Her viser han hvem som er langdistansekongen

Britiske Mo Farah demonstrerte at han er verdens beste langdistanseløper da han spurtet til VM-gull på 5000 meter. Sindre Buraas ble nummer 13 i sin VM-debut.

Mo Farah

Mo Farah understreket at han er verdens beste langdistanseløper

Foto: Matt Dunham / Ap

Mo Farah tok teten innledningsvis på den siste runden. Han ble presset inn mot mål, men ikke verre enn at han holdt unna. Dobbeltmesteren fra OL i fjor er dermed dobbeltmester også i år.

– Jeg trodde aldri at jeg skulle klare å oppnå triumfer som dette. Det er bare helt fantastisk, sa Farah.

– Men dette er ikke noe jeg har fått gratis. Jeg har jobbet knallhardt for å komme dit jeg er nå, og verken kona eller barna mine har sett noe særlig til meg de siste fire-fem månedene, fortalte han.

Den tidligere OL-bronsevinneren brendan Foster, nå kommentator i BBC, var fra seg av beundring over Farah.

– Mo Farah er den største friidrettsutøveren vi noensinne har hatt i dette landet, sa Foster.

Farten var nokså ujevn, og vinnertiden ble 13.26,98. Han var bare 28 hundredeler foran sølvvinner Hagos Gebrhiwet.

Video: Se innspurten på 5000-meteren

Sindre Buraas var noe overraskende klar for finalen på 5000 meter i VM. Se den siste runden her.

Mo Farah understreket at han er verdens beste langdistanseløper

– Mo er råbra

– Han er råbra. Å komme med en 10.000-meter i beina og klare dette er sterkt. Han vant jo 10.000-meteren med liten margin, kanskje brukte han ikke mer krefter da enn han trengte, sier Sindre Buraas om sin eneste europeiske konkurrent i finalefeltet.

Han mener det går an å slå Farah også med rett taktikk.

– Han gjorde vel det samme i forsøket på 5000. Jeg tror den egenskapen er en stor del av grunnen til at han vinner. For i dag var konkurrentene nær ham, og han hadde ingen grunn til å spare seg denne gangen. Jeg tror at om kenyanerne hadde lagt seg rett bak ham litt tidligere, kunne de slått ham i kveld, sier Buraas, som skal løpe både 1500 og 5000 m i NM seinere denne måneden.

Buraas slo to mann

Buraas kom med til finalen som en av de siste, og utgjorde også baktroppen det meste av tiden.

Han klarte likevel å holde følge med feltet lenge, og la også to mann bak seg.

– Det var som ventet. Jeg er fornøyd med å ha fått løpe en VM-finale, sa Buraas til NRK.no.

Sindre Buraas

Sindre Buraas var meget godt fornøyd med å ha slått to av konkurrentene i finalen

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hva mener du med "som ventet"?

– At taktikken og farten var litt uforutsigbar, og min egen plassering. Jeg skulle bare legge meg bakerst og gjøre det beste jeg klarte, sier Buraas.

– Løp og kos deg, Sindre

– Du har gjort jobben din ved å komme til finalen. Nå skal du kose deg utpå her, og for hver konkurrent du legger bak deg, er det en bonus, sa NRK-kommentator Vebjørn Rodal tidlig i løpet.

Vidar-løperen lå sist fra starten, men holdt likevel lenge følge med feltet. Da farten i teten ble økt mot slutten, ble han hektet noe av, og kom i mål på 13.45,67.

Han våget ikke helt å prøve å henge med da farten ble skrudd opp.

– Jeg tenkte egentlig mest på å slå newzealenderen (Zane Robertson), og han ville også slå meg, sa Buraas, som var nesten et sekund foran sin konkurrent i mål. Også australske Brett Robinson måtte melde pass mot nordmannen.

Sindre Buraas: - Tusen takk for all hjelp, mamma og pappa. Se intervjuet:

Sindre Buraas løp inn som verdens trettende raskeste 5000m-løper i Moskva fredag. Her snakker han med NRKs Line Andersen etter målgang.

- Tusen takk for all hjelp og støtte, mamma og pappa!

Fornøyd med VM-debuten

Det var en prestasjon han var svært godt fornøyd med.

– Dette var kjempegøy og veldig lærerikt. Jeg hadde som bonus å komme med i VM, og klarte det. Det var gøy å løpe her ute. Jeg kjente at det var tøft. Jeg har mange år foran meg, og er fornøyd med å ha to mann bak meg i finalen. Tenk å få være i en VM-finale der det kjempes om å være verdens beste, strålte Buraas.

– Dette var en opplevelse – stor stemning på tribunene, og mamma og pappa som sitter hjemme og ser dette på tv, sa Buraas.

Buraas var også eneste europeer i feltet ved siden av den britiske vinneren. Hva har det å si med tanke på neste års EM?

– Først skal jkeg bli enda sterkere og løpe fem-seks sekunder raskere. Da skal det bli morsomt i EM?

– Deg mot Mo?

– Kanskje det, ja.

Siste nytt

 • Norge VM-åpner mot Russland

  Norge møter Russland i sin første kamp i neste års ishockey-VM i Slovakia. Kampen går i Bratislava 10. mai. To dager senere er Sverige motstander, mens Sveits venter 15. mai. På Norges nasjonaldag 17. mai er det kamp mot Østerrike, mens Italia står på menyen dagen etter. Norge avslutter gruppespillet mot Latvia 21. mai.

  Ishockey
  Foto: Geir Olsen Lillehammer NOR, Geir Olsen / NTB scanpix
 • Elofsson rammet av hjerneslag

  Den tidligere svenske langrennsstjernen Per Elofsson (41) forteller i et Instagram-innlegg at han ble rammet av et hjerneslag for tre uker siden. – Forsto at noe var alvorlig galt og har siden knapt kunnet gå på toalettet selv, skriver han.

  Elofsson
  Foto: Anders Wiklund/SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag