Mener Sundby-anke vil være nytteløst

Erfarne idrettsadvokater tror det er tilnærmet umulig for Martin Johnsrud Sundby å få dopingdommen prøvd for høyesterett i Sveits.

Sundby

VURDERER ANKE: Martin Johnsrud Sundby håper å kunne frikjenne seg ved å anke dopingdommen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sundby fortalte mandag at han trolig vil prøve å anke dommen fordi han føler seg urettferdig behandlet av Idrettens voldsgiftsrett (CAS).

Avgjørelsen blir først tatt når hans advokater mottar den endelige dommen, men det vil uansett være svært vanskelig å nå gjennom med en anke.

Det mener blant andre den italienske idrettsjuristen Gianpaolo Monteneri, som har ført over 100 saker for CAS.

Må erklæres ugyldig

– Det er kun få sjanser til å utfordre en dom fra CAS overfor høyesterett i Sveits. Det vil bare være mulig hvis det har vært en prosedyrefeil. For eksempel at sammensetningen av panelet som fattet beslutningen ikke var riktig, eller at retten til å bli hørt ikke er riktig ivaretatt, sier Monteneri til NRK.

Martin Johnsrud Sundby forteller om hvordan tiden har vært siden han ble dømt for ulovlig bruk av astmamedisin.

Martin Johnsrud Sundby stilte mandag til sitt første intervju etter utestengelsen i juli.

Han påpeker at en anke ikke handler om å få straffen redusert eller ikke, men at den sveitsiske høyesterett må erklære dommen ugyldig og sende den tilbake til CAS.

– Det er veldig små sjanser for å nå gjennom med en anke. Hvis det ikke er noen prosdeyrefeil, ser jeg dette som veldig vanskelig, sier Monteneri.

Advokat Morten Steenstrup representerte sprangrytter Tony André Hansen da han ble dopingtatt under OL i 2008.

Hansen prøvde å anke dommen, men ble avvist.

– Godt som umulig

– Det er veldig små muligheter for å nå gjennom med en anke, så jeg tror dessverre ikke det vil gå, sier Steenstrup og forklarer:

– Dommen er i realiteten endelig, og det som er spesielt med CAS, er at der er det et objektivt ansvar. Du blir dømt rent objektivt om du har brutt en regel. Det handler ikke om å være skyldig, som du ville vært i for eksempel en norsk straffesak, mener Steenstrup.

Advokaten har tidligere vært kritisk til saksbehandlingen i CAS, og han mener rettssikkerheten ikke er godt nok ivaretatt.

– Her er det slik at hvis du har brutt en regel, blir du dømt. Jeg ser på det som så godt som umulig å komme gjennom høyesterett i Sveits med en slik anke.

Også idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener at det er svært vanskelig få en CAS-dom omgjort.

Siden 2012 er det skjedd bare unntaksvis og da nesten utelukkende på grunn av saksbehandlingsfeil.

Sundby har 30 dagers frist til å anke når han mottar dommen.

– Det kan tenkes at det er et bittelite vindu i det sveitsiske rettssystemet. Hvis det viser seg at vi kan gjøre det, har jeg ikke noe valg, sa Sundby mandag.

Siste nytt

 • Overtidspoeng for serieleiaren

  Med eit frispark av Mario Vrancic sikra Norwich seg 2-2 mot Sheffield Wednesday fredag kveld, og leier Championship med fem poeng til Leeds og Sheffield United.

  Det kan bety at opprykket kan sikrast måndag for Alexander Tetteys klubb. Tettey sat på benken heile kampen.

  Christoph Zimmermann, Norwich
  Foto: TONY O'BRIEN / Reuters
 • Tangerte 109 år gammal rekord

  Aston Villa tok sin niande strake liga-siger med 2-0 over Bolton i dag. Det er tangering av klubbrekorden frå oktober-desember 1910, og gir så godt som sikkert den gamle storklubben kvalifiseringsplass i Championship.

  Samstundes sende dei Bolton ned til League One.

  Tammy Abraham, Aston Villa
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Sju baklengs for Norge

  Finland banka Norge heile 7-0 i dagens kamp i den nordiske ishockeyturneringa. Periodesifra var 2-0, 1-0 og 4-0.

  I går tapte Norge 3-1 for Finland. Norge ligg sist etter fire tap for Sverige og Finland, og møter Danmark i to kampar neste helg.

  Lars Haugen
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal