Solskjærs pause-tale snudde kampen for Molde

I 75 minutt såg Kristiansund ut som opplagt semifinalist i cupen. Så snudde Molde alt opp ned på to minutt og vann 2–1. Det var etter tordentale frå Ole Gunnar Solskjær i pausen.

Erling Braut Håland scorer

SNUR KAMPEN: Erling Braut Håland set inn 1–1 og set i gang Moldes snuoperasjon

75 minutt: Ut av det blå kjem Eirik Hestad gjennom på høgresida, og den 17 år gamle innbytaren Erling Braut Håland headar ballen greitt i mål.

To minutt seinare: Martin Ellingsen prøver ein lobb over KBK-keeper Ante Knezovic frå 16-meteren. På streken får Nikita Baranov så vidt hovudet på ballen, men greier ikkje anna enn å heade ballen i nettet.

Molde er brått i førarsetet. Kristiansund maktar aldri å ta tilbake den fullstendige kontrollen dei har hatt av kampen etter denne kalddusjen.

– Small litt i pausen

– Det var veldig viktig å vinne. Ole Gunnar Solskjær snudde oss i pausen. Det small litt i garderoben, seier målscorar Martin Ellingsen til NRK.

Ellingsen scora i kvartfinalen i fjor også, då for Kongsvinger. Han spelte også cupfinalen mot Rosenborg.

– Det beste var at vi ikkje let oss stresse utover i andre omgang når både den eine og den andre tok til å bli utolodige.

To minutt ut i andre omgang fekk Molde straffe, men den sette Bjørn Bergmann Sigurdsson over. Likevel makta Molde å snu det til slutt.

– Det er artig å kome tilbake i slike kampar. Vi var dårlege i første omgang, dei fortente å leie med både to og tre og fire ved pause. Og så blei det nokre litt skarpe ord i pausen, seier Solskjær til NRK.

– Noko måtte setjast på plass, og det fekk vi gjort.

– Cupfinalen er den enkeltkampen som er den største av alle. Finalesigeren i 2013 er eitt av mine beste minne, seier Molde-trenaren.

Skåret i gleda er at målscorar Erling Braut Håland må stå over semifinalen etter sitt gule kort.

KBK med tilsynelatande full kontroll

Benjamin Stokke scorer

LEIING: Benjamin Stokke sender gjestene frå Kristiansund i leiinga etter berre åtte minutt

Gjestene frå Nordmøre ikkje berre leia til det stod att eit kvarter. Dei hadde tilsynelatande full kontroll på Molde som nesten ikkje skapte noko. Benjamin Stokke avslutta eit godt angrep og sende KBK i leiinga etter berre åtte minutt.

Leiarmålet kom etter berre åtte minutt. Torgil Gjertsen gjekk til dødlinja og la ballen tilbake til Benjamin Stokke som greitt sette inn 1–0.

– Vi spelar ein god kamp. Det er nesten uforståeleg at vi ikkje vinn, seier Kristiansund-trenar Christian Mikkelsen til NRK. – Etter førsteomgangen vår fortener vi nesten å gå til pause med meir enn 1-0. Vi blir pressa meir i andre omgang, men vi gjer ein fotballkamp som eg er stolt av. Derfor er det også bittert å tape.

Molde gjorde eit dobbelbyte i pausen, då Erling Braut Håland og Mathias Normann kom inn.

Minuttet etter pause fekk Molde tildelt straffe då Eirik Hestad blei felt. Men Bjørn Bergmann Sigurdarsson set ballen meteren over mål.

Molde er dermed i «hatten» når semifinalene skal trekkjast seinare i kveld.

• Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

– Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

* 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

* 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

* 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

– Hva er det Viking driver med?

NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

– Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

– Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)