Hopp til innhold

Mistenkeliggjorde Lægreids fremgang: – Som å bli dolket i ryggen

Etter en ellevill sesong opplevde Sturla Holm Lægreid å bli mistenkeliggjort av en tidligere russisk OL-vinner. Det vekket harme hos treneren.

Sturla Holm Lægreid

VM-KONGE: Sturla Holm Lægreid kom som en komet forrige sesong, og tok fire gull i VM og ble nummer to sammenlagt i verdenscupen.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Jeg har ikke ord. Jeg ble så skuffet, sier Norges skytetrener Siegfried Mazet.

For tidligere i vår stilte den tidligere sovjetiske skiskytteren Dmitrij Vasiljev spørsmål rundt fjorårets norske komèt Sturla Holm Lægreid i et intervju med russiske Sportsdaily.ru, en sak TV 2 tidligere har omtalt.

– Det er vanskelig for meg å bedømme hva som gjorde at han gikk fra å være gjennomsnittlig til å bli en stjerne. Det dukker umiddelbart opp spørsmål jeg ønsker svar på. Hovedspørsmålet er: når slutter denne overveldende feiringen av medisinske fritak? Vi vet at de sykeste på denne planeten er norske skiløpere og skiskyttere, og de vinner jo uendelig mye, sier Vasiljev ifølge nettstedet.

Mazet var raskt ute på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Under herrenes første samling utdyper han irritasjonen han følte.

– Det fornærmet både meg og jobben vi gjør med det norske laget. Først føler jeg med Sturla. Han har veldig raskt og bra tatt nivået i verdenscupen, og så sier noen det er noe «feil». Det blir jo bare dumt, sier franskmannen.

– Ubehagelig

– Det var litt ubehagelig å bli anklaget for noe sånn når jeg ikke har et medisinsk fritak eller noe. Men det er sikkert mange som lurer på hvordan det er mulig å bli så god på et år, og det lurer jeg også på, så jeg skjønner at det finnes folk som blir mistenksomme, forteller Lægreid selv, og gir laget æren for fremgangen.

Russisk skiskyting har ikke en god historie når det kommer til doping. 31 russiske skiskyttere ble blant annet navngitt i McLaren-rapporten i 2017. Landet ble utestengt fra internasjonale mesterskap i to år, og nå får de delta under strenge betingelser. Under årets VM konkurrerte de under forkortelsen RBU (for «Russian Biathlon Union»).

Siegfried Mazet

REAGERER: Norges landslagstrener ble provosert av uttalelsene han leste om eleven.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Mazet føler likevel det er riktig å gi Russland en sjanse, og nettopp derfor gjorde den tidligere OL-vinnerens utsagn ham ekstra irritert.

– Jeg har snakket mye med dem, og også forsøkt å hjelpe Russland slik at de kan bli en nasjon vi stoler på nå. Jeg tror det er viktig at store lag som Norge, Frankrike og Tyskland gir dem som har jukset en sjanse. Vi må hjelpe dem for å få en ren idrett, mener Norges skytetrener.

– Når dumme ting som dette kommer frem, så føler jeg at jeg blir dolket i ryggen, med kniv. Det er som å si til unge utøvere i Russland at man ikke kan bli så god på kort tid uten å dope seg. Det er det det betyr mellom linjene, legger han til.

Sturla Holm Lægreid

NY SESONG: Sturla Holm Lægreid veiledes av trener Siegfried Mazet via iPad på første samling i OL-sesongen.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Må takle presset

24-åringen forstår godt at treneren ble sint.

– Ser man på langrennstidene, så var det ikke det sånn sykt mye økning i forhold til i året før, men et lite steg. Det er på skytinga jeg sånn sett skiller meg ut. Så det var litt merkelig, sier han.

På samme tid i fjor var det få som visste hvem han var. Nå har han startet forberedelsene til OL-sesongen som en av forhåndsfavorittene. Treneren advarer mot det nye presset som nå følger med.

– Nå blir det mer forventninger fra både ham selv og fra alle rundt ham. Jeg tror virkelig han kan gjøre det samme denne sesongen, men det handler om hvordan han håndterer presset. Jeg tror han har hodet for å takle det, sier franskmannen.

– Jeg vet at det blir et ekstra press, Og jeg vet selv at det er en naturlig progresjon, og om ikke neste sesong er like rå så vet jeg at trenden om fem ti år er positiv om jeg fortsetter jobben, påpeker Lægreid.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal