NRK Meny
Normal

Mener Sundby-anke vil være nytteløst

Erfarne idrettsadvokater tror det er tilnærmet umulig for Martin Johnsrud Sundby å få dopingdommen prøvd for høyesterett i Sveits.

Sundby

VURDERER ANKE: Martin Johnsrud Sundby håper å kunne frikjenne seg ved å anke dopingdommen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sundby fortalte mandag at han trolig vil prøve å anke dommen fordi han føler seg urettferdig behandlet av Idrettens voldsgiftsrett (CAS).

Avgjørelsen blir først tatt når hans advokater mottar den endelige dommen, men det vil uansett være svært vanskelig å nå gjennom med en anke.

Det mener blant andre den italienske idrettsjuristen Gianpaolo Monteneri, som har ført over 100 saker for CAS.

Må erklæres ugyldig

– Det er kun få sjanser til å utfordre en dom fra CAS overfor høyesterett i Sveits. Det vil bare være mulig hvis det har vært en prosedyrefeil. For eksempel at sammensetningen av panelet som fattet beslutningen ikke var riktig, eller at retten til å bli hørt ikke er riktig ivaretatt, sier Monteneri til NRK.

Martin Johnsrud Sundby forteller om hvordan tiden har vært siden han ble dømt for ulovlig bruk av astmamedisin.

Martin Johnsrud Sundby stilte mandag til sitt første intervju etter utestengelsen i juli.

Han påpeker at en anke ikke handler om å få straffen redusert eller ikke, men at den sveitsiske høyesterett må erklære dommen ugyldig og sende den tilbake til CAS.

– Det er veldig små sjanser for å nå gjennom med en anke. Hvis det ikke er noen prosdeyrefeil, ser jeg dette som veldig vanskelig, sier Monteneri.

Advokat Morten Steenstrup representerte sprangrytter Tony André Hansen da han ble dopingtatt under OL i 2008.

Hansen prøvde å anke dommen, men ble avvist.

– Godt som umulig

– Det er veldig små muligheter for å nå gjennom med en anke, så jeg tror dessverre ikke det vil gå, sier Steenstrup og forklarer:

– Dommen er i realiteten endelig, og det som er spesielt med CAS, er at der er det et objektivt ansvar. Du blir dømt rent objektivt om du har brutt en regel. Det handler ikke om å være skyldig, som du ville vært i for eksempel en norsk straffesak, mener Steenstrup.

Advokaten har tidligere vært kritisk til saksbehandlingen i CAS, og han mener rettssikkerheten ikke er godt nok ivaretatt.

– Her er det slik at hvis du har brutt en regel, blir du dømt. Jeg ser på det som så godt som umulig å komme gjennom høyesterett i Sveits med en slik anke.

Også idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener at det er svært vanskelig få en CAS-dom omgjort.

Siden 2012 er det skjedd bare unntaksvis og da nesten utelukkende på grunn av saksbehandlingsfeil.

Sundby har 30 dagers frist til å anke når han mottar dommen.

– Det kan tenkes at det er et bittelite vindu i det sveitsiske rettssystemet. Hvis det viser seg at vi kan gjøre det, har jeg ikke noe valg, sa Sundby mandag.

Siste nytt

 • Norge holdt liv i håpet

  Norges U19-gutter snudde til 3-2 med to sene mål av Erik Botheim og Christian Borchgrevink mot Finland. Jens Hauge sendte først Norge i ledelsen.

  Dermed er Norge på tredjeplass i EM-gruppen, bak Portugal på målforskjell etter at de tapte 2-3 mot gruppeleder Italia, som Norge møter søndag.

 • Sarpsborg på cruise-kontroll

  Sarpsborg tok seg enkelt videre til andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter 2-0(1-0) over IBV Vestmannaeyjar (Island). Sammenlagt ble det 6-0.

  Mikkel Agger scoret begge målene foran 3552 tilskuere.

  Europa League, Sarpsborg 08 - IBV ( Island).
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nibali sendt til sykehus

  Tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ble torsdag sendt til sykehus med mulig brudd i en ryggvirvel etter et sammenstøt med en politimotorsykkel. Uhellet skjedde mot slutten av torsdagens kongsetappe til Alpe d'Huez.

  Nibali
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 13. etappe
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag