«Kong James» bare to seire unna sin ultimate revansj

Etter nok en majestetisk finalekamp er utskjelte LeBron James bare to seire unna å svare kritikerne for godt.

LeBron James

LeBron James scorer mot forsvarskjempen Kendrick Perkins. James har svart kritikerne etter fadesen i fjorårets finale.

Foto: Mike Ehrmann / Ap

LeBron James

Et nøkkeløyeblikk i kampen: LeBron James svever inn til to poeng mot Kevin Durant. Dermed fikk Durant sin femte feil i kampen, og den unge superstjernen måtte spille mer forsiktig i resten av kampen (seks feil gir utvisning).

Foto: RONALD MARTINEZ / Afp

– Han var enorm. Han har vært enorm for oss hele sluttspillet, sier Miami Heat-kraftpluggen Udonis Haslem om lagkameraten LeBron James.

James scoret 29 poeng og plukket ned hele 14 returer da «superlaget» Miami Heat tok ledelsen 2-1 i kamper i NBA-finalen mot Oklahoma City Thunder.

Dermed tok verdens beste basketspiller foreløpig siste stikk i duellen mot NBAs 23 år gamle toppscorer, Kevin Durant.

– Jeg prøver bare å skape ting. I fjor skapte jeg ikke nok til å avgjøre kampene i avgjørende situasjoner, og det er slikt jeg setter min stolthet i. Det gjorde jeg ikke i finalene i fjor, sier LeBron James ifølge ESPN.

Sviktet i fjor

Fjorårets finaletap mot Dallas Mavericks veier fortsatt tungt for James. Han har vært verdens beste basketspiller i en årrekke, men mangler fortsatt en NBA-tittel.

I sitt første finalespill, i 2007, var James svak. I sitt andre, i fjor, kollapset James fullstendig.

Han scoret bare 17,8 poeng per kamp, hele ti poeng mindre enn han gjorde i resten av sesongen. Det er NBA-historiens største poengfall i en finale.

For det har verdens kanskje mest hatede idrettsutøver måttet tåle kritikk som får det meste i idrettsverdenen til å blekne. Han er nemlig fortsatt ikke tilgitt for den kontroversielle overgangen til Miami Heat i 2010.

Les også: Mysteriet LeBron James

Scorer dobbelt så mye som i fjor

I år er LeBron James som en ny mann.

Han har scoret hele 31 poeng per kamp i finalekampene, altså nesten dobbelt så mye som i fjor. I motsetning til fjoråret har han økt poengsnittet i finalekampene.

– Jeg vil bare gjøre hva som helst for at laget vårt vinner. Jeg prøver å ta ansvar i de avgjørende øyeblikkene og være der for lagkameratene mine, sier James.

Hovedankepunktet mot den selvutnevnte «Kong James» har vært at han blir nervøs og passiv i nettopp de avgjørende øyeblikkene, men på søndag var han aggresiv.

Bremset Durant på slutten

Kevin Durant

Kevin Durant forsøker et skudd, men LeBron James er nære nok til å forstyrre den unge toppscoreren.

Foto: Mike Ehrmann / Afp

I tillegg har han som vanlig vært glitrende defensivt. I nattens kamp fikk James ansvar for å stoppe Oklahomas superstjerne Kevin Durant.

Durant, som bare er 23 år gammel, har vært toppscorer i NBA de siste tre sesongene, og regnes av mange som verdens beste offensive spiller.

På søndag viste LeBron James hvorfor han fortsatt er regnet som en bedre allround-spiller da han holdt Durant til bare én scoring i den avgjørende perioden.

Durant scoret likevel sterke 25 poeng, men det holdt ikke for unggutta fra Oklahoma City. Nå har de presset på seg i Miami på tirsdag; da risikerer de å havne under 1-3 i kamper, noe ingen lag har kommet tilbake fra i en NBA-finale. Finalene er imidlertid langtfra over. Kamp fire av syv spilles i Miami på tirsdag.

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Da vinden snudde