MMA-uttrykkene du trenger å lære deg

OSLO (NRK): MMA-stjernen Emil Weber Meek gir deg en innføring i noen av uttrykkene innen MMA.

Emil Meek sparrer med Kenneth Bergh

SPARRER: Emil Weber Meek (28) sparrer før kampen mot Jordan Mein.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

«Submission», «tap out», «KO» eller «giljotin choke».

Det er bare noen få av veldig mange uttrykk innen MMA, men hva er det egentlig disse uttrykkene betyr og er alt virkelig lov? Her er en kort innføring i noe av det grunnleggende innen MMA.

Som i boksing er det ulike vektklasser i MMA. I UFC er det elleve ulike klasser og nordmannen Emil Weber Meek (28) skal møte Jordan Mein i weltervekt. Til eksempel er UFC-stjernen Conor McGregor tittelholder i fjærvekt og lettvekt.

Ikke lov å bite eller å spytte

En av de mest vanlige oppfatningene av MMA er at det meste er lov. Sannheten er faktisk at det finnes veldig mange regler. Blir de brutt kan utøveren bli straffet.

Naturlig nok er biting og spytting forbudt, men det å dra motstanderen i håret er heller ikke lov. Det er også forbudt å skalle til motstanderen eller å hive motstanderen ut av «buret».

MMA ser ofte brutalt ut og grepet «giljotin choke» er et fullt lovlig grep. Den norske MMA-utøveren forklarer hva det er slik:

– «Giljotin choke» er kveling, sier Meek til NRK.

Emil Weber Meek viser hvordan en giljotin choke utføres på NRKs reporter

GILJOTIN CHOKE: Her viser Emil Weber Meek hvordan er giljotin choke utføres.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Alle grep som får deg til å gi deg

Et brutalt grep som kan få enhver motstander til å gi seg. Det er fullt mulig for en motstander å gi seg underveis i en kamp.

– «Submission» er alle grep som vil få deg til å gi deg. Du «submitter». Slik som med giljotinen, når du tapper ut, to klapp hvor som helst eller roper, så vil de stoppe kampen. Det er «submissions», forklarer Meek.

– «Takedown» er nedtaking. At jeg står her og så tar jeg deg ned i bakken.

Poengsystemet i MMA er slik at vinneren av hver runde får ti poeng, mens taperen får ni eller færre.

Noen grunnleggende uttrykk:

 • KO: Samme prinsipp som i boksing. Utøveren knockes ut og kampen er over.
 • Octagon: Omtales ofte som «buret» på norsk. Det er der kampen går og utøverne konkurrerer med et bur rundt matten. Kalles Octagon fordi arenaen er utformet med åtte kanter.
 • Striking: Slag som utføres enten med hånd, arm, albue, kne, legg eller foten.
 • Submission: Grep som gjør at utøveren tapper ut.
 • Takedown: Betyr at du blir lagt i bakken av motstanderen.
 • Tap/Tap out: Det en utøver må gjøre for å vise at han/hun gir seg. Gjøres som regel ved at utøveren klapper to ganger på motstanderen eller på matten. Kan også gjøres verbalt.
 • TKO: Teknisk knockout betyr at dommeren eller andre i tilknytning utøveren griper inn og sørger for at kampen stoppes.
 • UFC: Et forbund innenfor MMA som regnes som det mest prestisjefylte.

Siste nytt

 • Pernell Whitaker er død

  Tidligere OL-vinner i boksing Pernell Whitaker har gått bort 55 år gammel. Whitaker ble påkjørt av en bil søndag og døde av skadene. Bokselegenden vant blant annet gull i OL i Los Angeles i 1984, i tillegg til VM-gull i fire forskjellige vektklasser.

  Pernell Whitaker, Lou Duva, Larry Hazard
  Foto: Ron Frehm / AP
 • Uavgjort for Norge

  Norges G19-lag spilte mandag sin første kamp i U19-EM i fotball. De norske guttene møtte Irland, og ledet lenge etter at Rosenborgs Erik Botheim satt inn 1-0 i det åttende minutt. Irene kom tilbake og utlignet knappe ti minutter før slutt. Kampen endte 1-1.

  NM i fotball 2019 2. runde. Tiller - Rosenborg (0-3)
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal