Mener utøverne tvinges til å konkurrere i Russland

HOLMENKOLLEN (NRK): Flere skiskyttere ønsker å boikotte skiskytternes verdenscupavslutning, hevder Lowell Bailey. Det stemmer ikke, kontrer IBU- president Anders Besseberg.

Sebastian Samuelsson, Lowell Bailey og Johannes Thingnes Bø

SPLITTET: Sebastian Samuelsson og Lowell Bailey (i midten) dropper begge v-cupfinalen, mens Johannes Thingnes Bø (til høyre) stiller på start.

Foto: NTB scanpix

Bailey har selv valgt å droppe rennene i Russland. Han føler seg overkjørt av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), og regelrett langer ut mot president Anders Besseberg.

– Jeg vet om mange andre land og utøvere som ønsker å boikotte. Tsjekkia for eksempel vil ikke delta, men de må dra dit for ikke å miste startplassene til neste sesong. I tillegg taper de mye penger på å bli hjemme. Folk må forstå at IBU har mye makt, og at de tvinger skiskytterne til Russland, sier Bailey.

Krever endringer

Bailey har i lang tid vært kritisk mot Anders Besseberg, og er veldig kritisk til IBUs beslutning om å legge avslutningen til Russland. Også i fjor skulle verdenscupen avsluttes i Tjumen, men da sa russerne fra seg verdenscuprennene.

– Stemmene fra utøvere og forbund er sterke, men de lytter ikke. Utøverne er grunnen til at idretten eksisterer, og likevel hører de ikke på oss. Nå er det tid for et nytt lederskap, et lederskap som forstår oss utøvere. Det er forbundets jobb å sørge for at konkurransene er rettferdige, sier Bailey.

Sebastian Samuelsson

BOIKOTTER: Svenske Sebastian Samuelsson drar ikke til Russland.

Foto: NRK

Sebastian Samuelsson dropper også Tjumen, og støtter naturligvis Baileys argumentasjon. Han sier at han kjenner til flere som ønsket å boikotte, men som tvinges til å dra av ulike årsaker.

– Det handler om penger, plasseringer i verdenscupen, bonuser og forbund som vil dra dit. IBU har vært smarte som tvinger utøverne til å dra til Russland, sier Samuelsson.

Besseberg: – Det stemmer ikke

Besseberg rister på hodet av uttalelsene, og påpeker til NRK at ingen utøvere tvinges til Russland.

– Det stemmer ikke. Det er én nasjon som har meddelt at de ikke ønsker å delta, og det er Canada. Alle andre nasjoner og utøvere er invitert. Og det er ingen tvang, det er helt feilaktig, kontrer Besseberg.

Anders Besseberg

IBU-PRESIDENT: Anders Besseberg.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Så ingen utøvere drar dit mot sin vilje?

– Det har jeg ingen tro på. Det er så voksne utøvere at de som ikke ønsker å dra, drar ikke.

Johannes Thingnes Bø har et lite håp om å sikre verdenscupseieren, men har ikke tenkt å boikotte verdenscupfinalen.

– Det kan hende de har snakket med utøvere som er enig med dem, men jeg kjenner ikke til det. Jeg føler meg ikke utrygg. IBU tar med prøvene ut av Russland, og det har de gjort i alle år. Det er en god trygghet for oss.

Johannes Thingnes Bø

I RUSSLAND: Johannes Thingnes Bø er en av løperne som går i Tjumen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siste nytt

 • Én seier unna play-off

  Casper Ruud feide over Vitalij Satsjko i Norges andre kamp mot Ukraina i Davis Cup. Verdensåtteren vant kampen 6–3, 6–2.

  Nå står det 2–0 til Norge. Viktor Durasovic vant åpningskampen mot Illja Martsjenko tidligere på kvelden.

  Det laget som først når tre seire vinner landskampen. Durasovic og Ruud møter Denys Moltasjanov og Serhij Stakhovskyj i potensielt avgjørende double-kamp lørdag, klokken 12.

  – Vi har aldri hatt noe bedre lag. Det er ungt lag og det lover veldig bra for fremtiden, sier lagkaptein Anders Håseth.

  Ved norsk tap vil det avgjøres i single-kamper. Først Ruud-Martsjenko, så eventuelt Durasovic-Satsjko.

  Vinneren går videre til play-off om en av de 18 plassene i neste års sluttspill. Norge har aldri kvalifisert seg tidligere.

  Davis Cup Norge-Ukraina
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Vålerenga Hockey sparket treneren

  Kenneth Larsen har fått sparken som hovedtrener i Vålerenga Hockey. Han er dermed ferdig etter kun 21 kamper for klubben. Det bekrefter han til TV 2.

  Laget ligger på 4.-plass i eliteserien med 37 poeng, og har elleve poeng opp til Stjernen på tabelltopp.

  Vålerenga tapte 2–4 borte mot Ringerike torsdag, og etter kampen ble Larsen fratatt ansvaret for ishockeyklubben.

  – Jeg hadde håpet at jeg ville få mer tid til å få oss på rett spor og er overrasket over at jeg ikke fikk mer tid. Men hvis du ikke har tillit hos ledelsen så er man kjørt i den bransjen her, sier Larsen til TV 2.

  Eliteserien i ishockey 2021: Vålerenga - Stjernen (4-6)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Durasovic med drømmestart

  Viktor Durasovic pangåpnet for Norge i Davis Cup-oppgjøret mot Ukraina.

  Nordmannen er rangert som nummer 340 i verden, men herjet likevel matchen mot ukrainernes beste spiller Illja Martsjenko (163). Kampen ble vunnet i strake sett 6-3, 6-0. Dermed står det 1-0 til Norge.

  – Jeg forventet at han skulle spille veldig bra. Jeg vet han kan spille bra tennis og var forberedt på at alt kunne skje, sier Durasovic til NRK etter kampen.

  Han var strålende fornøyd med støtten fra et utsolgt Oslo Tennisarena.

  – Han spilte en strålende kamp, sier Martsjenko, som legger til at han aldri fant rytmen i kampen.

  Seieren går til laget som først vinner tre av helgens fem kamper. Vinneren går videre til play-off om en av de 18 plassene i neste års sluttspill. Norge har aldri kvalifisert seg tidligere.

  Senere fredag kveld spiller Casper Ruud mot Vitalij Satsjko (237 i verden).

  Tennis Davis Cup, Norge - Usbekistan
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal