Mensjov dukket opp på dopingliste – strippet for TdF-pallplass

Lørdag offentliggjorde Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) et lengre dokument over dopingtatte ryttere. I dokumentet går det frem at russiske Denis Mensjov (36) ble utestengt for doping i 2013.

Denis Mensjov dopingtatt

FRATATT PALLPLASS: Denis Mensjov (innringet) ble nummer tre i Tour de France 2010. Dette resultatet er ikke lenger gyldig. Alberto Contador vant Touren dette året - dette resultatet er også ugyldiggjort.

Foto: Alain Mounic / Ap

Den suksessfulle russiske syklisten la opp som profesjonell rytter i mai 2013, etter det han selv har hevdet var en kneskade.

Et nylig offentliggjort dokument fra UCI, datert 10. juli 2014, forteller noe annet.

Denis Mensjov

MERITTERT: Denis Mensjov har vunnet Spania rundt to ganger og Giro d'Italia én gang. Russeren står også med én etappeseier i Tour de France.

Foto: PASCAL PAVANI / AFP

Uten at verden har fått vite om det, skal Mensjov ha blitt tatt for doping i april 2013.

Tatt for blodpass-fusk

Ifølge dokumentet, som det ikke har blitt gjort noe stort nummer ut av fra sykkelforbundet, skal den russiske allrounderen ha blitt avslørt for å ha tuklet med sitt eget biologiske blodpass.

Russeren ble deretter utestengt i to år, frem til april 2015. Dette skjedde altså en måned før han, noe overraskende, la opp som syklist.

Han skal også ha blitt strippet for resultatene hans fra Tour de France 2009, 2010 og 2012. Mensjov ble nummer tre i Tour de France 2010.

Avsløringen virker å ha kommet overraskende på Tour de France-arrangørene.

– Vi har akkurat fått informasjonen fra UCI. Vi har ennå ikke bestemt oss for hva vi skal gjøre. Det kan være det blir en «blank» plass på pallen, sier Mathieu Desplats i ASO, Tour de France-arrangøren, til TV2, som først omtalte nyheten.

Mensjov vant Giro d'Italia i 2009. Dette resultatet blir stående.

Mensjov tatt for doping

MENSJOV PÅ DOPINGLISTE: På denne lista over dopingtatte syklister finner man navnet til Denis Mensjov.

Foto: Faksimile/UCI

Siste nytt

 • Jansrud dropper verdenscupåpninga

  Kjetil Jansrud står over verdenscupåpninga i storslalåm i Sölden kommende helg, fordi han har piroritert fartsdisiplinene på trening. – Storslalåmformen ikke er helt der den skal være, sier landslagstrener Christian Mitter til NRK.

  SKI-ALPINE-WORLD-MEN-SUPER G
  Foto: ANDERS WIKLUND / AFP
 • Ustjugov skadet i rulleskiulykke

  Den russiske langrennsstjernen Sergej Ustjugov slo seg kraftig da han falt på rulleski i Val Senales mandag. Tirsdag er han på sykehus for videre undersøkelser av en vond tommel, opplyser Russlands landslagstrener Markus Cramer til NRK.

  Sergej Ustjugov
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Arsenal tok sin tiende strake seier

  Anført av en svært leken Mesut Özil tok Arsenal sin sjuende strake seier i Premier League da Leicester ble slått 3-1 på hjemmebane mandag. Med tre nye poeng klatret Arsenal opp på fjerdeplass i ligaen med sine 21 poeng.

  Mesut Özil
  Foto: Bogdan Maran / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Sport og musikk: oppdateringer fra Mesterligaen i fotball