Dommeren om Akintola-slaget: – Klart rødt kort, men jeg så det ikke

Bare en uke etter at Branns Daouda Bamba ble utestengt i fire kamper etter albueplanting, havnet Rosenborgs David Akintola en lignende situasjon i møtet med Vålerenga. Heller ikke nå ble det utvisning.

Adekugbe og Akintola

TØFFE TAK: Det ble til tider stygt da Vålerenga tok imot Rosenborg. Her treffer David Akintola VIFs Sam Adekugbe i hodet med albuen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Som så ofte ble det hett da Vålerenga og Rosenborg møttes i eliteserien. Og nok en gang denne sesongen kom en arm i fokus.

David Akintola bøyde seg over Sam Adekugbe og traff ham i holdet med albuen på 0–0 etter drøye 20 minutter. På TV-bildene så det ut som Rosenborg-angriperen plantet den med hensikt.

– Det er et klart rødt kort. Men jeg så ikke situasjonen klart, sier dommer Rohit Saggi til NRK etter å ha sett video av hendelsen.

– Både jeg og teamet mitt bommet. Men det kommer med i rapporten, legger han til.

– Kan det bli straff og karantene i ettertid?

– Det styrer ikke vi. Vi skal svare på det vi blir spurt om, så er det opp til klubbene og NFF.

– Det er hva det er. Han treffer meg med vilje. Jeg skjønner ikke hvordan dommeren eller linjemannen ikke kan se den, sier Adekugbe til TV Norge i pausen.

– Klart rødt, sa Vålerenga-trener Ronny Deila etter kampen.

– Jeg kan ikke begripe at det ikke er med vilje. Det er jo forbløffende at hverken dommer eller assistent ser den albuen, kommenterte også Kenneth Fredheim på TV-sendingen.

– Det er fryktelig unødvendig og stygt. Han mister holdet fullstendig, mente kanalens ekspert, Tor Ole Skullerud.

– Ville knuse ham

Det er bare en uke siden Branns Daouda Bamba kom i søkelyset for nettopp å ha satt albuen rett i ansiktet til Tromsøs Simen Wangberg, som pådro seg hjernerystelse i sammenstøtet. Heller ikke da resulterte det i rødt kort, men Bamba gikk selv ut og sa han fortjente å bli suspendert dagen etter. Det ble han også, og straffen var på fire kamper. Også tidligere søndag fikk Sarpsborg 08s nyinnkjøpte redningsmann Kyle Lafferty gult kort etter bare 18 sekunder for albuebruk.

Stemningen mellom Akintola og Adekugbe ble ikke akkurat bedre etter albuesituasjonen. I det 32. minutt jaktet Rosenborg-spilleren ballen i angrep, da den kanadiske forsvareren ga ham en tøff dytt over dødlinjen.

– «I wanted to smash him» (Jeg ville knuse ham), sa VIF-spilleren til TV Norge i pausen.

Akintola og Sam Adekugbe

DYTTET VEKK: Sam Adekugbe gir David Akintola en skikkelig dytt ut over dødlinjen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Verst gikk det fotografen som ble truffet. Han måtte få hjelp av Vålerengas klubblege nede bak hjemmelagets mål.

– Nå må dommeren få stoppet denne duellen, mente Fredheim.

Direkte rødt og to perler

Mike Jensen rødt kort

RETT UT: Mike Jensen tobeinstaklet Matthías Vilhjálmsson og fikk direkte rødt kort.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men rødt kort skulle det bli på Oslo Øst søndag kveld. Mike Jensen hadde ballen, men da han mistet den gikk han rett inn i Matthías Vilhjálmsson og taklet med begge beina.

Det hjalp lite med protester. Rosenborg måtte klare seg med en mann mindre.

– Det var også klart rødt, og her var vi på høyde med situasjonen. Han gikk inn i en gjenvinning med strake føtter, sa dommeren.

– Stygt, og helt greit med rødt kort, slo Skullerud fast.

Spillmessig skjedde det derimot ganske lite i den første omgangen, men 10 minutter etter hvilen satt den for gjestene. Vegar Eggen Hedenstad fikk en perfekt dupp på et frispark og sendte Rosenborg i ledelsen.

– Jeg traff godt, sa Hedenstad til TVNorge. – Det skulle gjerne gitt tre poeng. Men jeg er irritert over at vi kom så dårlig i gang.

Det varte derimot bare i fem minutter. For 20 år gamle Christian Dahle Borchgrevink kan også skyte. Langskuddet var nok borti Birger Meling, men utligningen var et faktum.

– Det var bare å dunke til. Jeg var nok litt heldig, men det var deilig, sier han til TVNorge.

RBKs nysignering Bjørn Maars Johnsen fikk sin debut i sluttminuttene, men til tross for store sjanser og en meget heseblesende avslutning, så ble det poengdeling.

– Det er nesten utrolig at vi ikke scorer på slutten, sier Vålerenga-trener Ronny Deila. Han hadde sett Matthijas Vilhjalmsson heade i stolpen to minutter på overtid.

Hans kollega Eirik Horneland var misfornøyd med dei første 20 minuttene, men elles fornøyd.

– Vi sliter alltid på kunstgress i åpningen av kampen. Det gjorde vi i dag også, sa Horneland.

Siste nytt

 • Sjelden trepoenger for LSK

  Lillestrøm hadde ikke vunnet på fem strake kamper, men da de tok turen til Ekeberg for å møte KFUM Oslo løsnet det.

  Scoringer av Hans Daniel Gustafsson og Simen Rafn sørget for en etterlengtet seier til kanarifuglene som til slutt vant 2-1. Alagie Sanyang scoret hjemmelagets mål.

  1. divisjon fotball 2020: KFUM Oslo - Lillestrøm
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Højbjerg til Tottenham

  Den danske landslagsspilleren Pierre-Emile Højbjerg er klar for Tottenham. Han hentes fra Southampton og har signert en femårskontrakt.

  – Vi er henrykt over å kunne offentliggjøre at vi har signert Pierre-Emile Højbjerg, meldte Tottenham og avslørte at han får drakt nummer 5.

  Det var opprinnelig et betydelig gap mellom Tottenhams bud og Southamptons krav, men klubbene ble enige til sist. Kyle Walker-Peters går motsatt vei. Han har vært utleid til sørkystklubben, men har nå signert en femårsavtale.

  Pierre-Emile Højbjerg
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Carlsen i ledelsen mot Ding

  Etter at Ding Liren brøt den norske sjakkstjernens lange seiersrekke ved å vinne den første kampen søndag, slo Magnus Carlsen knallhardt tilbake. Både mandag og tirsdag avgjorde han med to seirer og en remis i de tre første partiene.

  Carlsen kan med seier også onsdag skaffe seg en hviledag før finalen som starter fredag. Lykkes ikke det, har han en ny sjanse til å slå ut Ding torsdag.

  – Jeg skal gjøre alt for å få det unnagjort onsdag, men jeg tar det jeg får, sa Carlsen.

  Magnus Carlsen klar for kvartfinale
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Sendeplan

Kl. Program Kanal