NRK Meny
Normal

Mohamed Salah forener Midtøsten: – Han er kjempestor i hele regionen

Mohamed Salah er fra Egypt, men bejubles fra hele Midtøsten. Til og med Israels forsvarsminister har omfavnet Liverpool-stjernen.

 Mohamed Salah

HELT: Utenfor en kafé i Kairo er det malt et stort portrett av Mohamed Salah.

Foto: Amir Makar / AFP

– Midtøsten er en region der det ikke er mange gode nyheter om dagen. Nå er det en fotballspiller fra regionen med stor sportslig suksess. Salah er kjempestor i hele Midtøsten. Og det er kanskje ikke så rart, med tanke på at regionen er fotballgal.

Det sier James M. Dorsey, en prisvinnende utenrikskorrespondent som blant annet har skrevet boken «The Turbulent World of Middle East Soccer». Salah representerer Egypt, men prestasjonene hans samler regionen, forteller Dorsey.

– I Midtøsten er det uendelig mange identiteter, men de aller fleste er arabere og muslimer. Det er også Salah, og dermed kan de identifisere seg med han selv om de ikke nødvendigvis er fra Egypt, sier Dorsey.

Hos Egypts ambassade i Drammensveien i Oslo sitter en svært fotballinteressert ambassadør. Hun bekrefter at Salah er blitt en samlende person for egypterne.

Mahy Hassan

SÅ KAMPEN: Egypts ambassadør til Norge, Mahy Hassan, er lidenskapelig Salah-tilhenger.

Foto: Vegard Blodstrupmoen / NRK

– Du vil ikke tro hvor gale vi er etter Salah. Du finner ikke en eneste egypter som ikke snakker om ham. Han er en fantastisk fyr og vi er veldig stolte av å ha «den egyptiske kongen», sier Mahy Hassan, Egypts ambassadør til Norge.

Mohamed Salah

HERJET: Mohamed Salah jubler for sin første scoring for Liverpool i går.

Foto: Carl Recine / Reuters

Israel-støtte

Det er lite som vekker så mye følelser som fotball. Den tidligere fotballstjernen George Weah ble nylig president i Liberia. Didier Drogba er en folkehelt i Elfenbenskysten.

– Jeg kan tenke meg hvor mye det betyr å ha en sånn spiller i en av verdens største idretter. Han er kongen av Egypt nå. Så det blir gøy å se hva han kan få til i VM, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

FILE PHOTO: Israeli Defence Minister Avigdor Lieberman chairs the Yisrael Beitenu faction weekly meeting at the Knesset, the Israeli Parliament, in Jerusalem

HYLLET SALAH: Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Foto: Ronen Zvulun / Reuters

– Jeg vil ringe stabssjefen øyeblikkelig og be ham leie inn Mohamed Salah til den israelske hæren, skrev Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman på Twitter ifølge NTB.

Fikk stemmer i presidentvalget

I presidentvalget i Egypt fikk han en million stemmer, selv om han ikke stilte til valg. I Egypt er det ulovlig å ikke stemme ved valg.

– Om de stemte på han fordi de likte han så godt, eller fordi de protesterte mot det politiske systemet vet jeg ikke, men de to trenger ikke utelukke hverandre, sier Dorsey.

I tirsdagens semifinale i mesterligaen scoret Salah to mål og hadde to målgivende da Liverpool slo Roma 5–2. NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp tror at han kan blande seg inn i diskusjonen om å være best i verden.

Carl-Erik Torp

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp.

Foto: NRK

– Jeg har lenge tenkt hvem som skal ta over etter Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. Jeg trodde det skulle bli Neymar, men nå ser de tut til å bli Salah. Han er en utfordrer til Ronaldo og Messi, og det er ikke ufortjent om han skulle stikke av med gullballen, sier Torp.

Siste nytt

 • PSG forsterker

  Forsvarsspilleren Thilo Kehrer er klar for Paris Saint-Germain. Tyskeren har skrevet under på en femårskontrakt. PSG betaler 37 millioner euro for Kehrer. Klubben har også forsterket stallen med den italienske veterankeeperen Gianluigi Buffon.

  Germany France Soccer PSG
  Foto: Martin Meissner / AP
 • La Liga til Amerika

  Kampar i den spanske toppligaen skal i framtida bli spelt i USA. Det melder BBC. La Liga har inngått ein 15-årig avtale med medieselskapet Relevent for å promotere fotballen i USA. – Ein banebrytande avtale, seier La Liga-president Javier Tebas.

  La Liga Santander - Deportivo de La Coruna vs Barcelona
  Foto: Miguel Vidal / Reuters
 • FIFA-ranking: Tyskland frå 1 til 15

  Verdsmeister Frankrike er ny topp på den første FIFA-rankingen etter fotball-VM. Belgia og Brasil er nr 2 og 3.

  Tyskland har toppa rankingen lenge, men fall heilt til 15.-plass etter sin elendige VM-innsats.

  Norge ligg uendra på 53.-plass.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Sandvolleyball, finale for menn
NM-veka: Sandvolleyball, menn
NM-veka: Sandvolleyball og judo
NM-veka: Judo, lagfinaler
NM-veka: Judo