Milliardæren tok overraskende seier – nå skal han styre skisporten

Den svensk-britiske milliardæren og skifabrikkeieren Johan Eliasch (59) er valgt til ny president for Det internasjonale Skiforbundet.

unywGAfwya0

PENGER OG SUKSESS: Jonas Eliasch mangler ikke noen av delene. Her er han avbildet i sitt hjem i London.

Foto: REX / Shutterstock editorial

Det ble klart etter at Eliasch fikk flest stemmer under FIS-kongressen fredag.

Han blir ny president etter at omstridte Gian Franco Kasper går av etter hele 23 år ved roret for det mektige Skiforbundet.

Eliasch fikk hele 54,62 prosent av stemmene i den første runden av avstemningen, og dermed var det allerede klart at han stakk av med seieren i valget.

Han slo tidligere generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, den tidligere alpinisten Urs Lehmann fra Sveits og svenske Mats Årjes i kampen om det mektige vervet.

– Jeg skal være engasjert, ha et åpent sinn og være en president for alle nasjoner, alle disipliner, overalt. Vi har utrolige muligheter. Og nå: La oss jobbe. Takk, alle sammen, sa Eliasch i sin takketale.

– Tatt på senga

Senere i kongressen ble det også klart at president i Norges Skiforbund, Erik Røste, er gjenvalgt i FIS-styret. Røste forteller til NRK at det var overraskende at det ikke ble flere valgrunder.

Erik Røste

President i Norges Skiforbund, Erik Røste ble på nytt valgt inn i FIS-styret.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi ble tatt litt på senga. Vi hadde nok sett for oss at det skulle bli noe jevnere. Eliasch har tydeligvis overbevist mange, og kanskje særlig de små nasjonene, som han har vært tydelig på at han også vil være FIS-president for, sier han.

Norges Skiforbund ga tidligere denne uka beskjed om at de kom til å gi sin stemme til Mats Årjes. Svenske Årjes fikk imidlertid færrest stemmer av de fire kandidatene.

– Er dere skuffet over at det ikke ble Årjes?

– Vi hadde håpet at det var Mats som skulle bli vår nye president. Vi tror vi kunne fått best innflytelse på internasjonal skisport fremover med ham. Nå ble det ikke sånn, og vi ser fram til å samarbeide med Johan Eliasch. Han er en handlekraftig mann, det har han vist gjennom forretningene han har fått til, sier Røste.

Ulik de andre kandidatene

59 år gamle Eliasch, som er bosatt i London og omtales som britisk-svensk, har lang erfaring fra skisporten og da spesielt alpint.

Han er styreleder og eier av skifabrikanten Head, skimerket som blant andre Aksel Lund Svindal kjørte for. Nå har han blant annet Kjetil Jansrud i Head-stallen. Det er en av verdens største utstyrsleverandører til alpint, og Eliasch personlig blir sagt å være god for rundt 2 milliarder kroner.

– Jeg tror samtlige innenfor alpint på tvers av merker har opplevd Johan som en tydelig og klar eier. Han har hatt gode meninger om ikke bare driften, men også idretten. Mine erfaringer med ham er veldig positive. En enormt hyggelig fyr, oppegående og intelligent. Jeg tror han blir en bra president, sier Jansrud til NTB.

Forretningsmannen og milliardæren Eliasch var en outsider, men samtidig også en sterk kandidat. Og i motsetning til de tre andre kandidatene har han ingen bakgrunn fra FIS-systemet.

– Han er en mann som er ekstremt suksessrik, og som signaliserer en ny giv for FIS, påpekte NRKs sportskommentator Jan P. Saltvedt i forkant av valget.

dd_xAutEI94

Milliarderæren elsker alpint og omgås stadig alpintprofiler. Her er han sammen med vår egen Aksel Lund Svindal og filmstjerne Arnold Schwarzenegger.

Foto: EXPA/JFK / Epa

Innflytelsesrike venner

Forretningsmannen er også en mann med mange glamorøse og innflytelsesrike venner. Han blir ofte sett sammen med idrettsprofiler, filmstjerner, mektige politikere og medlemmer av kongehuset i England.

Han skal blant annet ha et svært godt forhold til filmstjernen Sharon Stone, og i politikken har han en høy stjerne i det konservative partiet i England, selv om han også hadde en rolle i Gordon Browns Labour Party-regjering.

De siste årene er han blant annet blitt brukt som rådgiver for både David Cameron, Theresa May og Boris Johnson. Han omtales også som venn av prins Andrew i den engelske pressen.

– Det er en fascinerende tanke at det kan være han som deler ut medaljer i kombinert under VM i Trondheim i 2025, ler NRKs sportskommentator Jan P. Saltvedt.

Johan Eliasch har tilsynelatende også et brennende miljøengasjement, og har stiftet miljøorganisasjonen Cool Earth som skal jobbe for å bevare regnskogen.

nylyhaDuxVc

Eliasch har vært støttespiller for mange statsministre gjennom årene. Her sammen med tidligere statsminister David Cameron.

Foto: DASA CALC / Backgrid UK

Han har publisert sitt eget manifest før valget og det er det liten tvil om at han mener alvor med å stille som kandidat. Spørsmålet er bare om FIS er klar for så mye endring som Eliasch signaliserer.

Sportskommentatoren tviler på det.

– Han er alpinmann, så dette er ikke mannen som vil redde klassisk langrenn, noe vi i Norge er opptatt av, understreker han.

Menn og flere menn

56-åringen føyer seg dermed inn den lille rekken av FIS-presidenter opp gjennom tidene.

I løpet av sine rundt 100 år lange historie har Det internasjonale Skiforbundet kun hatt fire presidenter. Samtlige har vært menn.

Det er Ivar Holmqvist fra Sverige, Nikolai R. Østgaard fra Norge, Marc Hodler fra Sveits (som satt i hele 47 år) og avtroppende og omstridte Gian Franco Kasper, også fra Sveits. Kasper byttes nå ut etter 23 år som FIS-president.

Sveitseren fikk mye medieoppmerksomhet etter en del uheldige uttalelser. Men i FIS påpekes det også at Kasper har gjort mye bra for skisporten disse årene.

Les også: FIS-presidenten beklager uttalelser i sjokkintervju .

Siste nytt

 • Nedtur for Vukicevic

  Vladimir Vukicevic hadde ambisjoner om å sikre seg en OL-plass på 110 meter hekk gjennom god løping i Janusz Kusocinski Memorial-stevnet i Polen søndag. Men dessverre fikk 31-åringen en dårlig start og endte med 13,76 og femteplass. Dermed ble det en nedtur etter 13,49 og norsk rekord i Finland for ti dager siden.

  OL-kravet på 13,32 har virket utenfor rekkevidde, men Vukicevic har vært på vippen til å kvalifisere via verdensrankingen. Søndagens løp forbedrer ikke hans posisjon på rankingen i det hele tatt. Dermed er han fortsatt akkurat utenfor og begynner å få meget dårlig tid.

  Hadde han hypotetisk sett løpt på 13,50 og blitt nummer tre i søndagens løp, hadde han langt på vei vært klar for OL i Tokyo.

  Kvalifiseringsperioden varer til 29. juni og Vukicevic har ytterligere to løp på kalenderen innen det, i Leverkusen 27. juni og i Luzern 29. juni.

  Vladimir Vukicevic
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kristoff har brutt NM etter velt

  Alexander Kristoff måtte bryte NM-rittet i Kristiansand etter bare én runde søndag. Årsaken er en flaske inn i hjulet på den første runden.

  Kristoff stilte var på startstreken med konkurrentene i 12.30-tiden søndag, men veltet på den første av totalt seks runder på 35 kilometer.

  – Det var noen som klarte å miste en flaske. Den sklir jo selvfølgelig inn i mitt forhjul. Jeg smeller ankelen rett inn i betongen. Jeg tror ikke den er brukket, men jeg klarte ikke å tråkke, sier Kristoff til VG og andre medier i Kristiansand.

  Han forteller at han klarer å bevege ankelen. Han fikk medisinsk hjelp etter at han falt.

  Dermed får ikke Kristoff vist muskler og konkurrert mot det norske sykkellaget Uno-X, som tidligere i juni bekreftet at det ønsket å få signaturen til Kristoff. Sykkelstjernen selv sa det var aktuelt.

  NM-fellesstarten i Kristiansand er på 214,5 kilometer.

  d
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Hauger økte ledelsen i Formel 3

  I regnværet i Frankrike dro det norske motortalentet fra resten av feltet i starten av Formel 3-løpet, men da regnværet stoppet begynte australske Jack Doohan å ta innpå nordmannen.

  Ut på den tolvte runden hadde Doohan kommet seg opp på halen av Hauger sin bil, og etter en hard kamp gjennom et par svinger og et langt strekke, klarte Doohan å ta seg forbi.

  Hauger la seg i ryggen på Doohan, mens han hardeste konkurrent i sammendraget Victor Martins kjempet om den siste pallplassen bak Hauger igjen.

  Dermed gjorde Hauger lurt i å ikke ta for mange sjanser på å kjøre forbi Doohan igjen for å sikre seg viktige poeng i sammendraget. Isteden kontrollerte nordmannen 18-åringen inn andreplassen, mens Jack Doohan tok sin første seier noensinne i Formel 3.

  – Det var en veldig god prestasjon av Dennis i dag. Han kjørte på dekk som var valgt for et vått dekke, men da det sluttet å regne mistet han det fortrinnet. Derfor var det bra gjort å klare å holde på den andreplassen med de dekkene. En god avslutning på en helg hvor det meste har gått som planlagt, sier far Tom Erik Hauger til NRK.

  I etterkant av løpet forteller Dennis Hauger selv at selv om han har fått med seg mye poeng, har det vært utfordrende å kjøre i helga. 18-åringen har nemlig slitt med sykdom, spesielt lørdagen var tøff.

  – Jeg slet med pusten under løp én. Da jeg kom over målstreken begynte jeg faktisk å hyperventilere, fordi jeg ikke klarte å puste. Sånn sett var det ikke en lett helg, men det ble litt bedre til løp to og tre, sier Hauger i et intervju vist på V-sport.

  Sammenlagt i Formel 3-mesterskapet er Hauger fortsatt nummer én med 66 poeng totalt. Martins beholder andreplassen seks poeng bak Hauger, mens søndagens vinner Doohan rykket opp til tredjeplass, åtte poeng bak Hauger.

  Dennis Hauger Challenge
  Foto: Cicilie S. Andersen / Cicilie S. Andersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal