NRK Meny
Normal

Mener Sundby betaler dyrt for Tour de Ski-seieren

FALUN (NRK): Martin Johnsrud Sundby har gått fra sliten til syk. Landslagssjefen mener Tour de Ski er forklaringen.

Italy Cross Country Tour de ski Martin Johnsrud Sundby

KJEMPET HARDT: En sliten Martin Johnsrud Sundby går over målstreken som vinner av Tour de Ski.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Landslagssjef Vidar Løfshus

-TUNG PERIODE: Landslagssjef Vidar Løfshus mener Sundby ikke har klart å hente seg inn etter Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Martin sliter kanskje med å beherske Tour de Ski og mesterskap i samme sesong, sier Vidar Løfshus.

Det er bare minutter siden det ble klart at den suverene verdenscuplederen Martin Johnsrud Sundby ikke går lørdagens VM-tremil, der han var en av de store favorittene. Han går heller ikke søndagens lagsprint.

Etter å ha følt seg sliten i en lang periode, måtte Sundby fredag morgen sende landslagstrener Trond Nystad en sms om at han har en luftveisinfeksjon.

– Har ikke kommet seg

Landslagssjef Løfshus går langt i å antyde at Tour de Ski er forklaringen.

– Han kommer fra en Tour de Ski med stor belastning, og har ikke klart å hente seg inn, fastslår Løfshus.

Sundby vant som kjent Tour de Ski for andre år på rad. Heller ikke da han vant touren i fjor, traff han hundre prosent med formen til OL i Sotsji.

– Så du mener forklaringen ligger der?

– Der er jo mye som tyder på det. Han har ikke kommet seg etter Tour de Ski. Det har vært en lang, tung periode, sier Løfshus.

– Lettere å bli syk

At det til syvende og sist var en infeksjon som ødela VM-tremila, kommenterer han slik:

– Når vi får ting på avstand og sett ting i sammenheng, kan det hende det viser seg at kroppen er litt nede. Og vi vet alle sammen at hvis vi er slitne både mentalt og fysisk, så er det lettere å bli syk.

Ifølge Løfshus er det fortsatt håp om at Sundby går senere distanser i VM. Han er også høyaktuell for stafetten, selv om han ikke får gått andre løp først, om han melder seg klar.

NRKs langrennsekspert Morten Aa Djupvik, som tidligere var Sundbys trener, tror Sundby fortsatt kan få gode opplevelser i VM. Han kjøper bare delvis Løfshus' Tour de Ski-forklaring.

– Rustet til å takle det

– Nå har ikke jeg inngående kjennskap til Martins situasjon, men jeg mener det er mulig å være i form både i Tour de Ski og mesterskap. Det er perioden imellom som er avgjørende, om man klarer å ta det helt med ro, sier Djupvik.

Han viser til Petter Northug, som stort sett alltid har taklet alltid har taklet både Tour de Ski og mesterskap. Men samtidig har Northug aldri vært i sin absolutte toppform i Tour de Ski.

– Martin var nok opp mot sitt absolutt beste i Tour de ski, og da er det mer marginalt. Men med det treningsgrunnlaget Martin har, er han rustet til å takle det, mener Djupvik.

Det er uklart når Martin Johnsud Sundby eventuelt kan slutte seg til VM-troppen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal