Hopp til innhold

Hellner parkerte Northug i monsterbakken

Petter Northug var aldri i nærheten av å true sammenlagtleder Dario Cologna i monsterbakken i Val di Fiemme. Isteden er det svenskene som kan juble over Marcus Hellners «bragdløp».

Video Hellner ryker forbi Northug i Monsterbakken

Se Marcus Hellner passere Northug i monsterbakken.

Northug

Petter Northug tok ut alt opp Alpe Cermis, men det holdt bare til tredjeplass.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
Cologna

Dario Cologna tok sin tredje sammenlagtseier i Tour de Ski.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
Hellner

Marcus Hellner gikk et fantastisk løp opp Alpe Cermis.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Petter Northug var avhengig av å ta inn mye på Dario Cologna før monsterbakken, men sveitseren holdt svært høy marsjfart og gjorde det vanskelig for nordmannen.

På de første halvannen kilometrene klarte Northug bare knappe inn forspranget med noen sekunder, og da de gikk inn bakken lå han fortsatt betydelige 1,11 minutter bak Cologna. Nærmere kom han aldri.

– Cologna er imponerende, han har knekt tour-koden. Det har ikke jeg ennå, men selv om jeg begynner å bli gammel skal jeg prøve å gjøre det jeg også, sier Northug (26) til NRK.

Han skjønte allerede i bunnen av bakken at sveitseren var umulig å ta igjen.

– Jeg innså da at jeg bare måtte ta et siste magadrag og komme meg opp bakken, sier Northug.

Les mer fra Tour de Ski:

Suveren Hellner

Marcus Hellner, som i forkant hadde gitt uttrykk for at han ønsket å angripe Northugs andreplass, hadde tatt inn halvannet sekund på nordmannen før monsterbakken, og passerte drøyt 42 sekunder bak.

Så fulgte en maktdemonstrasjon fra svensken.

Hellner viste nemlig at slalombakketreningen hjemme i Gällivare hadde gitt resultater, og fortsatte å ta innpå Northug. I det bratteste partiet gikk de to erkerivalene først sammen, før svensken også reiste fra i glidende fiskebein.

– Jeg klarte vel å henge med Marcus i et par svinger, men han hadde mye mer trøkk i beina i dag, sier Northug om sin svenske rival.

Avstanden fortsatte bare å øke, og i mål var Hellner over 40 sekunder foran Northug.

I Sverige, hvor årets Tour de Ski tidligere har fått tilnavnet «Tour de Skit», har pipen nå fått en helt annen låt. Aftonbladet har tatt fram krigstypene med tittelen "HÄR KROSSAR HAN NORTHUG", mens SVT kaller Hellners etappe for et bragdløp.

Les videre under videoen!

Video Northug ga alt

VIDEO: Her sjangler Northug over målstreken.

Utslitt Northug

For de som så Northugs målgang hersker det neppe tvil om at nordmannen tok ut alle krefter søndag. Han nærmest sjanglet over streken, og dultet innom den ene målstolpen på veien.

– Jeg prøvde å være offensiv, og gikk til kroppen ikke hadde noe mer. Da var det full stopp, og jeg håpa bare at det ikke skulle komme opp flere enn Marcus. Jeg er forønøyd med pallplassen, sier Northug.

Han hadde også litt humør igjen til tross for kraftanstrengelsen.

– Jeg har jo ingen tredjeplass i Tour de Ski fra før. Nå mangler bare førsteplassen i samlinga, smilte han.

Topp tre i Tour de Ski for herrer ble til slutt:

 1. Dario Cologna 31.44,1
 2. Marcus Hellner + 1.02,3
 3. Petter Northug + 1.44,6.

Siste nytt

 • Duplantis vil ikke ta stilling til russisk utestengelse

  Den svenske stavhopp-stjernen Armand Duplantis sier han ikke har noen mening om at russiske utøvere er utestengt fra idrettsbanen som følge av krigføringen i Ukraina.

  Siden Russland invaderte Ukraina i februar har ikke russiske utøvere fått konkurrere i internasjonale konkurranser.

  Det betyr blant annet at Duplantis ikke har fått måle krefter med rivalen Timur Morgunov på lang tid. I 2018 kjempet de om EM-medaljer mot hverandre.

  – Det er en vanskelig situasjonen for ham, sier Duplantis til det svenske nyhetsbyrået TT.

  Selv om mange synes sanksjonene mot russisk idrett er riktige, dukker det stadig opp stemmer som viser støtte til utøverne som er rammet. Armand Duplantis sier han ikke vil ta stilling til utestengelsen.

  – Det er et komplisert spørsmål. Det er vanskelig å bedømme hva som er riktig og feil, så jeg er glad jeg ikke trenger å fatte den beslutningen, sier han.

  – Men hva synes du om den?

  – Jeg vet ikke. Jeg har ingen mening om den. Jeg kan forstå begge sidene, svarer stavstjernen.

  Duplantis sier han ikke har hatt kontakt med rivalen Morgunov siden invasjonen i Ukraina, men går langt i å innrømme at han føler med ham.

  – Ja. Det er vanskelig å ikke gjøre det. Han er en veldig talentfull stavhopper og var veldig flink, sier svensken.

  22-åringen har vunnet alt som går an å vinne de siste årene. I tillegg har han forbedret verdensrekorden til 6,21 meter. (NTB)

  Qatar Athletics Diamond League
  Foto: Hussein Sayed / AP
 • Dobler antall sprintløp i 2023

  Det internasjonale motorsportforbundet (FIA) har bestemt at antall sprintløp i Formel 1 i 2023 skal økes fra tre til seks.

  – Jeg er veldig glad for at det blir seks sprintløp i 2023 og deretter. Vi skal bygge videre på formatet som vi introduserte under VM i 2021. Det gir enda mer spenning i en F1-helg, sier direktør Stefano Domenicali, ifølge Aftonbladet.

  Forbikjøring
  Foto: FERENC ISZA / AFP
 • Scaloni fortsetter som landslagssjef for Argentina

  Tirsdag vant Argentina 3-0 over Jamaica i en vennskapskamp. Like etter kampen kunngjorde president Claudio Tapia at hovedtrener Lionel Scaloni (44) har forlenget kontrakten frem til VM i 2026.

  – Vi fortsetter å satse på det omfattende landslagsprosjektet, skrev Tapia.

  Scaloni erstattet Jorge Sampaoli som trener etter at Argentina tapte mot Frankrike i 16-delsfinalen i VM i 2018. Argetina har spilt 35 kamper uten tap.

  Lionel Scaloni
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste