Millionjubel for fotballen – vil dekke tapte billettinntekter

SKIEN (NRK): Regjeringen går inn for å dekke tapte billettinntekter også for delvis avholdte arrangementer. Det betyr millioner i klubbkassene.

Raja

TESTET FORMEN: Kulturminister Abid Raja møtte Odds ledere og spillere mandag formiddag. Her tester han fotballformen på treningsfeltet.

Foto: Trond Reidar Teigen

– Vi har endret ordlyden i kompensasjonsordningen slik at nå vil vi også dekke billettinntektene for delvis avholdte arrangementer. I for eksempel fotballen, som vil spilles uten publikum, vil man kunne få dekket bortfallet av billettinntekter, sier kulturminuster Abid Raja til NRK.

Siden ordningen nå gjelder frem til 15. juni, vil regjeringen tirsdag varsle Stortinget om en plan for 15. juni og utover.

Dermed vil fotballklubbene få et endelig svar innen mai er omme, ifølge Raja.

– Det er vi som har pålagt dem å spille uten publikum, og da må også vi stille med en ordning slik at det kan kompenseres, sier Raja.

Det innebærer at klubbene får en kompensasjon for forventede inntekter helt frem til stadionportene åpnes.

Både Eliteserien og Toppserien vil bli truffet av ordningen.

Den gledelige beskjeden fikk Odds Ballklubb som første eliteserielag i Norge. Kulturministeren var invitert på en treningsøkt med skienslaget, hvor Raja fikk testet både trikse- og skuddfoten.

Selv om 44-åringen ikke imponerte nok til at klubbledelsen fant frem penn og papir, er Odd-ledelsen fornøyde med den siste utviklingen.

«Raja har ikke skjønt klubbdrift»

Daglig leder Einar Håndlykken opplyser at billettinntekter utgjør cirka ti prosent av Odds inntekter.

Totalt har klubben et budsjett på 80 millioner kroner.

– Det er positivt og viktig, men det er en liten del av inntektene våre. Det er mange andre inntektsposter som er mye større, for eksempel samarbeidet vårt med næringslivet og en del annet. Men vi er glade for det vi får. Vi har opplevd at vi har blitt litt glemt, men nå tror jeg at vi er på et litt bedre spor, sier Håndlykken til NRK.

Idretten – og spesielt fotballen – har kritisert krisepakkene fra regjeringen. Et samlet Fotball-Norge har ment at de ikke treffer godt nok.

For et par uker siden mente Håndlykken i et VG-intervju at kulturministeren «ikke skjønte klubbdrift». Raja har erkjent pakkens svakheter, og lovet endringer. Stillheten fra tomme tribuner er nå delvis erstattet med lyden av klingene mynt i klubbkassa.

– Vi planlegger å gjøre en del justeringer i ordningen vi har laget. Den har ikke truffet godt nok, uttalte Raja til NRK, etter å ha samlet Idretts-Norge på kontoret for en uke siden.

Rosenborg kan få over 20 millioner

Endringen av kompensasjonsordningen betyr millionutbetalinger, etter det NRK forstår. Til tross for lavere tilskuertall de senere årene, utgjør publikumsinntektene en stor del av inntektsgrunnlaget i flere klubber.

Fotball

VIKTIG: Billettinntekter er viktige for Rosenborg. Tilskuertallene holdt seg stabile for de fleste lagene i Eliteserien i fjor, men RBK opplevde sitt verste publikumsfall siden 2001. Trønderne endte på 3. plass.

Foto: Morten Antonsen

Også i Trøndelag mottas beskjeden med glede. Rosenborg er blant klubbene som klassifiserer billettinntekter som «en betydelig post i budsjettet».

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug har tidligere uttalt til TV 2 og VG at de har budsjettert med om lag 24 millioner kroner i publikumsinntekter.

– Publikumsinntekter er en av hovedstolpene våre. Det sier seg selv at det har mye å si for resultatet og likviditeten i 2020. Og ikke minst for videre drift, sier Dyrhaug til NRK.

Tidligere har tallet vært oppe i 40 millioner kroner årlig. Det henger sammen med at tilskuertallene har vært langt høyere enn de senere årene. I 2018 var det i gjennomsnitt 16.423 tilskuere på kamp på Lerkendal. I 2019 var tallet kun 12.823.

Siste nytt

 • Hauger nummer to i kvalifiseringa

  Dennis Hauger var nest best i kvalifiseringa til helgas formel 3-løp i Frankrike.

  Det var berre danske Frederik Vesti som kunne måle seg med nordmannen i Le Castellet. Han vann kvalifiseringa med to tidelar.

  Hauger har fått ein sterk start på formel 3-sesongen, og er førebels i leiinga i meisterskapet etter sesongens tre første løp.

  Til helga ventar tre nye løp for Hauger. 2.-plassen i kvalifiseringa gjer at han startar som nummer 11 i det første løpet på laurdag, medan startposisjonen i løp nummer to på laurdag avhenger av resultatet i løp ein. Der vil dei 12 beste bli snudd på, slik at nummer 12 startar først og så vidare. På søndagens løp startar Hauger som nummer to.

  Dennis Hauger Challenge
  Foto: Cicilie S. Andersen / Cicilie S. Andersen
 • Utestengt for brudd på meldeplikten

  Den sørafrikanske VM-vinneren og OL-sølvmedaljøren i lengde, Luvo Manyonga, er idømt fire års utestengelse for brudd på dopingreglementet.

  Ved to tilfeller var han ikke til stede der han hadde sagt at han var da dopingjegerne dukket opp.

  Det er utøvernes integritetskomité (AIU) som melder dette.

  Manyonga tok VM-tittelen i 2017 og sølvet i Rio-OL i 2016. Nå går han glipp av blant annet OL i Tokyo.

  South Africa's Luvo Manyonga
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Leddbåndskade for Dønnum

  Aron Dønnum har fått påvist leddbåndskade i kneet, det opplyser Vålerenga. Dønnum måtte forlate banen under kampen mot Odd onsdag kveld etter en takling. Skaden vil kreve noen uker med alternativ trening, men han er allerede godt i gang sammen med det medisinske apparatet, opplyser klubben.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal