Hopp til innhold

Før: Fullsatt på ett minutt. Nå: Tusenvis av ledige plasser etter en uke

Tiden da det var vill rift om en plass i Birkebeinerrittet virker å være over. Arrangøren mener det er mindre trendy å sykle, men flere syklister mener det skyldes at rittet er altfor dyrt.

Birkebeinerrittet 2012

Det tar lenger tid enn før å fylle opp Birkebeinerrittet. Men er det fordi det er blitt for dyrt eller er det fordi det er blitt for mange ritt som konkurrerer mot hverandre?

Foto: Haakon Berg Mathisen

Sju dager etter at påmeldingen ble åpnet er det så langt ca. 12.600 syklister som har meldt seg på neste års Birkebeinerritt. I 2011 tok det kun 53 sekunder etter påmeldingen ble åpnet før de nesten 17.000 plassene var revet bort.

Trenden fortsatte i 2012, mens det tok noen få timer å fulltegne rittet i 2013. Nå er altså situasjonen en helt annen.

Per i dag er det fortsatt rundt 4000 startnumre som er ledige, opplyser daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, til NRK.no.

– Vi merker at trøkket er mindre. Tidligere har vi hatt 17.000 påmeldte på to minutter og 5000 på reserveliste, men nå går det langt penere for seg, sier Ellevold.

Tallet inkluderer kvoter til rittets samarbeidspartnere. I år har arrangøren riktignok prøvd seg på en ny metode for påmelding, for å unngå at alle melder seg på samtidig. Likevel er tendensen klar: det er mindre interesse for det tidligere så voldsomt populære Birkebeinerrittet.

– Begynner å bli dyrt

Flere NRK har snakket med mener imidlertid at Birkebeiner-arrangementene begynner å bli for dyre.

Mosjonssyklisten Erik Gevelt har deltatt på Birkebeinerrittet to ganger tidligere, men synes de 1200 kronene rittet koster, svir litt i lommeboken. Han tror flere vegrer seg på grunn av prisen.

– Jeg synes birkebeinerarrangementene begynner å bli for dyre. Det blir særlig for dem som liker å konkurrere og deltar på en del ritt, sier han.

Ellevold sier at det er dyrt å arrangere rittet, og at hvert startnummer i dag blir subsidiert noe, og at dette går av sponsorpengene.

– Vi skal i løpet av høsten få satt opp en spesifikasjon over hva pengene går til. Vi vil vise at de går til driften av rittet, og ikke til lagene som står bak, sier Birken-lederen.

Uenighet om sykling er mindre trendy

– Jeg advarte flere ritt for et par år siden om at de ikke måtte prise seg ut. Men logistikken i Birkebeinerrittet er kostbar, sier tidligere OL-deltaker og VM-medaljevinner Rune Høydahl til NRK.

Birken-leder Jo Gunnar Ellevold sier det samme.

– Vi starter på Rena og avslutter på Lillehammer, og det krever transport av bagasje og annet. Det koster. De siste årene har ikke vi økt prisene mer enn den generelle prisstigningen. Men jeg vet ikke her og nå hvordan våre priser er i forhold til andre ritt, sier Ellevold.

Han tror litt av grunnen er at det er blitt mindre trendy å sykle.

– Terrengsykling hadde en topp i 2011 og 2012. Det signaliserer også sportsbransjen når det gjelder salg av sykkelutstyr. Nå er løping veldig in. Oslo Maraton hadde «all time high». Det er sånn svingningene er, sier Ellevold.

– I tillegg er det blitt flere som arrangerer terrengritt. Vi mister noen som heller prioriterer andre ritt, legger han til.

Rune Høydahl er ikke enig i at det er blitt mindre trendy å sykle terrengritt.

– Nedgangen i påmeldingene til Birken nå har nok andre årsaker, sier Høydahl.

– Birken er blitt for lett

Han tror at nedgangen i Birken-interesse kan skyldes at det er mange flere ritt som konkurrerer om deltakerne nå enn for bare få år siden.

– Mange velger andre ritt. Om vi ser på deltakerne i terrengrittene totalt sett, tror jeg ikke det er nedgang i deltakerantallet. Man kan ikke bare se på Birkebeinerrittet, sier han, og legger til:

– Kanskje har det blitt for mange ritt. De dreper hverandre på en måte.

Og det gir også andre konsekvenser, mener Rune Høydahl.

– Birkebeinerritet er rett og slett blitt for lett. Det er egentlig ikke et terrengritt lenger, det har nesten blitt et lett grusveiritt. Iallfall ikke for dem som sykler mye. Men det er jo en veldig fin tur for en vanlig mosjonist.

Birkens daglige leder sier han ikke er veldig bekymret selv om interessen er mindre enn før. Høydahl tror også Birken kan få et oppsving neste år.

– Det skulle ikke forundre meg. Etter flere år med dårlig vær og mye gjørme , var det nydelig i år. Og deltakerne kommer ofte tilbake etter gode opplevelser, sier han.

Vil ha flere utlendinger

– Vi regner med å ha fylt kvotene til utpå vårparten. Jeg tror terrengritt står så sterkt i Norge at det fortsatt er et stort marked, og at det fortsatt vil være populært fremover, sier han.

I år har arrangørene blant annet prøvd å trekke til seg flere utlendinger til rittet. De har derfor satt av en egen kvote til syklister fra andre land enn Norge, men den er foreløpig ikke fylt opp.

I tillegg er det en egen kvote for syklister som har deltatt tre ganger tidligere, og for dem som ønsker å gjennomføre «trippelen» – altså sykle de tre forskjellige rittene som arrangeres.

– Men hvis du bare vil melde deg på det vanlige Birkebeinerrittet, er det plasser igjen. De ville vært borte i 2012, forklarer Ellevold.

For ordens skyld: Birkebeinerrittet neste år sykles 29. august.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal