NRK Meny
Normal

Mener tapet avslører Carlsen-problem

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (23) stoler så mye på egen sjakk-intuisjon at han trener mye mindre enn konkurrentene. Det ble han felt av på tirsdag, mener anerkjent journalist.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen hadde ikke sjans mot Vishy Anand i tirsdagens parti. Flere sjakkekepserter mener han ble felt av dårlige forberedelser.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Anand

Vishy Anand var en populær mann etter seieren.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Magnus ble tatt på senga av åpningen. Som han sa selv, åpningen kunne ikke gått verre. Han fikk en veldig dårlig posisjon. Det kan skje med alle. Men dette er Magnus sin store svakhet i sjakk, og den ble delvis avslørt i dag, sier Leontxo Garcia, mangeårig sjakkjournalist i El Pais.

Viswanathan Anand kom væpnet til tennene med en sterk åpning til det tredje partiet, og Magnus Carlsen greide ikke parere. Dermed ble nordmannen regelrett knustav åpningseksperten.

Sjakkeksperter verden over setter nå spørsmålstegn ved Carlsens åpningsforberedelser.

– Hans sjakkfilosofi handler om å ikke jobbe for mye med åpninger. I prinsippet fungerer det bra, men noen ganger kan dette skje, sier Garcia.

– Marerittscenario

Ifølge trener Peter Heine Nielsen forbereder Carlsen seg fire-fem ganger mindre enn konkurrentene til partier.

Vishy Anand og hans maskinteam er imidlertid helt i andre enden av skalaen: De har jobbet med VM-forberedelser i et halvt år - og da spesielt med åpningsspillet.

Tirsdag fikk hele sjakkverden se noe av det gjengen har jobbet med.

Inderen greide å lure Carlsen inn i en utvikling som han hadde analysert med supercomputere på forhånd, og hadde planlagt utviklingen minst 22 trekk ut i partiet.

– Dette var et marerittscenario for Magnus. Han var ganske sjanseløs fra start. Han spilte mot en computer, og med svarte brikker er ikke mennesker i stand til å hamle opp med datamaskiner, sier internasjonal mester Atle Grønn til NRK.no.

– Jeg kjente dette stoffet. Jeg brukte ikke hele gårsdagen på det, men heldigvis husket jeg denne varianten ganske godt, sier Anand, som brukte tre-fire timer på forberedelser i går.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Se åpningen med Vishy Anand og Magnus Carlsen her.

SE VIDEO: Anand åpnet partiet forrykende.

Uheldig med åpningen

NRK-kommentator Torstein Bae var tidvis sjokkert over utviklingen i partiet og sa på luften at det var lenge siden han hadde sett Carlsen spille så dårlig.

– Vishy er lur med åpningen, men samtidig er det et veldig dårlig åpningsvalg av Magnus, som lar Vishy spille nesten 25 trekk uten å tenke selv, sier Bae.

Den norske stormesteren Jonathan Tisdall var heller ikke imponert.

– Magnus sine forberedelser var sjokkerende, skriver Tisdall på Twitter.

Selv hevder Carlsen at han hadde jobbet godt nok, men med feil ting.

– Jeg brukte faktisk ganske mye tid på å forberede meg, men for lite av tiden ble brukt på det vi endte med å spille. Han var mye bedre forberedt enn meg.

– Jeg ble helt klart overrasket på et punkt, det kan jeg si. Han har vært veldig godt forberedt i både det første og andre partiet, sier Carlsen til NRK.

Klikk deg rundt i det tredje partiet under!

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • To mål av Zahid

  Ghayas Zahid scora to mål då Apoel slo Ominia 3-1 i lokaloppgjeret i Nikosia på Kypros i kveld.

  Apoel ligg på fjerdeplass, 6 poeng bak leiande AEK Larnaca men med to kampar til gode.

  Ghayas Zahid
  Foto: FLORIAN CHOBLET / AFP
 • Alle norske kvalifisert

  Alle nordmennene er kvalifisert til opningsrennet i verdscupen i Wisla søndag. Robert Johansson på 10.-plass var best.

  – Dagen ber litt preg av at det er tidleg på sesongen og hopparane har masse å gå på, seier sportssjef Clas Brede Bråthen.

  Laurdag er det laghoppeing i Wisla. Forfang, Fannemel, Tande og Johansson er det norske laget.

 • Lorentzen vann igjen

  Håvard Holmefjord Lorentzen tok sin andre siger for dagen og knuste parkamerat Kai Verbij med 1.08,22. Verbij blei nr 2 med 1.08,47.

  Han vann 500 meter tidlegare i dag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Cupfinale J19: Arna-Bjørnar - Fortuna
Cupfinale: J19: Arna-Bjørnar - Fortuna
Cupfinale J19 Arna-Bjørnar - Fortuna