Hopp til innhold

Mener United-stjernen er blitt et problem: – Fullstendig bedritent

David de Gea (32) har spilt mer enn 500 kamper for Manchester United. Nå mener ekspertene spanjolen bør skiftes ut.

Premier League - Manchester United v Wolverhampton Wanderers

HVA NÅ: David de Gea går en uviss fremtid i møte.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– Manchester United trenger en keeper i verdensklasse. Det er ikke han, sier Roy Keane om David de Gea.

Den spanske Manchester United-keeperen er i hardt vær etter lørdagens finaletap i FA-cupen mot byrival Manchester City.

Der tapte United 1-2 etter at Ilkay Gundogan ble matchvinner med sitt langskudd i andre omgang, et skudd som ikke var av det altfor harde slaget.

775981944

FÅR KRITIKK: Denne situasjonen, der Ilkay Gündogan scoret 2–1 for Manchester City i FA-cupfinalen, har sørget for et negativt søkelys på David de Gea. Spanjolen strakte seg for sent – og forgjeves.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

– Fullstendig bedritent

Viaplay-ekspert Pål André Helland er svært kritisk til keeperspillet på det kampavgjørende målet.

– Det er fullstendig bedritent. Når du skyter, treffer med leggskinna og ballen spretter to ganger mot mål ... Det er nesten så jeg tror jeg hadde vært i stand til å redde den selv. Såpass må man forvente av de Gea, som skal være en god keeper på strek, den skal han ta, sier Helland i Viaplays sending.

– Han burde ha gjort det bedre. Jeg ble veldig overrasket da Citys andre mål gikk inn. Han var ikke med i kampen, sier legenden Peter Schmeichel, som har mer enn 350 kamper som Manchester United-målvakt.

Bør David de Gea være Uniteds førstekeeper neste sesong?

– Pilen peker feil vei

NRK-ekspert Kristoffer Løkberg fulgte lørdagens finale med interesse. Han mener det er i strengeste laget å kalle det det avgjørende målet en keepertabbe.

– Men det er et skudd keeperen din helst må redde hvis du skal ha noen som helst sjanse til å vinne de store kampene, sier Løkberg.

De Gea har vært i United siden 2011. Nå tror Løkberg United-kapittelet går mot slutten for den spanske burvokteren.

– Han har hatt lang, tro og god tjeneste i United nå, og i flere sesonger vært Uniteds beste, men synes pilen dessverre peker feil vei. Det kan være et helt naturlig tidspunkt å si takk for alt og hente ny keeper nå som kontrakten utløper. Det er slike tøffe valg du noen ganger må ta for å kunne ta nye steg mot toppen, mener NRK-eksperten.

775981944

ET PROBLEM? David de Gea har fått mye kritikk for spillet hans med ballen i beina.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

De Geas nåværende kontrakt går ut 30. juni, men partene er i forhandlinger om en ny avtale. United-keeperen har ikke lagt skjul på at han ønsker å avslutte karrieren på Old Trafford, mens de røde djevlene ønsker å redusere lønningene hans.

– Et stort problem

Løkberg er ikke alene om å mene at United må på keeperjakt før neste sesong.

De Gea fikk en firer på Manchester Evening News' spillerbørs. «Bør skiftes ut», skriver lokalavisen i sin korte dom. Bare Jadon Sancho og Fred fikk lavere børskarakter (begge fikk tre).

Til tross for at han for kort tid siden vant «Golden Glove»-prisen for flest kamper uten baklengsmål i Premier League, er det mange som nå tar til orde for at Manchester United bør skaffe seg en ny keeper.

– De Gea er et stort problem for Manchester United. Å få orden på den posisjonen er langt viktigere enn å signere en spiss, mener Sky Sports-ekspert Jamie Carragher på Twitter.

Les også Guardiola tok ordet i garderoben etter finalen og ga City-spillerne klar beskjed

FA Cup Final - Manchester City v Manchester United

Kryptisk ten Hag

Det har lenge blitt rapportert at en spiss står øverst på ønskelisten til Manchester United-trener Erik ten Hag. Selv ville ikke nederlenderen snakke for mye om de Gea etter 1-2-tapet på Wembley.

– Akkurat nå vil jeg ikke snakke om kritikk. Vi har gjort en fantastisk sesong. Jeg er veldig fornøyd med lagets innsats, sier ten Hag på spørsmål om de Gea, men følger deretter, hakket mer kryptisk, opp:

– For å si det sånn: Vi er på riktig vei, men det er noen ting vi utvilsomt må jobbe med dersom vi skal ta det neste steget og vinne trofeer.

Ifølge The Athletic hadde David de Gea en treffprosent på 50 prosent på pasningene i FA-cupfinalen. I en analyse skriver nettstedet:

– Man kan enkelt argumentere for at han burde gjort det bedre på Gündogans andre mål, men én ting er i hvert fall sikkert: Ferdighetene hans når han bruker beina er en begrensning, og for det er det ingen enkel løsning.

– Jeg har bare én plan. Det er å forbedre klubben. Jeg vil fortelle klubben hva vi er nødt til å gjøre, sier ten Hag.

At han forteller klubben noe om keepersituasjonen er langt fra utenkelig.

David de Gea med Golden glove-trofeet

GOLDEN GLOVE: David de Gea viser frem trofeet for å ha holdt nullen i flest kamper etter hjemmeseieren over Fulham.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Eneste gjenværende

David de Gea ble hentet til Manchester United i 2011, og er, nå som Phil Jones forlater klubben, den eneste Manchester United-spilleren som har vært med på å vinne ligaen med klubben.

Deres hittil siste ligagull kom for ti år siden, i 2013.

Les også Guardiola tok ordet i garderoben etter finalen og ga City-spillerne klar beskjed

FA Cup Final - Manchester City v Manchester United

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal