Hopp til innhold

Millionjubel for fotballen – vil dekke tapte billettinntekter

SKIEN (NRK): Regjeringen går inn for å dekke tapte billettinntekter også for delvis avholdte arrangementer. Det betyr millioner i klubbkassene.

Raja

TESTET FORMEN: Kulturminister Abid Raja møtte Odds ledere og spillere mandag formiddag. Her tester han fotballformen på treningsfeltet.

Foto: Trond Reidar Teigen

– Vi har endret ordlyden i kompensasjonsordningen slik at nå vil vi også dekke billettinntektene for delvis avholdte arrangementer. I for eksempel fotballen, som vil spilles uten publikum, vil man kunne få dekket bortfallet av billettinntekter, sier kulturminuster Abid Raja til NRK.

Siden ordningen nå gjelder frem til 15. juni, vil regjeringen tirsdag varsle Stortinget om en plan for 15. juni og utover.

Dermed vil fotballklubbene få et endelig svar innen mai er omme, ifølge Raja.

– Det er vi som har pålagt dem å spille uten publikum, og da må også vi stille med en ordning slik at det kan kompenseres, sier Raja.

Det innebærer at klubbene får en kompensasjon for forventede inntekter helt frem til stadionportene åpnes.

Både Eliteserien og Toppserien vil bli truffet av ordningen.

Den gledelige beskjeden fikk Odds Ballklubb som første eliteserielag i Norge. Kulturministeren var invitert på en treningsøkt med skienslaget, hvor Raja fikk testet både trikse- og skuddfoten.

Selv om 44-åringen ikke imponerte nok til at klubbledelsen fant frem penn og papir, er Odd-ledelsen fornøyde med den siste utviklingen.

«Raja har ikke skjønt klubbdrift»

Daglig leder Einar Håndlykken opplyser at billettinntekter utgjør cirka ti prosent av Odds inntekter.

Totalt har klubben et budsjett på 80 millioner kroner.

– Det er positivt og viktig, men det er en liten del av inntektene våre. Det er mange andre inntektsposter som er mye større, for eksempel samarbeidet vårt med næringslivet og en del annet. Men vi er glade for det vi får. Vi har opplevd at vi har blitt litt glemt, men nå tror jeg at vi er på et litt bedre spor, sier Håndlykken til NRK.

Idretten – og spesielt fotballen – har kritisert krisepakkene fra regjeringen. Et samlet Fotball-Norge har ment at de ikke treffer godt nok.

For et par uker siden mente Håndlykken i et VG-intervju at kulturministeren «ikke skjønte klubbdrift». Raja har erkjent pakkens svakheter, og lovet endringer. Stillheten fra tomme tribuner er nå delvis erstattet med lyden av klingene mynt i klubbkassa.

– Vi planlegger å gjøre en del justeringer i ordningen vi har laget. Den har ikke truffet godt nok, uttalte Raja til NRK, etter å ha samlet Idretts-Norge på kontoret for en uke siden.

Rosenborg kan få over 20 millioner

Endringen av kompensasjonsordningen betyr millionutbetalinger, etter det NRK forstår. Til tross for lavere tilskuertall de senere årene, utgjør publikumsinntektene en stor del av inntektsgrunnlaget i flere klubber.

Fotball

VIKTIG: Billettinntekter er viktige for Rosenborg. Tilskuertallene holdt seg stabile for de fleste lagene i Eliteserien i fjor, men RBK opplevde sitt verste publikumsfall siden 2001. Trønderne endte på 3. plass.

Foto: Morten Antonsen

Også i Trøndelag mottas beskjeden med glede. Rosenborg er blant klubbene som klassifiserer billettinntekter som «en betydelig post i budsjettet».

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug har tidligere uttalt til TV 2 og VG at de har budsjettert med om lag 24 millioner kroner i publikumsinntekter.

– Publikumsinntekter er en av hovedstolpene våre. Det sier seg selv at det har mye å si for resultatet og likviditeten i 2020. Og ikke minst for videre drift, sier Dyrhaug til NRK.

Tidligere har tallet vært oppe i 40 millioner kroner årlig. Det henger sammen med at tilskuertallene har vært langt høyere enn de senere årene. I 2018 var det i gjennomsnitt 16.423 tilskuere på kamp på Lerkendal. I 2019 var tallet kun 12.823.

Sportsnyheter

Jubel i Kristiansund etter høgdramatisk opprykkskamp: – Det er pur glede!

På straffekonk klarte Kristiansund BK å knuse Vålerenga i siste minutt. Dermed er dei klare for Eliteserien.

Siste nytt

 • Carlsen fortsatt ubeseiret i Toronto

  Magnus Carlsen har vunnet alle sine fire første dueller i Champions Chess Tour-sluttspillet. Igjen måtte han ut i armageddon.

  Der fant han en vei til seier med hvite brikker, og det var også helt nødvendig. Remis ville ha gitt Hikaru Nakamura seieren i Toronto.

  Begge de ordinære hurtigsjakkpartiene endte med poengdeling. En vinner måtte dermed kåres i armageddon. Carlsen lyktes også i det formatet da han lørdag slo tenåringen Nodirbek Abdusattorov.

  Carlsen vant duellen mot Fabio Caruana etter å ha spilt remis med hvite brikker og vunnet med svarte. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Grieg Sander / NRK
 • Gironas sensasjonsferd fortsetter

  Girona slutter ikke å overraske i tetsjiktet i Spania. Søndag ble det 4-2-seier i Catalonia-derbyet borte mot Barcelona.

  Bragden gjør Girona til serieledere i La Liga, med 41 poeng på 16 kamper. Det er to poeng ned til Real Madrid, og syv til regjernde mester Barcelona.

  Artem Dovbyk tok Girona foran etter tolv minutters spill. Ukraineren ble satt opp av landsmannen Viktor Tsyhankov og scoret via stolpen.

  Robert Lewandowski headet inn utligningen kort tid senere, men Girona slo til igjen før pause. Miguel Gutiérrez curlet vakkert gjestene opp i 2-1.

  Mot slutten la innbytter Valery Fernández på til 3-1. Han hadde kun vært på banen i to minutter.

  I tilleggstiden tente Ilkay Gündogan et håp for Barcelona, men Cristhian Stuani fjernet all tvil i det femte overtidsminuttet.

  Girona ble nummer ti i La Liga sist sesong. Nå ryster Catalonia-klubben de etablerte i spansk toppfotball. (NTB)

  Girona jubler for borteseier mot Barcelona
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Wembstad røk korsbåndet

  Alpintalentet Inni Holm Wembstad har røket korsbåndet. Det bekrefter 23-åringen selv på Instagram.

  – Jeg er knust og tom før ord. Jeg har kost meg på ski på et nytt nivå de siste månedene, skriver Wembstad.

  Dermed fortsetter St. Mortiz-marerittet for Wembstad. I fjor strakk hun korsbåndet i kneet etter fall i den sveitsiske bakken.

  Den gang røk hele sesongen for den norske kvinnen, og nå blir det nok et langt skadeavbrekk.

  – St. Moritz... Du vant denne gangen også. Mitt hat-elsk forhold til denne bakken fortsetter, skriver Wembstad.

  Inni Holm Wembstad
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal