Hopp til innhold

Mener Stoch burde si fra seg bakkerekorden

PLANICA/OSLO (NRK): Kamil Stoch så ut til å være nede i bakken med stumpen, men dommerne godkjente likevel bakkerekorden. NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener Stoch burde si fra seg rekorden.

Komm.: Christian Nilssen og Johan Remen Evensen.

SE VIDEO: Var Stoch nede i bakken med baken? Dette hoppet på 251,5 ble godkjent og teller som ny bakkerekord i Planica.

Under lørdagens laghopp-skiflyging i Planica fikk publikum se hele tre bakkerekorder og ikke minst en knusende norsk lagseier.

Både Robert Johansson (250 meter) og Stefan Kraft (251 meter) hoppet ned til midlertidige bakkerekorder, men ble slått av Kamil Stoch som svevde 251,5 meter helt på tampen av andreomgangen.

Stoch greide imidlertid ikke å stå, og av tv-bildene tydet det meste på at han var nede i bakken med stumpen etter landing. Da skal hoppet i teorien ikke være gjeldende, men dommerne godkjente.

– Snøen sprutet

Johan Remen Evensen

NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener Stochs hopp ikke burde vært gjeldende.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener Stoch burde vise sportsånd og si fra selv.

– Jeg mener han burde si fra seg bakkerekorden. Reglene på et sånt hopp er at flertallet av dommere skal dømme det til stående, og hvis ikke kan utøveren si fra om han var nedi eller ikke. Jeg mener det er det Stoch bør gjøre her, sier Evensen, og legger til:

– Her så man det så tydelig. Snøen sprutet opp og han var våt på baken.

NRK har fått mange spørsmål fra seere om hvorfor Stochs hopp ble vurdert som tellende. Evensen mener det er fordi dommerne sitter for langt unna.

– Dommerne sitter langt oppe i bakken og klarer dermed ikke å se at han klart var nedi. De har en monitor som viser landingen, men den viser bare de tre-fire meterne etter han lander. Her skjer det senere enn det. Jeg skjønner dommerne godt, de sitter jo 150 meter unna og må stole på det lille de ser, sier Evensen.

Han mener dommertårnene burde flyttes mye lenger ned i skiflygingsbakkene.

– De bør sitte 100 meter lengre nede enn i dag, sier Evensen.

Stoch: – Betyr ikke noe

RAW AIR,Vikersundbakken.

Stoch selv var først og fremst bare glad for å at han nådde målet om å hoppe over 250 meter.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stoch selv bare trekker på skuldrene når NRK tar opp temaet med ham.

– Jeg har ikke sett det på tv, men jeg skal se det når jeg kommer på hotellet. Jeg følte at det var vanskelig å lande, men jeg synes ikke jeg landet på baken. Det betyr uansett ikke noe. Jeg sto og jeg landet, sier han.

– Kommer du til å si fra dersom du ser at du var nedi?

– Hvis jeg ser det, kanskje. Men for meg så betyr det ikke noe. Jobben er gjort. Og jeg har bakkerekorden. Det viktigste er at jeg hoppet over 250 meter. Det var drømmen min, sier han og smiler bredt.

Norges sportssjef Clas Brede Bråthen forventer ikke at Stoch foretar seg noe.

– Det blir som at en fotballspiller som står i offside skal si fra seg målet. Det er dommeren som dømmer. Når dommeren ikke ser det, er det ofte en fordel for spilleren, sier han.

Han er derimot helt enig med Evensen i at dommertårnene bør flyttes lengre ned. De står like høyt oppe i alle skiflygingsbakker.

– Det har jeg sagt i mange år. Det er ikke hensiktsmessig at de står som nå. Det så vi nok et eksempel på i dag, sier Bråthen.

Robert Johansson satte bakkerekord i Planica under prøveomgangen med et hopp på 250 meter.
Johansson slo dermed Peter Prevcs gamle bakkerekord fra 2015. Den var på 248,5 meter.

Robert Johansson satte midlertidig bakkerekord da han hoppet 250 meter i prøveomgangen. Rekorden ble slått to ganger i konkurransen senere på dagen.

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal