NRK Meny
Normal

Mener Sundby-kontrakten kan være ulovlig

Gunnar-Martin Kjenner (71) mener det er vanskelig å forsvare landslagskontrakten som gjorde at Martin Johnsrud Sundby (31) var nødt til å følge legenes skjebnesvangre råd.

Martin Johnsrud Sundby

DØMT: Sundby, her fra pressekonferansen da dommen ble offentliggjort, var forpliktet til å følge legens råd. Kjenner omtaler utøverkontrakten som tvilsom.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Dette er i hvert fall på kanten. Jeg er tilbøyelig til å si at en sånn avtale er tvilsom, sier idrettsjurist Kjenner til NRK.

Han snakker om de norske langrennsløpernes landslagskontrakt, som ifølge skipresident Erik Røste omfatter at utøverne er forpliktet til å følge skiforbundets medisinske råd.

– Ifølge avtaleloven er det ikke tillatt med avtaler som er urimelige, forklarer Kjenner, og legger til:

– Det høres vanskelig ut å skulle forsvare at en slik avtale er rimelig.

Sundby hadde ikke noe valg

Gunnar Martin Kjenner

SKEPTISK: Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: NRK

For nøyaktig to uker siden ble det kjent at Sundby er utestengt for brudd på dopingreglementet, og at han mister triumfene i både verdenscupen og Tour de Ski fra 2014/15-sesongen. Det skyldes at langrennsløperen ved to anledninger hadde for høy konsentrasjon av astmamedisin i kroppen, noe han tok etter å ha mottatt anbefalinger av landslagslegen.

– Martin fulgte råd fra Norges Skiforbunds lege med hensyn til medisinering, noe han er kontraktsforpliktet til å gjøre gjennom landslagsavtalen han har skrevet under på, forklarte skipresident Røste under den velregisserte pressekonferanen for to uker siden.

– Er en sånn kontrakt lovlig?

– Det er et meget betimelige spørsmål, svarer idrettsjuristen.

– Ser helt klart problemet her

Idrettsutøvernes fagforbund (NISO) har noen langrennsløpere på medlemslisten, og NISO-advokat Eirik Monsen tror Skiforbundet i utgangspunktet mente det godt da de kontraktsfestet at utøverne må følge landslagslegenes råd. Likevel forstår han Kjenners skepsis.

– Der kan det bli en motsetning når man er pålagt å følge legens anvisninger, samtidig som dopingreglene sier at utøveren selv er ansvarlig for hva man tilfører egen kropp, mener Monsen, og fortsetter:

– Jeg ser helt klart problemet her, for å si det pent, og det er betimelig å reise denne problemstillingen.

Monsen understreker at han ikke har gått grundig inn i den aktuelle kontrakten, da dette ikke har vært oppe tidligere.

Norges Skiforbund svarer følgende via kommunikasjonssjef Espen Graff:

– Norges Skiforbund har sagt at alle forhold i denne saken skal evalueres. Det betyr at man også vil gå gjennom innholdet i løperavtalene.

Siste nytt

 • Tror Zlatan er tilbake før nyttår

  Zlatan Ibrahimovic er fortsatt under opptrening i Manchester United etter fjorårets skade, men manager José Mourinho mener svensken nærmer seg et comeback. – Han er ikke tilbake neste uke eller om et par uker, men tror jeg han er tilbake i løpet av 2017? Ja. Men det er bare en følelse, sier Mourinho på pressekonferansen før helgens kamp.

  SOCCER-ENGLAND-BOU-MUN/
  Foto: Hannah McKay / Reuters
 • Fransk proffrytter omkom

  Proffsyklisten Mathieu Riebel (20) mistet livet da han kolliderte med en ambulanse under et etapperitt i Tour de Nouvelle-Caledonie fredag, melder NTB. Ulykken skjedde i en bratt utforkjøring, i høy hastighet.

  Ribel døde momentant.

 • Rønning inn i utøverkommisjon

  Eldar Rønning (35) er valgt til medlem i Den europeiske olympiske komités (EOC) utøverkommisjon. Det ble klart under EOCs utøverforum i Monte Carlo fredag. I en pressemelding sier den tidligere langrennsløperen at han vil rette et spesielt fokus mot studier i kombinasjon med idrett.

  Eldar Rønning
  Foto: Kjartan Haugen / Norges Idrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal