NRK Meny
Normal

Mener Sundby-kontrakten kan være ulovlig

Gunnar-Martin Kjenner (71) mener det er vanskelig å forsvare landslagskontrakten som gjorde at Martin Johnsrud Sundby (31) var nødt til å følge legenes skjebnesvangre råd.

Martin Johnsrud Sundby

DØMT: Sundby, her fra pressekonferansen da dommen ble offentliggjort, var forpliktet til å følge legens råd. Kjenner omtaler utøverkontrakten som tvilsom.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Dette er i hvert fall på kanten. Jeg er tilbøyelig til å si at en sånn avtale er tvilsom, sier idrettsjurist Kjenner til NRK.

Han snakker om de norske langrennsløpernes landslagskontrakt, som ifølge skipresident Erik Røste omfatter at utøverne er forpliktet til å følge skiforbundets medisinske råd.

– Ifølge avtaleloven er det ikke tillatt med avtaler som er urimelige, forklarer Kjenner, og legger til:

– Det høres vanskelig ut å skulle forsvare at en slik avtale er rimelig.

Sundby hadde ikke noe valg

Gunnar Martin Kjenner

SKEPTISK: Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: NRK

For nøyaktig to uker siden ble det kjent at Sundby er utestengt for brudd på dopingreglementet, og at han mister triumfene i både verdenscupen og Tour de Ski fra 2014/15-sesongen. Det skyldes at langrennsløperen ved to anledninger hadde for høy konsentrasjon av astmamedisin i kroppen, noe han tok etter å ha mottatt anbefalinger av landslagslegen.

– Martin fulgte råd fra Norges Skiforbunds lege med hensyn til medisinering, noe han er kontraktsforpliktet til å gjøre gjennom landslagsavtalen han har skrevet under på, forklarte skipresident Røste under den velregisserte pressekonferanen for to uker siden.

– Er en sånn kontrakt lovlig?

– Det er et meget betimelige spørsmål, svarer idrettsjuristen.

– Ser helt klart problemet her

Idrettsutøvernes fagforbund (NISO) har noen langrennsløpere på medlemslisten, og NISO-advokat Eirik Monsen tror Skiforbundet i utgangspunktet mente det godt da de kontraktsfestet at utøverne må følge landslagslegenes råd. Likevel forstår han Kjenners skepsis.

– Der kan det bli en motsetning når man er pålagt å følge legens anvisninger, samtidig som dopingreglene sier at utøveren selv er ansvarlig for hva man tilfører egen kropp, mener Monsen, og fortsetter:

– Jeg ser helt klart problemet her, for å si det pent, og det er betimelig å reise denne problemstillingen.

Monsen understreker at han ikke har gått grundig inn i den aktuelle kontrakten, da dette ikke har vært oppe tidligere.

Norges Skiforbund svarer følgende via kommunikasjonssjef Espen Graff:

– Norges Skiforbund har sagt at alle forhold i denne saken skal evalueres. Det betyr at man også vil gå gjennom innholdet i løperavtalene.

Siste nytt

 • Norske Mathias (18) til NHL-lag

  NHL-laget Calgary Flames har draftet den norske 18-åringen Mathias Emilio Pettersen fra Manglerud, opplyser klubben på Twitter. Det siste året har han spilt på Muskegon Lumberjacks i United States Hockey League.

  Mathias Emilio Pettersen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Molde slo tilbake

  Molde vann 3–0 heime mot Stabæk i kveld. Dermed slo dei tilbake på første forsøk etter 1-0-tapet mot Kristiansund. Fredrik Aursnes og Eirik Hestad scora begge før kvarteret var spelt, medan innbytar Mattias Moström slo til med eit lekkert mål i det 90. minutt.

  Fredrik Aursnes og Eirik Hestad
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Vil sende dommaren til Haag

  Serbia-trenar Mladen Krstajic er svært skuffa over at Aleksandar Mitrovic ikkje fekk straffe i 2-1-tapet mot Sveits. – Dommaren (tyske Felix Brych) burde ha blitt sendt til Haag, rasar Krstajic – og siktar til byen der den internasjonale straffedomstolen ligg.

  FBL-WC-2018-SRB-PRESSER
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal