Hopp til innhold

Carlsen hevder superhukommelsen er borte

Siden Magnus Carlsen var liten har folk over hele verden snakket om hans fantastiske fotografiske hukommelse. Men klisterhjernen er en myte, mener 22-åringen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mener han har dårligere hukommelse nå enn da han var yngre.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Hukommelsen min var veldig god da jeg var liten. Nå tror jeg ikke den er noe spesielt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Myten om nordmannens ekstreme hukommelse startet med videoklippet under. En pur ung Magnus Carlsen får presentert et historisk parti, og Carlsen greier med én gang å huske hvilket parti det er snakk om.

En tryllekunstner som drar minner opp av hatten.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sine gode hukommelse.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sin gode hukommelse.

Siden har det vært opplest og vedtatt at verdens beste sjakkspiller har ekstrem hukommelse. Det mener han er å overdrive, i hvert fall i dag.

– Jeg kan fortsatt huske ting veldig godt, for eksempel i sjakk, men andre ting kan jeg være helt distré på. Og selv i sjakken husker jeg ikke like godt som da jeg var liten, sier Carlsen.

– Definitivt en myte

– Så superhukommelsen er en myte?

– Sånn som det er nå, er det definitivt en myte. Jeg kan fortsatt huske mønstre og ting i sjakken, men utover det er det ikke noe spesielt.

– Kan det hende at du rett og slett har lært for mye?

– Ja, det viser forskning også, at sånn er det for de fleste. Man klarer ikke å huske like godt når man blir eldre og hjernen blir større, sier Carlsen, tydelig interessert i temaet.

Fotografisk hukommelse

Én av dem som først la merke til Carlsens utrolige hukommelse og ikke minst talent for sjakk, var hans tidligere trener Simen Agdestein.

– Jeg husker Magnus imponerte stort ved å kjenne igjen historiske sjakkpartier fra ulike bøker. Det ble vist frem da Østlandssendingen var på besøk i forbindelse med et U11-mesterskap, sier Agdestein om klippet over i artikkelen.

– Det ble med en gang konkludert med at han hadde fotografisk hukommelse. Ferdig med det, liksom, legger Agdestein til.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spiller sitt første parti i VM-kampen lørdag 9. november.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Selv ble han norgesmester i sjakk som 15-åring tilbake i 1982 – en rekord selv ikke Magnus Carlsen klarte å slå. Men at han noen gang har hatt i nærheten av like god hukommelse som en ung Carlsen, har han ingen tro på.

Racer i geografi

– Disse historiene fortalte jeg for ti år siden ... Om da Magnus kunne alle hovedsteder, folketall, areal og flagg til hvert eneste land i verden. Dette begynte han å lære seg i fem-seksårsalderen.

– I tillegg kunne han navnet på alle norske kommuner og hvilket kommunevåpen, areal og folketall de hadde. Fordi han hadde lest det i en bok og husket det, sier Agdestein.

– Magnus mener selv at klisterhjernen hans har blitt borte med årene?

– Så godt å høre at han har begynt å bli menneskelig! flirer Agdestein.

Tenker 20 trekk frem

Selv om klisterhjernen kanskje ikke er hva den en gang var, har den hjulpet Carlsen til å suge til seg enorm kunnskap fra ung alder.

En stor fordel innen sjakk, mener Carlsen selv.

– Jo mer kunnskap du har, jo bedre grunnlag har du for å gjøre gode beslutninger. Desto mindre kunnskap du har, jo mer må du forholde deg til hver nye situasjon som noe ukjent. Og da må du bruke mer energi, forklarer Carlsen.

Hvis motstanderen har få alternativer, kan 22-åringen gjerne tenke ut de neste 20 trekkene.

– Jeg vet ikke hvor mange trekk jeg ser fremover. Jeg pleier å svare 15-20 hvis jeg trenger.

– Hvis spillet er så opplagt at det og det må skje fremover, kan man nesten regne så langt man vil. Og det har jeg trent på fra tidlig alder, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Dzeko med hattrick da Mourinhos Fenerbahce vant mesterligakvalifisering

  Bosniske Edin Dzeko ble tungen på vektskålen med hele tre scoringer da Fenerbahce vant 4-3 borte mot Lugano i mesterligakvalifiseringen tirsdag kveld.

  Tyrkerne fikk en verst tenkelig start i det som var José Mourinhos første offisielle kamp som klubbens hovedtrener. Ayman El Wafi ga Lugano ledelsen etter bare fire minutter.

  Like før pause løsnet det imidlertid for Fenerbahce. Dzeko ekspederte et straffespark i mål, før samme mann fullbyrdet snuoperasjonen kort tid etter sidebyttet. Uran Bislimi kvitterte for Lugano etter 64 minutter, men Dzeko sørget for at gjestene var tilbake i føringen kort tid etterpå.

  Med et drøyt kvarter igjen å spille scoret Ferdi Kadioglu 4-2. På overtid sørget Milton Valenzuela for at Lugano fikk med seg en viktig redusering. Dermed lever spenningen før returkampen i Istanbul neste uke.

  Ringreven Mourinho tok over som Fenerbahces hovedtrener i begynnelsen av juni. Han har tidligere ledet klubber som Porto, Inter, Chelsea, Real Madrid og Manchester United.

  (NTB)

  Fenerbache-spillere feirer etter seier.
  Foto: AP
 • Botheim og Berg Johnsen sentrale da Malmö slo Klaksvik i mesterligakvalifiseringen

  Lasse Berg Johnsen og Erik Botheim var toneangivende da Malmö slo Klaksvik 4-1 i den første av to kamper i mesterligakvalifiseringens 2. runde tirsdag kveld.

  Dermed har det svenske storlaget skaffet seg et strålende utgangspunkt før returkampen på Færøyene neste uke.

  Botheim var nest sist på Berg Johnsens første nettkjenning. Den kom etter 21 minutter. Hugo Bolin doblet svenskenes ledelse, før Berg Johnsen scoret sitt andre for kvelden like før pause. Arni Frederiksberg reduserte for Klaksvik etter 71 minutter. Fem minutter før slutt scoret Søren Rieks 4-1.

  Malmö ble i fjor seriemestere i Sverige etter en dramatisk kamp i siste runde mot Elfsborg. Da var Berg Johnsen involvert. Det var ikke Botheim, som signerte for klubben i slutten av januar i år.

  Tidligere tirsdag scoret norske Kristoffer Hansen polske Jagiellonia Bialystoks fjerde mål da de slo Panevezys fra Litauen 4-0 i mesterligakvalifiseringen. Kristoffer Zachariassen har tegnet seg på scoringslisten for Ferencvaros. De leder 3-0 mot The New Saints fra Wales til pause.

  (NTB)

  Botheim
  Foto: BILDBYRÅN
 • VAR-protest da Levanger knuste Raufoss

  En VAR-markering av det beskjedne slaget sørget for et lite stans i spillet da Levanger slo Raufoss 3-0 i 1. divisjon tirsdag kveld.

  Få minutter etter sidebyttet signaliserte hoveddommeren at spillet skulle stanses da en tennisball ble kastet mot banen. Det tok imidlertid ikke mer enn et drøyt minutt før spillet var i gang igjen. VAR benyttes ikke i 1. divisjon i Norge.

  Snaue fem minutter før sidebyttet skaffet Arne Gunnes seg rom etter fint forarbeid fra Sanel Bojadzic, og Levanger-angriperen ekspederte ballen flott i mål med venstrefoten.

  Tidligere i omgangen var Raufoss svært nære scoring ved flere anledninger, men stolpen og en god Morten Sætra sto i veien for vertenes forsøk.

  Tjue minutter etter sidebyttet doblet Gunnes bortelagets ledelse etter et langt innkast, før Jonas Pereira fastsatte resultatet til 3-0 snaue fem minutter før slutt.

  Tre poeng tar Levanger helt opp i ryggen på Raufoss. Kun ett poeng skiller lagene på 10.- og 11.-plass. Opp til kvalifiseringsplass er avstanden henholdsvis fire og fem poeng.

  I neste serierunde skal Raufoss på besøk til Åsane, mens Levanger gjester tabellfemmer Kongsvinger.

  (NTB)

  Levanger slo Raufoss 3-0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal