Svendsen mener taktikkeri svekker vinnersjansene hans

De norske skiskytteressene mener idretten deres har utviklet seg til å bli like taktisk som sykling de siste årene.

Svendsen

Emil Hegle Svendsen tror den taktiske utviklingen svekker vinnersjansene hans.

Foto: Darko Bandic / Ap

Tour de France

Bjørndalen sammenligner utviklingen i skiskyting med taktikkeriet i sykkelsporten.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Se og følg kl. 15:
Sprint for menn fra Kontiolahti

– Før var det nesten ikke noe taktikk i skiskyting. Men de siste to-tre årene har det vært en utvikling der. Det er ikke lenger bare i langrenn at det gås taktisk, nå tenker mange skiskyttere taktikk, sier Ole Einar Bjørndalen.

40-åringen, som forrige uke bestemte seg for å fortsette karrieren i to nye år, har merket en stor utvikling de siste to-tre årene.

Torsdag går han sprinten i Kontiolahti, men veteranen mener det er jakt- og fellesstartene som har forandret seg mest de siste årene. Han sammenligner taktikkeriet han nå opplever i jaktstart og fellesstarter med sykkelsporten.

– Det er mange som har begynt å gå fort på ski, og det er nesten umulig å gå ifra. Som i sykkel sparer du såpass mye energi på å ligge i rygg på noen at det går an å ta igjen 15-20 sekunder på teten bare ved å gå flere sammen.

– Kan ikke bomme på siste

At stadig flere skiskyttere går raskt i sporet gjør prestasjonene på standplass enda mer avgjørende.

– Man skal helst ikke ha bom tidlig i løpet, men det kan gå. Bommer du derimot på siste stående, da har du ikke sjans. Slik har det utviklet seg, sier Bjørndalen.

Selv har han forsøkt seg på ulike taktikker i både jakt- og fellesstart, men uten hell, ifølge ham selv.

– Jeg har prøvd litt forskjellig, men jeg har ikke lykkes så veldig på distansene i år. Jeg har heller konsentrert meg om sprint, og der er går det ikke med slik taktikk.

Bjørndalen trekker fram lagkamerat Emil Hegle Svendsen, Martin Fourcade, Bjørn Ferry og Anton Sjipulin som gode taktikere.

Liker ikke utviklingen

Hegle Svendsen selv er ikke spesielt begeistret for den taktiske utviklingen.

– Nå er det ofte ti-tolv mann som står på siste skyting når det skal avgjøres. Og det minsker mine sjanser til å vinne. Jeg vil at det skal være færrest mulig på siste skyting, sier 28-åringen.

Han har likevel tro på at det - riktignok på en god dag - er mulig å gå ifra på tredje- eller fjerderunden.

– Hvis jeg er i form eller har dagen, så er min innstilling alltid å prøve å gå ifra på nest siste eller siste runde. Det er tungt å gå alene, så du må ha dagen. Men jeg tror det er mulig.

Gullvinneren på fellesstarten i OL i Sotsji trekker fram sitt siste renn som et eksempel der taktikerne tok ham.

– På fellesstarten i Pokljuka prøvde jeg å gå ifra på fjerderunden for å bli kvitt noen før skytingen. Men da jeg hadde dratt hardt en stund tok Fourcade meg igjen og begynte å bremse. Dermed ble vi fire stykker på fjerde skyting, i stedet for to, som vi hadde vært om han ikke hadde bremset, sier trønderen.

– Krevende løyper

Torsdag er det derimot ikke duket for taktikk når det arrangeres sprint i finske Kontiolahti. Det ser både Hegle Svendsen og Bjørndalen fram til.

– Formen er stigende, men det var tungt å komme i gang etter OL. Nå tror jeg at jeg har muligheter til å gjøre det bra både denne uka og i Kollen, sier Hegle Svendsen, som forteller at motivasjonen er grei, men ikke som før OL.

Bjørndalen er mer usikker på formen, men har godt i minne at han vant i Kontiolahti i fjor.

– Jeg har hatt både gode og dårlige opplevelser her, men jeg liker meg bra. Det er krevende løyper med ordentlige bakker, og det er alltid vind. Jeg håper formen er der fortsatt, sier han.

Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade

Ole Einar Bjørndalen mener Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade er to av de beste taktikerne i skiskyting.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Dumoulin hoppar av Vueltaen

  Tom Dumoulin var blant dei store favorittane i Vuelta a Espana. No kastar nederlendaren inn handkleet, står av rittet og avsluttar sykkelsesongen.

  Det stadfestar laget til nederlendaren, Jumbo-Visma, onsdag.

  Sju etappar er sykla i det som er årets siste store etapperitt. For Dumoulin har Vueltaen vorte eit gedigent vonbrot. 53.-plass, nesten 43 minutt bak samanlagt-leiar Richard Carapaz, var fasiten etter etappen på tysdag.

  Tom Dumoulin
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Utsetter EM-kvalifiseringskamp

  Som følge av virussituasjonen kommer ikke Latvia til Norge for å møte Sander Sagosen i den første kampen i EM-kvalifiseringen 4. november.

  Det europeiske håndballforbundet (EHF) har besluttet å utsette kampen på ubestemt tid, opplyser Norges Håndballforbund.

  Åpningskampen i EM-kvalifiseringen mot Latvia skulle vært spilt i Nadderud Arena onsdag 4. november.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Barcelona sa ja til superliga

  Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sa måndag ja til tilbodet om å spele i ein ny superliga. Det opplyste klubbpresidenten i går, sasmtundes som han trekte seg frå jobben.

  I førre veke blei det kjent at det er planer om ein ny europeisk superliga med 18 klubbar frå dei største fotballnasjonane. Det er dei amerikanske eigarane av Liverpool og Manchester United som skal vere dei største pådrivarane, og FIFA skal også vere positiv.

  Ryktet om slike planer har dukka opp med ujamne mellomrom i mange år. Men Barcelonas offisielle ja blir betrakta som ei bombe, ifølgje danske Ekstrabladet.

  Superligaen kan kome til å starte allereie i 2022. Kampane skal gå parallelt med dei heimlege ligaene, men vil vere eit stort trugsmål mot meisterliga og europaliga, ifølgje opplysningar i Sky Sports.

  Bartomeu opplyste også at Barcelona støttar FIFAs forslag om utvida klubb-VM med 24 lag kvart fjerde år.

Sendeplan

Kl. Program Kanal