– Endringene er mer ekstreme enn folk tror

KVITFJELL (NRK.no): Alpinstjerne Bode Miller (36) er bekymret. Milde vintrer de siste årene skaper store problemer for idretten.

Bode Miller

Bode Miller snakker ut. Denne gangen om klimaendringene han føler på kroppen. De siste fem-seks årene har det vært en helt ekstrem utvikling, sier alpinisten.

Foto: Alessandro Trovati / Ap
Bode Miller

Bode Miller ble nummer 12 på søndagens super-G i Kvitfjell.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

– Jeg ser endringene selv når jeg reiser rundt, sier Bode Miller i et eksklusivt intervju med NRK.

Den amerikanske alpinisten som nylig tok OL-bronse i super-G, er kjent for å si det han mener. Enten han nå synger ut om russiske homolover, EPO eller rett og slett sin egen kjøring.

Nå er han imidlertid opptatt av fremtiden.

– Har vært merkbar endring

Miller, som er på Kvitfjell sammen med kone og sønn denne helga, reiser verden rundt i forbindelse med verdenscupen i alpint.

Der ser han klimaendringene ved selvsyn, forteller han. Stadig oftere opplever han at kalde, stabile vintersportssteder får problemer med å arrangere renn på grunn av snømangel og mildvær.

– De siste fem-seks årene har det vært en helt ekstrem utvikling. Det har vært en merkbar endring, sier han og legger til at han tror han lettere legger merke til klimaforandringene fordi han reiser verden rundt.

– Jeg tror ikke folk helt forstår at det har skjedd en klimaendring, de bare tror at «det har vært en rar vinter».

36-åringen er svært opptatt av temaet.

– Jeg leser mye om det. Dessverre bryr ikke folk seg. De fleste vet at det er galt å kaste søppel på gata, dermed bør man ikke gjøre det. Ikke fordi noen andre må plukke det opp, eller fordi det kan ødelegge andres liv. Unnlat å gjøre det fordi det er det som er det riktige å gjøre, sier Bode Miller.

– Trenger flere arrangører i nord

Generelt opplever Miller at temperaturene har vært høyere enn normalt. Det gjør det stadig mer utfordrende å arrangere skirenn i verdenscupen.

Også på Kvitfjell har arrangøren hatt problemer med mildvær og tåke i år. Fredagens utforrenn var et ekstrarenn fordi rennet i St. Moritz i slutten av januar måtte avlyses.

– Etter hvert vil snøgrensen flytte seg lenger og lenger mot nord. Vi kommer til å trenge nye alpinarrangører i nord, hvis ikke kommer det til å bli mange avlysninger i fremtiden, sier en bekymret Miller.

Frykter tøffe tider

Bode Miller frykter nå at flere av de mest berømte vintersporstedene, som for eksempel Kitzbühel i Østerrike, vil miste eksistensgrunnlaget på grunn av mildvær.

– Jeg tror alpinsporten har en tøff tid i vente om det ikke blir gjort forandringer. Vi må tilpasse oss, sier den amerikanske alpinstjernen.

Et av forslagene hans er blant annet at man avvikler mer enn ett renn om dagen.

– Det er vanskelig å få folk opp på fjellet for å se favoritten sin kjøre én gang. Dessverre liker ikke sporten vår endringer, forteller han.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-minner
VM-minner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cupfinale hopp, skiflyging
V-cupfinale hopp: Skiflyging
V-cup hopp: Finale skiflyging
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup fristil, Big Air
Best i verden: Drømmen om å fly