Millionjubel for fotballen – vil dekke tapte billettinntekter

SKIEN (NRK): Regjeringen går inn for å dekke tapte billettinntekter også for delvis avholdte arrangementer. Det betyr millioner i klubbkassene.

Raja

TESTET FORMEN: Kulturminister Abid Raja møtte Odds ledere og spillere mandag formiddag. Her tester han fotballformen på treningsfeltet.

Foto: Trond Reidar Teigen

– Vi har endret ordlyden i kompensasjonsordningen slik at nå vil vi også dekke billettinntektene for delvis avholdte arrangementer. I for eksempel fotballen, som vil spilles uten publikum, vil man kunne få dekket bortfallet av billettinntekter, sier kulturminuster Abid Raja til NRK.

Siden ordningen nå gjelder frem til 15. juni, vil regjeringen tirsdag varsle Stortinget om en plan for 15. juni og utover.

Dermed vil fotballklubbene få et endelig svar innen mai er omme, ifølge Raja.

– Det er vi som har pålagt dem å spille uten publikum, og da må også vi stille med en ordning slik at det kan kompenseres, sier Raja.

Det innebærer at klubbene får en kompensasjon for forventede inntekter helt frem til stadionportene åpnes.

Både Eliteserien og Toppserien vil bli truffet av ordningen.

Den gledelige beskjeden fikk Odds Ballklubb som første eliteserielag i Norge. Kulturministeren var invitert på en treningsøkt med skienslaget, hvor Raja fikk testet både trikse- og skuddfoten.

Selv om 44-åringen ikke imponerte nok til at klubbledelsen fant frem penn og papir, er Odd-ledelsen fornøyde med den siste utviklingen.

«Raja har ikke skjønt klubbdrift»

Daglig leder Einar Håndlykken opplyser at billettinntekter utgjør cirka ti prosent av Odds inntekter.

Totalt har klubben et budsjett på 80 millioner kroner.

– Det er positivt og viktig, men det er en liten del av inntektene våre. Det er mange andre inntektsposter som er mye større, for eksempel samarbeidet vårt med næringslivet og en del annet. Men vi er glade for det vi får. Vi har opplevd at vi har blitt litt glemt, men nå tror jeg at vi er på et litt bedre spor, sier Håndlykken til NRK.

Idretten – og spesielt fotballen – har kritisert krisepakkene fra regjeringen. Et samlet Fotball-Norge har ment at de ikke treffer godt nok.

For et par uker siden mente Håndlykken i et VG-intervju at kulturministeren «ikke skjønte klubbdrift». Raja har erkjent pakkens svakheter, og lovet endringer. Stillheten fra tomme tribuner er nå delvis erstattet med lyden av klingene mynt i klubbkassa.

– Vi planlegger å gjøre en del justeringer i ordningen vi har laget. Den har ikke truffet godt nok, uttalte Raja til NRK, etter å ha samlet Idretts-Norge på kontoret for en uke siden.

Rosenborg kan få over 20 millioner

Endringen av kompensasjonsordningen betyr millionutbetalinger, etter det NRK forstår. Til tross for lavere tilskuertall de senere årene, utgjør publikumsinntektene en stor del av inntektsgrunnlaget i flere klubber.

Fotball

VIKTIG: Billettinntekter er viktige for Rosenborg. Tilskuertallene holdt seg stabile for de fleste lagene i Eliteserien i fjor, men RBK opplevde sitt verste publikumsfall siden 2001. Trønderne endte på 3. plass.

Foto: Morten Antonsen

Også i Trøndelag mottas beskjeden med glede. Rosenborg er blant klubbene som klassifiserer billettinntekter som «en betydelig post i budsjettet».

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug har tidligere uttalt til TV 2 og VG at de har budsjettert med om lag 24 millioner kroner i publikumsinntekter.

– Publikumsinntekter er en av hovedstolpene våre. Det sier seg selv at det har mye å si for resultatet og likviditeten i 2020. Og ikke minst for videre drift, sier Dyrhaug til NRK.

Tidligere har tallet vært oppe i 40 millioner kroner årlig. Det henger sammen med at tilskuertallene har vært langt høyere enn de senere årene. I 2018 var det i gjennomsnitt 16.423 tilskuere på kamp på Lerkendal. I 2019 var tallet kun 12.823.

Siste nytt

 • La Liga starter 11. juni

  Det spanske idrettsdepartementet bekreftet fredag ettermiddag at La Liga starter opp igjen 11. juni med derbyet mellom Sevilla og Betis. Mellom fredag 12. juni og mandag 15. juni blir de andre kampene i runde 28 spilt, alle foran tomme tribuner. Elleve serierunder gjenstår å avvikle for Martin Ødegaard og de øvrige La Liga-spillerne. Barcelona ligger to poeng foran Real Madrid, mens Real Sociedad er nummer fire.

  _Yg7VIwtYTw
  Foto: Joan Monfort / Joan Monfort
 • 850 nye millioner til idretten

  Kulturminister Abid Raja (V) legger 850 friske millioner på bordet for å kompensere inntektstapene idretten og frivilligheten har lidd under viruskrisen. I tillegg strekkes perioden det kan søkes om inntektstap fra til 31. august. – Vi kan ikke kompensere krone for krone, men målet er å treffe bredest mulig, sa kulturminister Abid Raja. Han påpekte også at bevilgningene kan økes senere ved behov.

  Abid Raja
  Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud
 • Løke opereres for seks brudd

  Heidi Løke står over håndballjentenes samling til uka på grunn av et inngrep i nesen. Smellen hun fikk under VM i Japan må fikses. – Det er seks brudd i nesen, og neseveggen er trykket helt ut av stilling. Den ser ut som et trekkspill, sier Løke til TV 2.

  Løke

Sendeplan

Kl. Program Kanal