NRK Meny
Normal

Carlsen hevder superhukommelsen er borte

Siden Magnus Carlsen var liten har folk over hele verden snakket om hans fantastiske fotografiske hukommelse. Men klisterhjernen er en myte, mener 22-åringen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mener han har dårligere hukommelse nå enn da han var yngre.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Hukommelsen min var veldig god da jeg var liten. Nå tror jeg ikke den er noe spesielt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Myten om nordmannens ekstreme hukommelse startet med videoklippet under. En pur ung Magnus Carlsen får presentert et historisk parti, og Carlsen greier med én gang å huske hvilket parti det er snakk om.

En tryllekunstner som drar minner opp av hatten.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sine gode hukommelse.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sin gode hukommelse.

Siden har det vært opplest og vedtatt at verdens beste sjakkspiller har ekstrem hukommelse. Det mener han er å overdrive, i hvert fall i dag.

– Jeg kan fortsatt huske ting veldig godt, for eksempel i sjakk, men andre ting kan jeg være helt distré på. Og selv i sjakken husker jeg ikke like godt som da jeg var liten, sier Carlsen.

– Definitivt en myte

– Så superhukommelsen er en myte?

– Sånn som det er nå, er det definitivt en myte. Jeg kan fortsatt huske mønstre og ting i sjakken, men utover det er det ikke noe spesielt.

– Kan det hende at du rett og slett har lært for mye?

– Ja, det viser forskning også, at sånn er det for de fleste. Man klarer ikke å huske like godt når man blir eldre og hjernen blir større, sier Carlsen, tydelig interessert i temaet.

Fotografisk hukommelse

Én av dem som først la merke til Carlsens utrolige hukommelse og ikke minst talent for sjakk, var hans tidligere trener Simen Agdestein.

– Jeg husker Magnus imponerte stort ved å kjenne igjen historiske sjakkpartier fra ulike bøker. Det ble vist frem da Østlandssendingen var på besøk i forbindelse med et U11-mesterskap, sier Agdestein om klippet over i artikkelen.

– Det ble med en gang konkludert med at han hadde fotografisk hukommelse. Ferdig med det, liksom, legger Agdestein til.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spiller sitt første parti i VM-kampen lørdag 9. november.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Selv ble han norgesmester i sjakk som 15-åring tilbake i 1982 – en rekord selv ikke Magnus Carlsen klarte å slå. Men at han noen gang har hatt i nærheten av like god hukommelse som en ung Carlsen, har han ingen tro på.

Racer i geografi

– Disse historiene fortalte jeg for ti år siden ... Om da Magnus kunne alle hovedsteder, folketall, areal og flagg til hvert eneste land i verden. Dette begynte han å lære seg i fem-seksårsalderen.

– I tillegg kunne han navnet på alle norske kommuner og hvilket kommunevåpen, areal og folketall de hadde. Fordi han hadde lest det i en bok og husket det, sier Agdestein.

– Magnus mener selv at klisterhjernen hans har blitt borte med årene?

– Så godt å høre at han har begynt å bli menneskelig! flirer Agdestein.

Tenker 20 trekk frem

Selv om klisterhjernen kanskje ikke er hva den en gang var, har den hjulpet Carlsen til å suge til seg enorm kunnskap fra ung alder.

En stor fordel innen sjakk, mener Carlsen selv.

– Jo mer kunnskap du har, jo bedre grunnlag har du for å gjøre gode beslutninger. Desto mindre kunnskap du har, jo mer må du forholde deg til hver nye situasjon som noe ukjent. Og da må du bruke mer energi, forklarer Carlsen.

Hvis motstanderen har få alternativer, kan 22-åringen gjerne tenke ut de neste 20 trekkene.

– Jeg vet ikke hvor mange trekk jeg ser fremover. Jeg pleier å svare 15-20 hvis jeg trenger.

– Hvis spillet er så opplagt at det og det må skje fremover, kan man nesten regne så langt man vil. Og det har jeg trent på fra tidlig alder, sier Carlsen.

Siste nytt

 • PSV på vei, Benfica sliter

  To tidligere serievinnercupvinnere skaffet seg vidt forskjellig utgangspunkt i mesterliga-kvaliken tirsdag kveld.

  PSV vant 3-2 borte mot BATE Borisov etter scoringer av Gastón Pereiro, Hirving Lozano og Donyell Malen, mens Benfica bare klarte 1-1 hjemme mot greske PAOK.

  Salzburg, uten skadde Fredrik Gulbrandsen (lår), spilte 0-0 borte mot Røde Stjerne i Beograd

  Lozano
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sandviken videre i cupen

  Sandviken er klare for semifinale i norgesmesterskapet i fotball etter å ha slått Trondheims-Ørn i kvartfinalen. Svanhild Sand ga hjemmelaget ledelsen før Amanda Perez utlignet for Sandviken. Kennya Cordner fullførte til slutt snuoperasjonen og sørget for at bergenserne er klare for semifinale.

  Stine Hovland
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal