Hopp til innhold

MMA-uttrykkene du trenger å lære deg

OSLO (NRK): MMA-stjernen Emil Weber Meek gir deg en innføring i noen av uttrykkene innen MMA.

Emil Meek sparrer med Kenneth Bergh

SPARRER: Emil Weber Meek (28) sparrer før kampen mot Jordan Mein.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

«Submission», «tap out», «KO» eller «giljotin choke».

Det er bare noen få av veldig mange uttrykk innen MMA, men hva er det egentlig disse uttrykkene betyr og er alt virkelig lov? Her er en kort innføring i noe av det grunnleggende innen MMA.

Som i boksing er det ulike vektklasser i MMA. I UFC er det elleve ulike klasser og nordmannen Emil Weber Meek (28) skal møte Jordan Mein i weltervekt. Til eksempel er UFC-stjernen Conor McGregor tittelholder i fjærvekt og lettvekt.

Ikke lov å bite eller å spytte

En av de mest vanlige oppfatningene av MMA er at det meste er lov. Sannheten er faktisk at det finnes veldig mange regler. Blir de brutt kan utøveren bli straffet.

Naturlig nok er biting og spytting forbudt, men det å dra motstanderen i håret er heller ikke lov. Det er også forbudt å skalle til motstanderen eller å hive motstanderen ut av «buret».

MMA ser ofte brutalt ut og grepet «giljotin choke» er et fullt lovlig grep. Den norske MMA-utøveren forklarer hva det er slik:

– «Giljotin choke» er kveling, sier Meek til NRK.

Emil Weber Meek viser hvordan en giljotin choke utføres på NRKs reporter

GILJOTIN CHOKE: Her viser Emil Weber Meek hvordan er giljotin choke utføres.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

– Alle grep som får deg til å gi deg

Et brutalt grep som kan få enhver motstander til å gi seg. Det er fullt mulig for en motstander å gi seg underveis i en kamp.

– «Submission» er alle grep som vil få deg til å gi deg. Du «submitter». Slik som med giljotinen, når du tapper ut, to klapp hvor som helst eller roper, så vil de stoppe kampen. Det er «submissions», forklarer Meek.

– «Takedown» er nedtaking. At jeg står her og så tar jeg deg ned i bakken.

Poengsystemet i MMA er slik at vinneren av hver runde får ti poeng, mens taperen får ni eller færre.

Noen grunnleggende uttrykk:

  • KO: Samme prinsipp som i boksing. Utøveren knockes ut og kampen er over.
  • Octagon: Omtales ofte som «buret» på norsk. Det er der kampen går og utøverne konkurrerer med et bur rundt matten. Kalles Octagon fordi arenaen er utformet med åtte kanter.
  • Striking: Slag som utføres enten med hånd, arm, albue, kne, legg eller foten.
  • Submission: Grep som gjør at utøveren tapper ut.
  • Takedown: Betyr at du blir lagt i bakken av motstanderen.
  • Tap/Tap out: Det en utøver må gjøre for å vise at han/hun gir seg. Gjøres som regel ved at utøveren klapper to ganger på motstanderen eller på matten. Kan også gjøres verbalt.
  • TKO: Teknisk knockout betyr at dommeren eller andre i tilknytning utøveren griper inn og sørger for at kampen stoppes.
  • UFC: Et forbund innenfor MMA som regnes som det mest prestisjefylte.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal