Hopp til innhold

Carlsen hevder superhukommelsen er borte

Siden Magnus Carlsen var liten har folk over hele verden snakket om hans fantastiske fotografiske hukommelse. Men klisterhjernen er en myte, mener 22-åringen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mener han har dårligere hukommelse nå enn da han var yngre.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Hukommelsen min var veldig god da jeg var liten. Nå tror jeg ikke den er noe spesielt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Myten om nordmannens ekstreme hukommelse startet med videoklippet under. En pur ung Magnus Carlsen får presentert et historisk parti, og Carlsen greier med én gang å huske hvilket parti det er snakk om.

En tryllekunstner som drar minner opp av hatten.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sine gode hukommelse.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sin gode hukommelse.

Siden har det vært opplest og vedtatt at verdens beste sjakkspiller har ekstrem hukommelse. Det mener han er å overdrive, i hvert fall i dag.

– Jeg kan fortsatt huske ting veldig godt, for eksempel i sjakk, men andre ting kan jeg være helt distré på. Og selv i sjakken husker jeg ikke like godt som da jeg var liten, sier Carlsen.

– Definitivt en myte

– Så superhukommelsen er en myte?

– Sånn som det er nå, er det definitivt en myte. Jeg kan fortsatt huske mønstre og ting i sjakken, men utover det er det ikke noe spesielt.

– Kan det hende at du rett og slett har lært for mye?

– Ja, det viser forskning også, at sånn er det for de fleste. Man klarer ikke å huske like godt når man blir eldre og hjernen blir større, sier Carlsen, tydelig interessert i temaet.

Fotografisk hukommelse

Én av dem som først la merke til Carlsens utrolige hukommelse og ikke minst talent for sjakk, var hans tidligere trener Simen Agdestein.

– Jeg husker Magnus imponerte stort ved å kjenne igjen historiske sjakkpartier fra ulike bøker. Det ble vist frem da Østlandssendingen var på besøk i forbindelse med et U11-mesterskap, sier Agdestein om klippet over i artikkelen.

– Det ble med en gang konkludert med at han hadde fotografisk hukommelse. Ferdig med det, liksom, legger Agdestein til.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spiller sitt første parti i VM-kampen lørdag 9. november.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Selv ble han norgesmester i sjakk som 15-åring tilbake i 1982 – en rekord selv ikke Magnus Carlsen klarte å slå. Men at han noen gang har hatt i nærheten av like god hukommelse som en ung Carlsen, har han ingen tro på.

Racer i geografi

– Disse historiene fortalte jeg for ti år siden ... Om da Magnus kunne alle hovedsteder, folketall, areal og flagg til hvert eneste land i verden. Dette begynte han å lære seg i fem-seksårsalderen.

– I tillegg kunne han navnet på alle norske kommuner og hvilket kommunevåpen, areal og folketall de hadde. Fordi han hadde lest det i en bok og husket det, sier Agdestein.

– Magnus mener selv at klisterhjernen hans har blitt borte med årene?

– Så godt å høre at han har begynt å bli menneskelig! flirer Agdestein.

Tenker 20 trekk frem

Selv om klisterhjernen kanskje ikke er hva den en gang var, har den hjulpet Carlsen til å suge til seg enorm kunnskap fra ung alder.

En stor fordel innen sjakk, mener Carlsen selv.

– Jo mer kunnskap du har, jo bedre grunnlag har du for å gjøre gode beslutninger. Desto mindre kunnskap du har, jo mer må du forholde deg til hver nye situasjon som noe ukjent. Og da må du bruke mer energi, forklarer Carlsen.

Hvis motstanderen har få alternativer, kan 22-åringen gjerne tenke ut de neste 20 trekkene.

– Jeg vet ikke hvor mange trekk jeg ser fremover. Jeg pleier å svare 15-20 hvis jeg trenger.

– Hvis spillet er så opplagt at det og det må skje fremover, kan man nesten regne så langt man vil. Og det har jeg trent på fra tidlig alder, sier Carlsen.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste