Hopp til innhold

Million-krigen om golfstjernene: – Helt meningsløst

Da tolv av Europas største fotballklubber lanserte ideen om sin egen superliga førte det til opprør blant tilhengerne. Nå ønsker saudiarabiske bakmenn å gjøre det samme i golfens verden.

U.S. Open - Round One

STJERNER: Brooks Koepka til venstre i bildet, er blant stjernene som kobles til den nye superligaen i golf.

Foto: Harry How / AFP

– Jeg tenker at det er noe som absolutt ikke har noen ting å gjøre i golfen. For meg er det et helt meningsløst konsept, sier Eurosports golfekspert Marius Thorp til NRK.

Ifølge nettstedet Golf.com skal det foreligge planer om en egen liga kalt Super League Golf allerede fra 2022.

Marius Thorp.

KRITISK: Eurosports golfekspert Marius Thorp er skeptisk til den nye superligaen.

Foto: HÅKON RYDNINGEN / EUROSPORT

Det skal være snakk om fem turneringer med 16 av de beste spillerne i verden delt opp i lag på fire, hvor det både konkurreres individuelt og lagvis.

En rekke golfstjerner skal ha fått tilbud opp mot 30 millioner dollar, altså rundt 250 millioner norske kroner, for å delta.

– Fullstendig feil verdier

Med andre ord et konsept veldig likt superligaen i fotball som ble lansert og stoppet for kun et par uker siden. Og i likhet med fotballen skaper golfens superliga furore.

– Et sånn type konsept, i likhet med fotballen, er bygget på fullstendig feil verdier og grunnlag. Det bryter egentlig på samme måte som med fotballen med alt som golfen er bygget på. Alt fra integritet, til verdier, til historie og tradisjon, sier Torp.

Golfeksperten trekker frem historiene med spillere som får sjansen, griper den og endrer livet sitt totalt, som en av verdiene konseptet går på akkord med, og utdyper:

– Du har folk fra utallige ulike nasjoner. Du har Viktor Hovland fra Norge, Tiger Woods fra USA, Hideki Matsuyama fra Japan som vant Masters sist, du har så mange ulike ting. Golfen har en så sterk tradisjon, det skal være en gentlemanssport og er veldig opptatt av integritet, holdninger, innstilling, tradisjon og kultur.

Valspar Championship - Final Round

SKAL VÆRE KLAR: I følge en rekke golfnettsteder skal Dustin Johnson ha takket ja til å være med i den nye superligaen.

Foto: Julio Aguilar / AFP

Og likhetene stopper ikke der. For også i golfen kobles noen av sportens største til den nye utbryterligaen.

Blant andre verdensener Dustin Johnson, Justin Thomas, Brooks Koepka, Jordan Spieth og Phil Mickelson skal ha blitt kontaktet, ifølge Golf Digest.

Ifølge Golf.com har den nye superligaen kommet så langt at Johnson skal ha takket ja til å delta, noe golfstjernens agent avfeier.

– Vil møte mye motstand

Planene om en ny golfliga kom på banen allerede tidlig i 2020, men ble fort lagt på is da blant andre daværende verdensener Rory McIlroy tok til motmæle.

Og så denne gangen møter konseptet motbør. PGA-tourens kommisjonær Jay Monahan, rykket tidligere i uken ut og sa at dersom man signerer for den nye ligaen, blir man utestengt, ifølge SkySports.

PGA Tour Monahan Golf

UTESTENGELSE: Jay Monahan i PGA-touren truer med utestengelse.

Foto: Chris O'meara / AP

Og Thorp har ikke nevneverdig tro på at prosjektet skal se dagens lys denne gangen heller.

– Golfen er i en ekstremt god posisjon. Det er konkurranser over alt i hele verden og det er et veldig sterkt produkt. Så jeg ser ikke hvordan en sånn type turnering skal kunne lokke de største stjernene, bortsett fra penger da. Men da tror jeg de kommer til å miste veldig mye annet, sier golfeksperten og fortsetter:

– I likhet med fotball så er det ingen som har lyst til å se på de samme 40 spillerne spille mot hverandre 18 ganger i året med null dramatikk og spenning. Hvor de allerede får penger uansett hvordan de gjør det.

Men skulle prosjektet få vann på mølla, tror Thorp det vil skape reaksjoner.

– Jeg tror at hvis en av de beste sier ja, går ut offentlig og sier ja, så tror jeg han vil møte mye motstand, avslutter golfeksperten.

Siste nytt

 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste