Hopp til innhold

Millionkamp i Eliteserien: Dette står på spill

Kampen om gull og nedrykk blir neglebitende i sesonginnspurten, men også på de øvrige plasseringene knives det om millionsummer.

Haugesund, Brann og Molde kjemper om store summer

KJEMPER OM MILLIONER: Haugesund, Molde og Brann kjemper om store summer.

Foto: Tor Erik Schrøder/Audun Braastad/Fredrik Hagen / NTB scanpix

Innspurten i Eliteserien har for lengst startet, og mange klubber kjemper med nebb og klør for å unngå nedrykk, eller kapre en medalje.

Samtidig står enorme summer på spill. En klubb som Brann står i fare for å gå glipp av nesten ni millioner kroner i løpet av sesongens tre siste kamper.

Vibeke Johannesen

MYE PENGER: Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, sier millionene har mye å si.

Foto: Ingrid Aarekol / NRK

– Vi budsjetterte med å havne midt på tabellen, så det blir eventuelt en positiv oppside for oss. Men sånne summer betyr selvfølgelig mye, sier daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen.

– Det er en viktig inntekt å ha med seg neste år. Det kan bety forskjellen på å ligge helt i toppen neste år, hvis man for eksempel klarer å hente en god spiller som vil være avgjørende neste sesong, sier NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Deler ut nesten 250 millioner

Norsk Toppfotball har ca. 247 millioner kroner brutto til fordeling i Eliteserien 2018. Inntektene fordeles mellom klubbene etter tre ulike potter, eller beregninger:

  • Resultat
  • Kommersiell
  • Utviklingsmidler

Av disse er kommersiell pott på rundt 25 mill. kroner og utviklingsmidlene på 52 mill. kroner. Sistnevnte fordeles på Eliteserien og 1. divisjon.

Resultatpotten er desidert størst med 182 millioner kroner i Eliteserien. Fordelingen av de pengene avgjøres av klubbenes plassering på tabellen.

Slik ser fordelingen ut for denne sesongen:

Oversikt over fordeling av penger i Eliteserien
Foto: Norsk Toppfotball

For en klubb som Brann er det dermed mye som står på spill. Bak dem jakter både Haugesund og Molde, og forskjellen på en sølvmedalje og en fjerdeplass er på hele 8,7 millioner kroner.

Johannesen mener summer på den størrelsen kan dra klubben oppover.

– Sånne summer kan bidra til videre utvikling. Det er bra for økonomien at vi har hatt en god sesong så langt, så får vi selvfølgelig, på alle områder, håpe at vi ender så høyt oppe som mulig, sier Branns daglige leder.

– Det er store penger for Vålerenga

Middelhavsfarerne, som er ute av nedrykksstriden, men et stykke unna de fire beste, har tilsynelatende lite å spille for. Ta for eksempel Vålerenga, som ligger på åttendeplass akkurat nå. På papiret er forskjellen mellom den plasseringen, og en sjetteplass, svært liten.

Vålerenga-Manchester United (0-3)

STORE PENGER: Det sier daglig leder i VIF, Erik Espeseth.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Men i realiteten kan det være forskjellen på nesten en million kroner i resultatpremie. Og klatrer de en plass til, opp til femteplass, så venter det en halv million til.

Til tross for at Vålerenga ikke har medaljer å spille for, sier daglig leder i VIF, Erik Espeseth, at klubben er klar over at det er mye penger å spille for, og at motivasjonen er der.

– Det er store penger også for Vålerenga, slår Espeseth fast.

NRK-ekspert Skjønsberg har vært i lignende situasjoner før, fra sin tid i Stabæk.

– Det hender jo at noen fra styre og stell kommer innom og minner spillerne på at det er snakk om noen kroner. Er spillerne lure, så har de forhandlet bonuser før sesongen. Så det kan være en liten gulrot, forteller Skjønsberg.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal