NRK Meny
Normal

Mener tapet avslører Carlsen-problem

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (23) stoler så mye på egen sjakk-intuisjon at han trener mye mindre enn konkurrentene. Det ble han felt av på tirsdag, mener anerkjent journalist.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen hadde ikke sjans mot Vishy Anand i tirsdagens parti. Flere sjakkekepserter mener han ble felt av dårlige forberedelser.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Anand

Vishy Anand var en populær mann etter seieren.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Magnus ble tatt på senga av åpningen. Som han sa selv, åpningen kunne ikke gått verre. Han fikk en veldig dårlig posisjon. Det kan skje med alle. Men dette er Magnus sin store svakhet i sjakk, og den ble delvis avslørt i dag, sier Leontxo Garcia, mangeårig sjakkjournalist i El Pais.

Viswanathan Anand kom væpnet til tennene med en sterk åpning til det tredje partiet, og Magnus Carlsen greide ikke parere. Dermed ble nordmannen regelrett knustav åpningseksperten.

Sjakkeksperter verden over setter nå spørsmålstegn ved Carlsens åpningsforberedelser.

– Hans sjakkfilosofi handler om å ikke jobbe for mye med åpninger. I prinsippet fungerer det bra, men noen ganger kan dette skje, sier Garcia.

– Marerittscenario

Ifølge trener Peter Heine Nielsen forbereder Carlsen seg fire-fem ganger mindre enn konkurrentene til partier.

Vishy Anand og hans maskinteam er imidlertid helt i andre enden av skalaen: De har jobbet med VM-forberedelser i et halvt år - og da spesielt med åpningsspillet.

Tirsdag fikk hele sjakkverden se noe av det gjengen har jobbet med.

Inderen greide å lure Carlsen inn i en utvikling som han hadde analysert med supercomputere på forhånd, og hadde planlagt utviklingen minst 22 trekk ut i partiet.

– Dette var et marerittscenario for Magnus. Han var ganske sjanseløs fra start. Han spilte mot en computer, og med svarte brikker er ikke mennesker i stand til å hamle opp med datamaskiner, sier internasjonal mester Atle Grønn til NRK.no.

– Jeg kjente dette stoffet. Jeg brukte ikke hele gårsdagen på det, men heldigvis husket jeg denne varianten ganske godt, sier Anand, som brukte tre-fire timer på forberedelser i går.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Se åpningen med Vishy Anand og Magnus Carlsen her.

SE VIDEO: Anand åpnet partiet forrykende.

Uheldig med åpningen

NRK-kommentator Torstein Bae var tidvis sjokkert over utviklingen i partiet og sa på luften at det var lenge siden han hadde sett Carlsen spille så dårlig.

– Vishy er lur med åpningen, men samtidig er det et veldig dårlig åpningsvalg av Magnus, som lar Vishy spille nesten 25 trekk uten å tenke selv, sier Bae.

Den norske stormesteren Jonathan Tisdall var heller ikke imponert.

– Magnus sine forberedelser var sjokkerende, skriver Tisdall på Twitter.

Selv hevder Carlsen at han hadde jobbet godt nok, men med feil ting.

– Jeg brukte faktisk ganske mye tid på å forberede meg, men for lite av tiden ble brukt på det vi endte med å spille. Han var mye bedre forberedt enn meg.

– Jeg ble helt klart overrasket på et punkt, det kan jeg si. Han har vært veldig godt forberedt i både det første og andre partiet, sier Carlsen til NRK.

Klikk deg rundt i det tredje partiet under!

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Vedvik under EM-kravet

  Marius Vedvik imponerte med tredjeplass på 10.000 meter i et friidrettsstevne i USA natt til fredag. Gular-utøveren løp under EM-kravet med tiden 28.42,15. EM-kravet er på 28.55,00, melder NTB.

  Marius Vedvik
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag