Hopp til innhold

Mener Sundby-anke vil være nytteløst

Erfarne idrettsadvokater tror det er tilnærmet umulig for Martin Johnsrud Sundby å få dopingdommen prøvd for høyesterett i Sveits.

Sundby

VURDERER ANKE: Martin Johnsrud Sundby håper å kunne frikjenne seg ved å anke dopingdommen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sundby fortalte mandag at han trolig vil prøve å anke dommen fordi han føler seg urettferdig behandlet av Idrettens voldsgiftsrett (CAS).

Avgjørelsen blir først tatt når hans advokater mottar den endelige dommen, men det vil uansett være svært vanskelig å nå gjennom med en anke.

Det mener blant andre den italienske idrettsjuristen Gianpaolo Monteneri, som har ført over 100 saker for CAS.

Må erklæres ugyldig

– Det er kun få sjanser til å utfordre en dom fra CAS overfor høyesterett i Sveits. Det vil bare være mulig hvis det har vært en prosedyrefeil. For eksempel at sammensetningen av panelet som fattet beslutningen ikke var riktig, eller at retten til å bli hørt ikke er riktig ivaretatt, sier Monteneri til NRK.

Martin Johnsrud Sundby forteller om hvordan tiden har vært siden han ble dømt for ulovlig bruk av astmamedisin.

Martin Johnsrud Sundby stilte mandag til sitt første intervju etter utestengelsen i juli.

Han påpeker at en anke ikke handler om å få straffen redusert eller ikke, men at den sveitsiske høyesterett må erklære dommen ugyldig og sende den tilbake til CAS.

– Det er veldig små sjanser for å nå gjennom med en anke. Hvis det ikke er noen prosdeyrefeil, ser jeg dette som veldig vanskelig, sier Monteneri.

Advokat Morten Steenstrup representerte sprangrytter Tony André Hansen da han ble dopingtatt under OL i 2008.

Hansen prøvde å anke dommen, men ble avvist.

– Godt som umulig

– Det er veldig små muligheter for å nå gjennom med en anke, så jeg tror dessverre ikke det vil gå, sier Steenstrup og forklarer:

– Dommen er i realiteten endelig, og det som er spesielt med CAS, er at der er det et objektivt ansvar. Du blir dømt rent objektivt om du har brutt en regel. Det handler ikke om å være skyldig, som du ville vært i for eksempel en norsk straffesak, mener Steenstrup.

Advokaten har tidligere vært kritisk til saksbehandlingen i CAS, og han mener rettssikkerheten ikke er godt nok ivaretatt.

– Her er det slik at hvis du har brutt en regel, blir du dømt. Jeg ser på det som så godt som umulig å komme gjennom høyesterett i Sveits med en slik anke.

Også idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener at det er svært vanskelig få en CAS-dom omgjort.

Siden 2012 er det skjedd bare unntaksvis og da nesten utelukkende på grunn av saksbehandlingsfeil.

Sundby har 30 dagers frist til å anke når han mottar dommen.

– Det kan tenkes at det er et bittelite vindu i det sveitsiske rettssystemet. Hvis det viser seg at vi kan gjøre det, har jeg ikke noe valg, sa Sundby mandag.

Siste nytt

  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal