Million-krigen om golfstjernene: – Helt meningsløst

Da tolv av Europas største fotballklubber lanserte ideen om sin egen superliga førte det til opprør blant tilhengerne. Nå ønsker saudiarabiske bakmenn å gjøre det samme i golfens verden.

U.S. Open - Round One

STJERNER: Brooks Koepka til venstre i bildet, er blant stjernene som kobles til den nye superligaen i golf.

Foto: Harry How / AFP

– Jeg tenker at det er noe som absolutt ikke har noen ting å gjøre i golfen. For meg er det et helt meningsløst konsept, sier Eurosports golfekspert Marius Thorp til NRK.

Ifølge nettstedet Golf.com skal det foreligge planer om en egen liga kalt Super League Golf allerede fra 2022.

Marius Thorp.

KRITISK: Eurosports golfekspert Marius Thorp er skeptisk til den nye superligaen.

Foto: HÅKON RYDNINGEN / EUROSPORT

Det skal være snakk om fem turneringer med 16 av de beste spillerne i verden delt opp i lag på fire, hvor det både konkurreres individuelt og lagvis.

En rekke golfstjerner skal ha fått tilbud opp mot 30 millioner dollar, altså rundt 250 millioner norske kroner, for å delta.

– Fullstendig feil verdier

Med andre ord et konsept veldig likt superligaen i fotball som ble lansert og stoppet for kun et par uker siden. Og i likhet med fotballen skaper golfens superliga furore.

– Et sånn type konsept, i likhet med fotballen, er bygget på fullstendig feil verdier og grunnlag. Det bryter egentlig på samme måte som med fotballen med alt som golfen er bygget på. Alt fra integritet, til verdier, til historie og tradisjon, sier Torp.

Golfeksperten trekker frem historiene med spillere som får sjansen, griper den og endrer livet sitt totalt, som en av verdiene konseptet går på akkord med, og utdyper:

– Du har folk fra utallige ulike nasjoner. Du har Viktor Hovland fra Norge, Tiger Woods fra USA, Hideki Matsuyama fra Japan som vant Masters sist, du har så mange ulike ting. Golfen har en så sterk tradisjon, det skal være en gentlemanssport og er veldig opptatt av integritet, holdninger, innstilling, tradisjon og kultur.

Valspar Championship - Final Round

SKAL VÆRE KLAR: I følge en rekke golfnettsteder skal Dustin Johnson ha takket ja til å være med i den nye superligaen.

Foto: Julio Aguilar / AFP

Og likhetene stopper ikke der. For også i golfen kobles noen av sportens største til den nye utbryterligaen.

Blant andre verdensener Dustin Johnson, Justin Thomas, Brooks Koepka, Jordan Spieth og Phil Mickelson skal ha blitt kontaktet, ifølge Golf Digest.

Ifølge Golf.com har den nye superligaen kommet så langt at Johnson skal ha takket ja til å delta, noe golfstjernens agent avfeier.

– Vil møte mye motstand

Planene om en ny golfliga kom på banen allerede tidlig i 2020, men ble fort lagt på is da blant andre daværende verdensener Rory McIlroy tok til motmæle.

Og så denne gangen møter konseptet motbør. PGA-tourens kommisjonær Jay Monahan, rykket tidligere i uken ut og sa at dersom man signerer for den nye ligaen, blir man utestengt, ifølge SkySports.

PGA Tour Monahan Golf

UTESTENGELSE: Jay Monahan i PGA-touren truer med utestengelse.

Foto: Chris O'meara / AP

Og Thorp har ikke nevneverdig tro på at prosjektet skal se dagens lys denne gangen heller.

– Golfen er i en ekstremt god posisjon. Det er konkurranser over alt i hele verden og det er et veldig sterkt produkt. Så jeg ser ikke hvordan en sånn type turnering skal kunne lokke de største stjernene, bortsett fra penger da. Men da tror jeg de kommer til å miste veldig mye annet, sier golfeksperten og fortsetter:

– I likhet med fotball så er det ingen som har lyst til å se på de samme 40 spillerne spille mot hverandre 18 ganger i året med null dramatikk og spenning. Hvor de allerede får penger uansett hvordan de gjør det.

Men skulle prosjektet få vann på mølla, tror Thorp det vil skape reaksjoner.

– Jeg tror at hvis en av de beste sier ja, går ut offentlig og sier ja, så tror jeg han vil møte mye motstand, avslutter golfeksperten.

Sportsnyheter

Löw lyttet ikke til legendenes krav – svarte med festfotball

Eksperter og tidligere spillere ba Joachim Löw om å bytte formasjonen etter tapet i åpningskampen mot Frankrike. Men Tyskland-sjefen sto på sitt, stilte med samme lagoppstilling og knuste de regjerende europamesterne.

Frankrike-stjernen tatt på senga av EM-tilskuere: – Klarte ikke høre hverandre

Ungarn hadde lenge Frankrike i kne, men Antoine Griezmann sørget for at de regjerende verdensmesterne slapp unna en kjempefadese. Etterpå innrømte Frankrikes målscorer at fansen gjorde det vanskelig for dem.

Siste nytt

 • Myhre og Kvalvåg leverte i lag-EM

  Norge endte på åttendeplass med 134 poeng etter første dag i lag-EM i friidrett i rumenske Cluj-Napoca. Finland har samme poengsum, men holder plassen over.

  Med 175 poeng leder Nederland over Tsjekkia og Hviterussland med henholdsvis 160.5 og 158 poeng.

  Av utøverne som utmerket seg tar vi med oss Magnus Tuv Myhre som vant 5000-meteren foran belgiske Michael Somers som jaget hardt de siste hundre meterne.

  Ferdinand Kvan Edman satte ny personlig rekord på 1500 meter med tiden 3.38,63 og forbedret sin personlige rekord med én hundredel.

  Hedda Kvalvåg leverte sitt beste utendørshopp i tresteg noensinne og endte på 13 blank. Det holdt dessverre ikke til topplassering.

  I lengdekonkurransen for menn endte Ingar Kiplesund på sjetteplass med 7,63 meter, mens Jon Nerdal ble femtemann i slegge med et lengstekast på 67,53 meter.

  I spydkonkurransen for kvinner kastet USA-baserte Marie-Therese Obst 57,07 og ble nummer tre. OL-aktuelle Marcus Thomsen endte på samme plassering i kule for menn med 19,90. I tresteg for kvinner satte Hedda Kvalvåg personlig rekord med 13,00 meter. Det ga sjuendeplass.

  De største norske friidrettsstjernene, med Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm i spissen, deltar ikke i lag-EM i Romania.

  20 av 40 øvelser ble gjennomført lørdag. Søndag gjennomføres de 20 siste.

  Hedda Kvalvåg
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Hauger imponerte i Frankrike

  Dennis Hauger klinka til med ein sterk 2.-plass på laurdagens andre løp i formel 3-runda i Frankrike. Dermed held han fast ved leiinga si i meisterskapet.

  Nordmannen blei berre slått av stallkamerat Arthur Leclerc i det andre av laurdagens to løp. Det første løpet resulterte i ein 9.-plass.

  – Eg synest vi gjorde maksimalt av det vi kunne få til i dag. Det første løpet blir litt rotete, men det var deilig å slå tilbake i det andre, sa Hauger i eit intervju med Vsport.

  Hauger delar leiinga i meisterskapsserien med franske Victor Martins etter fem av 21 løp.

  På søndag er helgas siste løp, og også det som gir flest poeng i samandraget. Der startar Hauger som nummer to.

  Dennis Hauger Challenge
  Foto: Cicilie S. Andersen / Cicilie S. Andersen
 • Depay klar for Barcelona

  Barcelona bekrefter lørdag kveld at de har sikret seg Memphis Depay fra Lyon.

  27-åringen spiller for tiden i EM for Nederland. Han har tidligere spilt for Manchester United og PSV Eindhoven.

  Barcelona har tildigere i sommer hentet Emerson, Eric Garcia, og Sergio Agüero.

  Yd1Cb6zo09Q
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal