Carlsen hevder superhukommelsen er borte

Siden Magnus Carlsen var liten har folk over hele verden snakket om hans fantastiske fotografiske hukommelse. Men klisterhjernen er en myte, mener 22-åringen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mener han har dårligere hukommelse nå enn da han var yngre.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Hukommelsen min var veldig god da jeg var liten. Nå tror jeg ikke den er noe spesielt, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Myten om nordmannens ekstreme hukommelse startet med videoklippet under. En pur ung Magnus Carlsen får presentert et historisk parti, og Carlsen greier med én gang å huske hvilket parti det er snakk om.

En tryllekunstner som drar minner opp av hatten.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sine gode hukommelse.

Magnus Carlsen imponerer i dette klippet med sin gode hukommelse.

Siden har det vært opplest og vedtatt at verdens beste sjakkspiller har ekstrem hukommelse. Det mener han er å overdrive, i hvert fall i dag.

– Jeg kan fortsatt huske ting veldig godt, for eksempel i sjakk, men andre ting kan jeg være helt distré på. Og selv i sjakken husker jeg ikke like godt som da jeg var liten, sier Carlsen.

– Definitivt en myte

– Så superhukommelsen er en myte?

– Sånn som det er nå, er det definitivt en myte. Jeg kan fortsatt huske mønstre og ting i sjakken, men utover det er det ikke noe spesielt.

– Kan det hende at du rett og slett har lært for mye?

– Ja, det viser forskning også, at sånn er det for de fleste. Man klarer ikke å huske like godt når man blir eldre og hjernen blir større, sier Carlsen, tydelig interessert i temaet.

Fotografisk hukommelse

Én av dem som først la merke til Carlsens utrolige hukommelse og ikke minst talent for sjakk, var hans tidligere trener Simen Agdestein.

– Jeg husker Magnus imponerte stort ved å kjenne igjen historiske sjakkpartier fra ulike bøker. Det ble vist frem da Østlandssendingen var på besøk i forbindelse med et U11-mesterskap, sier Agdestein om klippet over i artikkelen.

– Det ble med en gang konkludert med at han hadde fotografisk hukommelse. Ferdig med det, liksom, legger Agdestein til.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spiller sitt første parti i VM-kampen lørdag 9. november.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Selv ble han norgesmester i sjakk som 15-åring tilbake i 1982 – en rekord selv ikke Magnus Carlsen klarte å slå. Men at han noen gang har hatt i nærheten av like god hukommelse som en ung Carlsen, har han ingen tro på.

Racer i geografi

– Disse historiene fortalte jeg for ti år siden ... Om da Magnus kunne alle hovedsteder, folketall, areal og flagg til hvert eneste land i verden. Dette begynte han å lære seg i fem-seksårsalderen.

– I tillegg kunne han navnet på alle norske kommuner og hvilket kommunevåpen, areal og folketall de hadde. Fordi han hadde lest det i en bok og husket det, sier Agdestein.

– Magnus mener selv at klisterhjernen hans har blitt borte med årene?

– Så godt å høre at han har begynt å bli menneskelig! flirer Agdestein.

Tenker 20 trekk frem

Selv om klisterhjernen kanskje ikke er hva den en gang var, har den hjulpet Carlsen til å suge til seg enorm kunnskap fra ung alder.

En stor fordel innen sjakk, mener Carlsen selv.

– Jo mer kunnskap du har, jo bedre grunnlag har du for å gjøre gode beslutninger. Desto mindre kunnskap du har, jo mer må du forholde deg til hver nye situasjon som noe ukjent. Og da må du bruke mer energi, forklarer Carlsen.

Hvis motstanderen har få alternativer, kan 22-åringen gjerne tenke ut de neste 20 trekkene.

– Jeg vet ikke hvor mange trekk jeg ser fremover. Jeg pleier å svare 15-20 hvis jeg trenger.

– Hvis spillet er så opplagt at det og det må skje fremover, kan man nesten regne så langt man vil. Og det har jeg trent på fra tidlig alder, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Tap for Liverpool

  Liverpool gikk på et 2-3-tap for Borussia Dortmund i en treningskamp i USA natt til lørdag. Det tyske laget tok ledelsen etter bare tre minutter, og ledet 3-1 før det var spilt en time. Rhian Brewster pyntet så på resultatet fra straffemerket.

  X02835
  Foto: Trevor Ruszkowski / Reuters
 • Algerie vant Afrikamesterskapet

  Baghdad Boudjenah ga Algerie en drømmestart allerede etter to minutter i finalen mot Senegal fredag kveld. Senegal klarte aldri å komme tilbake i oppgjøret, og dermed vant Algerie turneringen for første gang siden 1990.

  Africa Cup of Nations 2019 - Final - Senegal v Algeria
  Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
 • Ventura fortsatte storspillet

  Kristoffer Ventura leder golfturneringen Pinnacle Bank Championship i Nebraska etter to dager. 24-åringen gikk sju slag under par fredag. Med totalt elleve slag under par leder Ventura med ett slag på amerikanske Tyson Alexander med to dager igjen.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Benjamin A. Ward/ngf / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal