– Han er et villdyr. Han er en råtass. Han er som skippern

En gråtkvalt Lars Berger la mandag opp som skiskytter, og hylles av Ole Einar Bjørndalen for sin betydning for skiskytterne.

Ole Einar Bjørndalen, Halvard Hanevold og Lars Berger

MEDALJEGROSSISTER: Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen har opplevd mye moro sammen. Her med gull og sølv fra VM-sprinten i Pyeongchang i 2009.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

– Han har gjort så mye for skiskyting. Vi står i stor gjeld til Lars, både vi løpere, Norges Skiskytterforbund og skiskyting som idrett, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK etter at det ble kjent at Lars Berger avslutter idrettskarrieren.

For Berger var kjent som skiskytteren som bommet og bommet, og var en løper som folk sa at like gjerne kunne satse på langrenn. Det gjorde han. Og vant VM-gull på 15 kilometer i Sapporo i 2007.

– Da fikk folk øynene opp for at skiskyttere kan gå fort på ski og interessen ble mye større av det, forklarer Bjørndalen.

– Ingen i nærheten

Ole Einar Bjørndalen mener Lars Berger hadde noe helt spesielt som skiløper.

– Han er et villdyr. Han er en råtass. Han er en ekte norsk viking som er ursterk. Han er født sterk tror jeg, akkurat som skippern. Han er god til å gå på ski, bra teknisk, og så har han et vanvittig godt humør, sier Bjørndalen, og legger til at Berger også er veldig seriøs, selv om det ikke alltid virker slik.

Og i skogen av gode minner er det allikevel et som stikker seg ut. En fellesstart i VM i 2004.

– Det løpet han gjorde i VM i Oberhof, da gikk han en sisterunde som ingen har vært i nærheten av noen gang tror jeg. Det er helt hinsides det han gjorde der, og det er typisk Lars at når han bestemmer seg er ingen i nærheten, sier en imponert Bjørndalen.

– Jeg gikk ut foran han på sisterunden, men da han kom var det bare å vike unna og la dyret komme, ler Bjørndalen.

– Skjelven og på gråten

Mandag ble det klart at Berger legger opp som skiskytter, og begynner som landslagstrener for funksjonshemmede i et felles landslag for langrenn og skiskyting.

– Det er vemodig å legge opp, jeg blir skjelven og på gråten nesten når jeg sier det, forteller han til NRK.

– Jeg har slitt med en skade over lengre tid, og det er vanskelig å få gått ordentlig ski når du har en fot som ikke fungerer hundre prosent, forklarer han som årsaken. Derfor søkte han seg til nye utfordringer, og fant det i trenergjerningen.

Se historiske Lars Berger øyeblikk

Se noen av høydepunktene fra Lars Bergers innholdsrike karriere.

Siste nytt

 • Sevilla blir Solskjær-motstander

  Lucas Ocampos ble matchvinner tre minutter før full tid da han headet inn kampens eneste mål i kvartfinalen i Europaligaen mot Wolverhampton.

  Dermed møter de Manchester United i semifinalen i turneringen.

  Wolves bommet på straffe i første omgang, i en jevn og spennende kamp.

  I den andre semifinalen møtes Inter og Sjaktar Donetsk, etter at den ukrainske klubben knuste Basel 4-1 i kveldens andre kvartfinale.

  jobp1j9vBpU
  Foto: Friedemann Vogel / Friedemann Vogel
 • Sjelden trepoenger for LSK

  Lillestrøm hadde ikke vunnet på fem strake kamper, men da de tok turen til Ekeberg for å møte KFUM Oslo løsnet det.

  Scoringer av Hans Daniel Gustafsson og Simen Rafn sørget for en etterlengtet seier til kanarifuglene som til slutt vant 2-1. Alagie Sanyang scoret hjemmelagets mål.

  1. divisjon fotball 2020: KFUM Oslo - Lillestrøm
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Højbjerg til Tottenham

  Den danske landslagsspilleren Pierre-Emile Højbjerg er klar for Tottenham. Han hentes fra Southampton og har signert en femårskontrakt.

  – Vi er henrykt over å kunne offentliggjøre at vi har signert Pierre-Emile Højbjerg, meldte Tottenham og avslørte at han får drakt nummer 5.

  Det var opprinnelig et betydelig gap mellom Tottenhams bud og Southamptons krav, men klubbene ble enige til sist. Kyle Walker-Peters går motsatt vei. Han har vært utleid til sørkystklubben, men har nå signert en femårsavtale.

  Pierre-Emile Højbjerg
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal