MMA-uttrykkene du trenger å lære deg

OSLO (NRK): MMA-stjernen Emil Weber Meek gir deg en innføring i noen av uttrykkene innen MMA.

Emil Meek sparrer med Kenneth Bergh

SPARRER: Emil Weber Meek (28) sparrer før kampen mot Jordan Mein.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

«Submission», «tap out», «KO» eller «giljotin choke».

Det er bare noen få av veldig mange uttrykk innen MMA, men hva er det egentlig disse uttrykkene betyr og er alt virkelig lov? Her er en kort innføring i noe av det grunnleggende innen MMA.

Som i boksing er det ulike vektklasser i MMA. I UFC er det elleve ulike klasser og nordmannen Emil Weber Meek (28) skal møte Jordan Mein i weltervekt. Til eksempel er UFC-stjernen Conor McGregor tittelholder i fjærvekt og lettvekt.

Ikke lov å bite eller å spytte

En av de mest vanlige oppfatningene av MMA er at det meste er lov. Sannheten er faktisk at det finnes veldig mange regler. Blir de brutt kan utøveren bli straffet.

Naturlig nok er biting og spytting forbudt, men det å dra motstanderen i håret er heller ikke lov. Det er også forbudt å skalle til motstanderen eller å hive motstanderen ut av «buret».

MMA ser ofte brutalt ut og grepet «giljotin choke» er et fullt lovlig grep. Den norske MMA-utøveren forklarer hva det er slik:

– «Giljotin choke» er kveling, sier Meek til NRK.

Emil Weber Meek viser hvordan en giljotin choke utføres på NRKs reporter

GILJOTIN CHOKE: Her viser Emil Weber Meek hvordan er giljotin choke utføres.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Alle grep som får deg til å gi deg

Et brutalt grep som kan få enhver motstander til å gi seg. Det er fullt mulig for en motstander å gi seg underveis i en kamp.

– «Submission» er alle grep som vil få deg til å gi deg. Du «submitter». Slik som med giljotinen, når du tapper ut, to klapp hvor som helst eller roper, så vil de stoppe kampen. Det er «submissions», forklarer Meek.

– «Takedown» er nedtaking. At jeg står her og så tar jeg deg ned i bakken.

Poengsystemet i MMA er slik at vinneren av hver runde får ti poeng, mens taperen får ni eller færre.

Noen grunnleggende uttrykk:

 • KO: Samme prinsipp som i boksing. Utøveren knockes ut og kampen er over.
 • Octagon: Omtales ofte som «buret» på norsk. Det er der kampen går og utøverne konkurrerer med et bur rundt matten. Kalles Octagon fordi arenaen er utformet med åtte kanter.
 • Striking: Slag som utføres enten med hånd, arm, albue, kne, legg eller foten.
 • Submission: Grep som gjør at utøveren tapper ut.
 • Takedown: Betyr at du blir lagt i bakken av motstanderen.
 • Tap/Tap out: Det en utøver må gjøre for å vise at han/hun gir seg. Gjøres som regel ved at utøveren klapper to ganger på motstanderen eller på matten. Kan også gjøres verbalt.
 • TKO: Teknisk knockout betyr at dommeren eller andre i tilknytning utøveren griper inn og sørger for at kampen stoppes.
 • UFC: Et forbund innenfor MMA som regnes som det mest prestisjefylte.

Siste nytt

 • Hirscher: – Kan være mitt siste VM

  Gullvinneren i søndagens VM-slalåm, Marcel Hirscher (29), annonserte under søndagens pressekonferanse at mesterskapet i Åre mest sannsynlig er hans siste VM.

  – Det tror jeg, ja, sa Hirscher, som ikke utelukket at han ville gi seg allerede etter denne sesongen.

  – Men det venter 10 renn til på meg, så får vi se igjen etter en pause. Da vil kanskje ting være litt klarere, kommenterer han.

  Marcel Hirscher
  Foto: Dimitar Dilkoff / AFP
 • Hirscher vant – trippelt østerriksk

  Marcel Hirscher hadde et hav av tid etter den første omgangen. Den ledelsen tok han vare på, og østerrikeren vant slalåmrennet i Åre. På plassene bak fulgte lagkameratene Michael Matt og Marco Schwarz. Henrik Kristoffersen endte til slutt på en 9.- plass.

  Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Men's Slalom
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • To rekorder og seier for Lundby

  Maren Lundby satte like så godt to kvinne-bakkerekorder i Oberstdorf søndag. I 1. omgang ble det 135 meter, og i finaleomgangen landet Toten-hopperen på 135,5 meter. Hun vant med ni poeng ned til tyske Juliane Seyfarth. Sara Takanashi tok 3.-plassen. – For tiden driver Maren skihopping på et nivå ingen norsk skihopper, noensinne, har vært på før henne, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Sendeplan

Kl. Program Kanal