– Han er et villdyr. Han er en råtass. Han er som skippern

En gråtkvalt Lars Berger la mandag opp som skiskytter, og hylles av Ole Einar Bjørndalen for sin betydning for skiskytterne.

Ole Einar Bjørndalen, Halvard Hanevold og Lars Berger

MEDALJEGROSSISTER: Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen har opplevd mye moro sammen. Her med gull og sølv fra VM-sprinten i Pyeongchang i 2009.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

– Han har gjort så mye for skiskyting. Vi står i stor gjeld til Lars, både vi løpere, Norges Skiskytterforbund og skiskyting som idrett, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK etter at det ble kjent at Lars Berger avslutter idrettskarrieren.

For Berger var kjent som skiskytteren som bommet og bommet, og var en løper som folk sa at like gjerne kunne satse på langrenn. Det gjorde han. Og vant VM-gull på 15 kilometer i Sapporo i 2007.

– Da fikk folk øynene opp for at skiskyttere kan gå fort på ski og interessen ble mye større av det, forklarer Bjørndalen.

– Ingen i nærheten

Ole Einar Bjørndalen mener Lars Berger hadde noe helt spesielt som skiløper.

– Han er et villdyr. Han er en råtass. Han er en ekte norsk viking som er ursterk. Han er født sterk tror jeg, akkurat som skippern. Han er god til å gå på ski, bra teknisk, og så har han et vanvittig godt humør, sier Bjørndalen, og legger til at Berger også er veldig seriøs, selv om det ikke alltid virker slik.

Og i skogen av gode minner er det allikevel et som stikker seg ut. En fellesstart i VM i 2004.

– Det løpet han gjorde i VM i Oberhof, da gikk han en sisterunde som ingen har vært i nærheten av noen gang tror jeg. Det er helt hinsides det han gjorde der, og det er typisk Lars at når han bestemmer seg er ingen i nærheten, sier en imponert Bjørndalen.

– Jeg gikk ut foran han på sisterunden, men da han kom var det bare å vike unna og la dyret komme, ler Bjørndalen.

– Skjelven og på gråten

Mandag ble det klart at Berger legger opp som skiskytter, og begynner som landslagstrener for funksjonshemmede i et felles landslag for langrenn og skiskyting.

– Det er vemodig å legge opp, jeg blir skjelven og på gråten nesten når jeg sier det, forteller han til NRK.

– Jeg har slitt med en skade over lengre tid, og det er vanskelig å få gått ordentlig ski når du har en fot som ikke fungerer hundre prosent, forklarer han som årsaken. Derfor søkte han seg til nye utfordringer, og fant det i trenergjerningen.

Se historiske Lars Berger øyeblikk

Se noen av høydepunktene fra Lars Bergers innholdsrike karriere.

Siste nytt

 • Går av etter korrupsjons-skuldingar

  Leiaren av Japans OL-komité, Tsunekazu Takeda, sa i dag at han vil gå av i juni, eitt år før OL i Tokyo.

  Årsaka er at fransk politi meiner å ha avdekka at Takeda var involvert i korrupsjon i samban med at Tokyo i 2013 fekk tildelt neste års sommar-OL.

  Tsunekazu Takeda
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Casper Ruud videre i Miami

  Casper Ruud slo mandag Jason Jung fra Taiwan i to strake sett og er videre til 2. kvalifiseringsrunde i Miami Open, som er siste hinder før turneringen. Nå venter vinneren av oppgjøret mellom australske Alex Bolt og Jevgenij Donskoj fra Russland.

  Tennis - Australian Open - Casper Ruud of Norway v Quentin Halys of France - Court 19, Melbourne, Australia
  Foto: Thomas Peter / Reuters
 • Ajer klar til Spania-kampen

  Kristoffer Ajer blir klar til den første EM-kvalifiseringskampen borte mot Spania på lørdag, i følge landslagssjef Lars Lagerbäck. 20-åringen fullførte ikke for Celtic mot Dundee lørdag, etter at han fikk en smell i ansiktet og måtte ha behandling.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Bulgaria
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal