Her er mesterhjernene Carlsen må slå

Genier, nervevrak og einstøinger. Slik beskrives Magnus Carlsens VM-motstandere av sjakkeksperter.

Magnus Carlsen

THE BEST MIND WINS: Fredag åpner kandidatturneringen i sjakk i London. Her er de fem sterkeste deltakerne, ifølge ekspertene: Levon Aronjan (f.v.), Vassily Ivantsjuk, Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik og Alexander Grisjtsjuk.

Foto: AFP / AP / REUTERS

Anand

Her er mannen alle ønsker å slå: Regjerende verdensmester Viswanathan Anand.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Fredag begynner nordmannens ferd mot verdensmestertittelen i London.

I tre uker skal 22-åringen møte sju av verdens beste sjakkspillere i den prestisjefylte kandidatturneringen.

Turneringsvinneren får tittelkamp mot regjerende verdensmester Viswanathan Anand.

Magnus Carlsen er rangert som soleklar nummer 1 i verden, og må dermed bære favorittstempelet i London.

Men 22-åringen er nødt til å være på sitt aller beste for å sikre seg tittelkampen, ifølge ekspert og tidligere sjakkmester Simen Agdestein.

– Her er noen av verdens aller beste sjakkspillere. Magnus har en psykologisk fordel mot flere av dem, men nesten alle er i stand til å vinne, sier Agdestein, som selv har slått flere av konkurrentene i sin tid som profesjonell sjakkspiller.

Han får støtte av Leif Erlend Johannessen, sjakkekspert og internasjonal stormester.

– Det er så mange uforutsigbare spillere, at det er umulig å være sikker på hvem som vinner. Magnus har taket på flere av dem, men noen har han også voldsom respekt for, sier Johannessen.

Disse sju må Carlsen slå på veien til tittelkampen (rankingpoeng i parantes):

Svidler

Peter Svidler skal få det tøft mot de aller beste i London.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Vladimir Kramnik, Russland (2810).

 • Agdestein: – Han er vel i utgangspunktet den største utfordreren. Han er veldig seriøs, og jobber hardt. Da han som førstemann slo sjakklegenden Garry Kasparov i 2000, forberedte han seg i seks måneder med tre hjelpere som jobbet døgnskift. Han er utrolig hardtarbeidende.
 • Johannessen: – Han er den eneste i feltet som er tidligere verdensmester. Det er en stor fordel, fordi han kan spille uten nerver og press. Han var et vidunderbarn, og feide all motstand til side som 16-åring. Han er en av de virkelig store, og Magnus har fryktelig stor respekt for ham.

Levon Aronjan, Armenia (2809).

 • Agdestein: – Både Aronjan og Kramnik begynner å dra på årene, men de er de to største favorittene ved siden av Magnus. Men de gjør en del feil, og der har Magnus sin største forse. Med sin ungdommelighet og energi, gjør han veldig sjelden feil.
 • Johannessen: – Magnus har et psykisk overtak på de fleste, men ikke Aronjan. Han frykter ingen. Han er en original spiller med en voldsom selvtillit. Selv om han ligger bak med en bonde, går han likevel for seier. Han er uberegnelig, og Magnus har både fine seire og smertefulle tap mot Aronjan.

Teimour Radjabov, Aserbajdsjan (2793).

 • Agdestein: – Jeg skjønner ikke at han er ranket som nummer 4. Han er en litt snodig skrue som spiller merkelig sjakk. Han har en rar posisjonsforståelse, og ofte tvilsomme åpninger. Han velger uortodokse strategier, og han har i det hele tatt mange rare idéer. Han vil være fornøyd med remis mot Magnus, uansett farge.
 • Johannessen: – Han har et stort handikap i at han er engstelig mot Magnus. Han har et Carlsen-kompleks. Selv om han spiller hvit mot Magnus, prøver han ikke å utnytte serven. Magnus har faktisk sagt at han ikke har særlig respekt for ham, og han har lenge hatt et psykologisk overtak. Men mot andre er han en veldig sterk spiller.

Alexander Grisjtsjuk, Russland (2764).

 • Agdestein: – Han har jeg selv slått. Grisjtsjuk er verdensmester i lynsjakk, og han kommer ofte i tidsnød. Men selv om han liker å spille under press, kan han ikke holde på slik på dette nivået. Grischuk har heller ikke vært på øverste nivå i lengre tid.
 • Johannessen: – Det er en ung og spennende type. Han er ikke nervøs, og han er ikke redd for Magnus. Derfor kan du ikke avskrive ham helt. Men han faller igjennom på at han liker å spille i tidsnød. Han bruker opp tiden i starten, og har ofte ett minutt igjen på veldig mange trekk. Det blir spekulert i om han gjør det for å psyke ut motstanderen, men det faller ikke disse spillerne for.
Gelfand

Her er Boris Gelfand under tittelkampen mot Viswanathan Anand 30. mai i fjor.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Vassily Ivantsjuk, Ukraina (2757).

 • Agdestein: – Ivantsjuk har jeg også slått som spiller. Han har store problemer med nervene. En veldig uberegnelig spiller, men ikke fra parti til parti, så det vil vise seg om han er i form eller ikke. Han er en fantastisk sjakkspiller, men Magnus har et kjempegrep på ham, og det sitter i.
 • Johannessen: – En veldig original type, som er svært uberegnelig. Det er mange historier om ham, og Ivantsjuk er en «bygdeoriginal». Han lever i sin egen verden. «Planet Ivantsjuk» har blitt et uttrykk: Alt i livet hans dreier seg om sjakk. Han er veldig godt likt i sjakkmiljøet, men han har en ustabil psyke. Han kan svinge fra det geniale til det tåpelige.

Peter Svidler, Russland (2747).

 • Agdestein: – Dette er en outsider, men han har vunnet det russiske mesterskapet flere ganger, så han åpenbart en vinnertype. Svidlers svakhet er at han har et ekstremt begrenset åpningsrepertoar, så alle vet hva han spiller.
 • Johannessen: – Han er en norgesvenn som jeg kjenner godt. Jeg blir overrasket hvis han hevder seg i toppen. Han sier selv at han er en sjakkturist, og de siste årene har det vært mest familieliv og sjakk-kommentering. Svidler er fortsatt god, men han er ikke ambisiøs. Magnus har også taket på ham.

Boris Gelfand, Israel, født i Hviterussland (2740).

 • Agdestein: – Gelfand har alderen mot seg. På den andre siden har han rutinen og han fikk tittelkamp senest i fjor, men det vil være veldig overraskende hvis han vinner kandidatturneringen.
 • Johannessen: – Han fikk sitt livs sjanse mot Anand i fjor. Han skjønner nok at han er over toppen, og det er veldig overraskende hvis han vinner. Jeg forventer at Gelfand og Svidler faller igjennom.

Siste nytt

 • Kings Bournemouth nær nedrykk

  Joshua King og hans Bournemouth tapte 2-1 borte mot Manchester City i Premier League onsdag.

  Dermed nærmer nordmannens lag seg nedrykk. De har nå tre poeng opp til sikker plass, men har en kamp mer spilt. Bournemouth har to kamper igjen.

  Premier League - Manchester City v AFC Bournemouth
  Foto: Peter Powell / Reuters
 • Vålerenga med sliteseier

  Benjamin Stokkes sene scoring var forskjellen på lagene da Vålerenga slo Haugesund 1-0 på hjemmebane onsdag kveld. – Vi ligger der oppe og er med og kjemper om de gjeve plassene, sier matchvinneren til NRK etter kampen.

  Vålerengas Benjamin Stokke (t.v) og Christian Dahle Borchgrevink jubler for scoring under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Haugesund på Intility Arena i Oslo onsdag.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
 • Krisestarten fortsetter for AAfk

  Aalesund tapte onsdag mot Sandefjord i eliteserien. Klubben er fortsatt uten seier på de første åtte serierundene, og ligger dermed sist på tabellen med sine tre poeng.

  Sander Moen Foss scoret for Sandefjord i 1-0-seieren.

  Eliteserien i fotball 2020: Sandefjord - Aalesund
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal