NRK Meny
Normal

Svendsen mener taktikkeri svekker vinnersjansene hans

De norske skiskytteressene mener idretten deres har utviklet seg til å bli like taktisk som sykling de siste årene.

Svendsen

Emil Hegle Svendsen tror den taktiske utviklingen svekker vinnersjansene hans.

Foto: Darko Bandic / Ap

Tour de France

Bjørndalen sammenligner utviklingen i skiskyting med taktikkeriet i sykkelsporten.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Se og følg kl. 15:
Sprint for menn fra Kontiolahti

– Før var det nesten ikke noe taktikk i skiskyting. Men de siste to-tre årene har det vært en utvikling der. Det er ikke lenger bare i langrenn at det gås taktisk, nå tenker mange skiskyttere taktikk, sier Ole Einar Bjørndalen.

40-åringen, som forrige uke bestemte seg for å fortsette karrieren i to nye år, har merket en stor utvikling de siste to-tre årene.

Torsdag går han sprinten i Kontiolahti, men veteranen mener det er jakt- og fellesstartene som har forandret seg mest de siste årene. Han sammenligner taktikkeriet han nå opplever i jaktstart og fellesstarter med sykkelsporten.

– Det er mange som har begynt å gå fort på ski, og det er nesten umulig å gå ifra. Som i sykkel sparer du såpass mye energi på å ligge i rygg på noen at det går an å ta igjen 15-20 sekunder på teten bare ved å gå flere sammen.

– Kan ikke bomme på siste

At stadig flere skiskyttere går raskt i sporet gjør prestasjonene på standplass enda mer avgjørende.

– Man skal helst ikke ha bom tidlig i løpet, men det kan gå. Bommer du derimot på siste stående, da har du ikke sjans. Slik har det utviklet seg, sier Bjørndalen.

Selv har han forsøkt seg på ulike taktikker i både jakt- og fellesstart, men uten hell, ifølge ham selv.

– Jeg har prøvd litt forskjellig, men jeg har ikke lykkes så veldig på distansene i år. Jeg har heller konsentrert meg om sprint, og der er går det ikke med slik taktikk.

Bjørndalen trekker fram lagkamerat Emil Hegle Svendsen, Martin Fourcade, Bjørn Ferry og Anton Sjipulin som gode taktikere.

Liker ikke utviklingen

Hegle Svendsen selv er ikke spesielt begeistret for den taktiske utviklingen.

– Nå er det ofte ti-tolv mann som står på siste skyting når det skal avgjøres. Og det minsker mine sjanser til å vinne. Jeg vil at det skal være færrest mulig på siste skyting, sier 28-åringen.

Han har likevel tro på at det - riktignok på en god dag - er mulig å gå ifra på tredje- eller fjerderunden.

– Hvis jeg er i form eller har dagen, så er min innstilling alltid å prøve å gå ifra på nest siste eller siste runde. Det er tungt å gå alene, så du må ha dagen. Men jeg tror det er mulig.

Gullvinneren på fellesstarten i OL i Sotsji trekker fram sitt siste renn som et eksempel der taktikerne tok ham.

– På fellesstarten i Pokljuka prøvde jeg å gå ifra på fjerderunden for å bli kvitt noen før skytingen. Men da jeg hadde dratt hardt en stund tok Fourcade meg igjen og begynte å bremse. Dermed ble vi fire stykker på fjerde skyting, i stedet for to, som vi hadde vært om han ikke hadde bremset, sier trønderen.

– Krevende løyper

Torsdag er det derimot ikke duket for taktikk når det arrangeres sprint i finske Kontiolahti. Det ser både Hegle Svendsen og Bjørndalen fram til.

– Formen er stigende, men det var tungt å komme i gang etter OL. Nå tror jeg at jeg har muligheter til å gjøre det bra både denne uka og i Kollen, sier Hegle Svendsen, som forteller at motivasjonen er grei, men ikke som før OL.

Bjørndalen er mer usikker på formen, men har godt i minne at han vant i Kontiolahti i fjor.

– Jeg har hatt både gode og dårlige opplevelser her, men jeg liker meg bra. Det er krevende løyper med ordentlige bakker, og det er alltid vind. Jeg håper formen er der fortsatt, sier han.

Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade

Ole Einar Bjørndalen mener Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade er to av de beste taktikerne i skiskyting.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

 • Beskyldes for å ha dopet hundene

  Ledelsen for Iditarod-løpet i Alaska i USA anklager Dallas Seavey, som har vunnet løpet fire ganger, for å ha dopet hundene sine. Selv nekter 30-åringen for å ha gitt forbudte stoffer til dem i årets løp, og han har trukket seg fra neste års løp i protest.

  Dallas Seavey
  Foto: Mark Thiessen / AP
 • New York Rangers tapte igjen

  Mats Zuccarello og New York Rangers gikk på nok en smell da de tapte 1-4 mot San Jose Sharks natt til tirsdag. Lørdag fikk Rangers en kjærkommen opptur med en 4-2-seier, men mandag ble det nytt tap. Laget har nå tapt åtte av sesongens ti kamper.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap
 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge