Misfornøyd med Oljedirektoratet

Kystfiskarlaget er svært misfornøyd med informasjonen Oljedirektoratet gir om seismikkskytinga i Barentshavet.

Seismikkskip
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Mandag ettermiddag oppsto det en konflikt mellom et fiskefartøy og et seismikkskip i Barentshavet, om lag 400 kilometer nord for Vardø.

Fiskeskipperen hevder seismikkskipet skjøt signaler inn i området der de hadde satt ut fiskeutstyr.

– Jeg har aldri opplevd at de har krysset lina vår. Som regel er de to til tre mil lenger unna. Det blir feil at fiskebåtene skal vike, vi har vært her i mange tiår og må få fortsette som vi har gjort, sier skipper Bjartmar Finnøy.

Statoil avviser påstandene.

– Det er en alvorlig beskyldning og vi tar det på største alvor. Den informasjonen jeg har er at vi har avbrutt innsamlingen av seismikkdata før det var fare for fiskebruket hans, sier kommunikasjonssjef i Statoil, Kjetil Visnes.

Konfliktnivået øker

Ledelsen i Norges Kystfiskarlag sier konfliktnivået mellom fiskerinæringen og seismikkskipene øker i omfang.

Leder Arne Pedersen er ikke overrasket over hendelsen som skjedde på mandag.

– Det konfliktnivået som nå eskalerer skyldes veldig dårlig informasjon fra Oljedirektoratet om hvor seismikken skal foregå, sier Pedersen.

Pedersen sier informasjonen fra direktoratet er mangelfull, nettsidene det informeres på er umulig å navigere i, og at det virker som direktoratet har dårlige tradisjoner for å informere om seismikkaktiviteten.

Arne Pedersen

Leder i Norges Kystfiskarlag Arne Pedersen

Foto: Nils Henrik Måsø

Lite informasjon fra Oljedirektoratet

Fiskerne får ingen informasjon fra oljeselskapene om hvor de skal drive seismikken ifra ifølge Pedersen. Informasjonen kommer fra Oljeindustriens Landsforening.

– Men fra Oljedirektoratet som gir tillatelse til seismikkaktivitet hører man heller lite. Vi opplever det som om de har en liten tradisjon på å informere om denne aktiviteten, sier Pedersen.

Kystfiskarlaget mener det burde vært Fiskeridirektoratet som hadde ansvaret for å informere fiskerne hvilken aktivitet som foregår på de forskjellige fiskefeltene.

– Var ikke klar over omfanget

Kystfiskarlaget har gått på myndighetene for å få ut data om hvor seismikkaktiviteten foregår.

– Vi var egentlig ikke klar over hvor stort omfanget dette egentlig hadde, sier Pedersen.

Kystfiskarlaget er redd de ikke kommer til å lykkes med å få ut bedre informasjon til fiskerne.

– Dataene som oljeselskapene samler inn er kanskje å betrakte som bedriftshemmeligheter og derfor ikke vil ut med hvor man er og hva man faktisk finner ut gjennom denne informasjonen, sier Pedersen.

Siste nytt

 • Hovland i tetkamp i Florida

  Viktor Hovland slo sterkt tilbake laurdag etter baksmellen i WGC-turneringa i Florida fredag, og kjempar i toppen før siste runde.

  Laurdag gjekk han på seks under par, og er ti under par samanlagt etter tre dagar. Han noterte seg for fem birdiar og ein eagle, og berre ein bogey.

  Då han var ferdig med runden, låg han på sjuandeplass, seks slag bak suverene Colin Morikawa, men berre eitt slag frå andreplassen. Men fleire av dei andre var enno ikkje ferdig med sin runde.

  Det var ei sterk oppreising frå fredag. Då låg han an til ein endå betre runde, 8 under par etter 17 hol.

  Men på det siste fekk han ein kvadruppel-bogey, fire slag under par. Før dagens runde var han nummer 17.

  Turneringa er ei World Golf Championship-turnering med 10,5 millionar dollar i premiepotten.

  Sjå resultatlista her.

  Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Halfvarsson reiser hjem

  Calle Halfvarsson har tatt en tøff beslutning om å avslutte VM, skriver Det svenske skiforbundet. Avgjørelsen kom etter samtale med trenerne lørdag kveld. Han drar hjem på mandag.

  – Jeg har ikke lyktes med å finne den formen jeg ønsker, og vil heller at mine lagkamerater skal få sjansen i de konkurransene som gjenstår, sier Halfvarsson.

  Allerede etter tremila, som han brøt halvveis, sa Halfvarsson at han trolig kom til å reise hjem fra VM og avslutte sesongen.

  – Jeg tror det. Det her var litt for tøft. Tanken var at jeg skulle gjennomføre dette løpet selv om det var slitsomt. Men det er for tøft. Jeg får hodepine også, det er noe som er galt, sa Halfvarsson.

  Calle Halfvarsson.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Sørloth matchvinnar på overtid

  Alexander Sørloth heada inn sigersmålet tre minutt på overtid og gav Leipzig 3-2 over Borussia Mönchengladbach i kveldskampen i Bundesliga.

  Leipzig låg under 0-2 ved pause, og Sørloth blei bytta inn frå starten av andre omgang.

  Christopher Nkunku reduserte etter pasning frå Sørloth, og Yussuf Poulsen utlikna etter pause.

  Det var også Nkunku som la pasninga til Sørloths scoring, hans andre i Bundesliga.

  Leipzig festa dermed grepet om andreplassen, og er berre to poeng bak Bayern München, som tidlegare på dagen slo Köln 5-1.

  Alexander Sørloth scorer for Leipzig
  Foto: Annegret Hilse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal