NRK Meny
Normal

Carlsen hevder superhukommelsen er borte

Siden Magnus Carlsen var liten har folk over hele verden snakket om hans fantastiske fotografiske hukommelse. Men klisterhjernen er en myte, mener 22-åringen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mener han har dårligere hukommelse nå enn da han var yngre.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Hukommelsen min var veldig god da jeg var liten. Nå tror jeg ikke den er noe spesielt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Myten om nordmannens ekstreme hukommelse startet med videoklippet under. En pur ung Magnus Carlsen får presentert et historisk parti, og Carlsen greier med én gang å huske hvilket parti det er snakk om.

En tryllekunstner som drar minner opp av hatten.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sine gode hukommelse.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sin gode hukommelse.

Siden har det vært opplest og vedtatt at verdens beste sjakkspiller har ekstrem hukommelse. Det mener han er å overdrive, i hvert fall i dag.

– Jeg kan fortsatt huske ting veldig godt, for eksempel i sjakk, men andre ting kan jeg være helt distré på. Og selv i sjakken husker jeg ikke like godt som da jeg var liten, sier Carlsen.

– Definitivt en myte

– Så superhukommelsen er en myte?

– Sånn som det er nå, er det definitivt en myte. Jeg kan fortsatt huske mønstre og ting i sjakken, men utover det er det ikke noe spesielt.

– Kan det hende at du rett og slett har lært for mye?

– Ja, det viser forskning også, at sånn er det for de fleste. Man klarer ikke å huske like godt når man blir eldre og hjernen blir større, sier Carlsen, tydelig interessert i temaet.

Fotografisk hukommelse

Én av dem som først la merke til Carlsens utrolige hukommelse og ikke minst talent for sjakk, var hans tidligere trener Simen Agdestein.

– Jeg husker Magnus imponerte stort ved å kjenne igjen historiske sjakkpartier fra ulike bøker. Det ble vist frem da Østlandssendingen var på besøk i forbindelse med et U11-mesterskap, sier Agdestein om klippet over i artikkelen.

– Det ble med en gang konkludert med at han hadde fotografisk hukommelse. Ferdig med det, liksom, legger Agdestein til.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spiller sitt første parti i VM-kampen lørdag 9. november.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Selv ble han norgesmester i sjakk som 15-åring tilbake i 1982 – en rekord selv ikke Magnus Carlsen klarte å slå. Men at han noen gang har hatt i nærheten av like god hukommelse som en ung Carlsen, har han ingen tro på.

Racer i geografi

– Disse historiene fortalte jeg for ti år siden ... Om da Magnus kunne alle hovedsteder, folketall, areal og flagg til hvert eneste land i verden. Dette begynte han å lære seg i fem-seksårsalderen.

– I tillegg kunne han navnet på alle norske kommuner og hvilket kommunevåpen, areal og folketall de hadde. Fordi han hadde lest det i en bok og husket det, sier Agdestein.

– Magnus mener selv at klisterhjernen hans har blitt borte med årene?

– Så godt å høre at han har begynt å bli menneskelig! flirer Agdestein.

Tenker 20 trekk frem

Selv om klisterhjernen kanskje ikke er hva den en gang var, har den hjulpet Carlsen til å suge til seg enorm kunnskap fra ung alder.

En stor fordel innen sjakk, mener Carlsen selv.

– Jo mer kunnskap du har, jo bedre grunnlag har du for å gjøre gode beslutninger. Desto mindre kunnskap du har, jo mer må du forholde deg til hver nye situasjon som noe ukjent. Og da må du bruke mer energi, forklarer Carlsen.

Hvis motstanderen har få alternativer, kan 22-åringen gjerne tenke ut de neste 20 trekkene.

– Jeg vet ikke hvor mange trekk jeg ser fremover. Jeg pleier å svare 15-20 hvis jeg trenger.

– Hvis spillet er så opplagt at det og det må skje fremover, kan man nesten regne så langt man vil. Og det har jeg trent på fra tidlig alder, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Lundby vil bevare pallrekken

  Maren Lundby har ni seirer og fire annenplasser i verdenscupen denne sesongen. Under avslutningen til helgen handler alt om å sørge for en sesong med resultater utelukkende på pallen. – Jeg vet ikke om mange skihoppere som har den rekka, sier Lundby.

  Maren Lundby
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
V-cupfinale hopp: Skiflyging, kvalifisering
V-cup hopp: Skiflyging kvalifisering
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
OL-profiler: Tiril Eckhoff
V-cupfinale skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
Sport i dag