NRK Meny
Normal

Mener presset på Eckhoff er altfor stort

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Tidligere lagvenninne Tora Berger (33) synes det er urealistiske forventninger til Tiril Eckhoff (24).

Tora Berger Tiril Eckhoff

DEN GANG DA: Tiril Eckhoff (t.v.) konkurrerte lenge i skyggen av Tora Berger – før hun overrasket med OL-bronse i fjor.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

– Hun har tatt store steg, men hun får ikke den opplevelsen når omgivelsene forventer at hun skal vinne. Hun trenger mer tid, sier Tora Berger til NRK.

Siden Berger og Ann Kristin Flatland la opp i fjor, har Eckhoff vært langt mer ettertraktet denne sesongen. Hun har av mange blitt utpekt som Norges nye skiskytterdronning.

Eckhoff

GJENNOMBRUDDET: Her står Tiril Eckhoff med bronsemedaljen fra fellesstarten i Sotsji.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

24-åringen merket at hun var mentalt sliten allerede i januar. Denne uken sa det stopp, ifølge landslagstrener og bror Stian Eckhoff.

– Koster utrolig mye mer

– Hun har virkelig brukt masse energi på å være i balanse før konkurransene. Mental slitasje koster det også – du blir utladet og da er det viktig å få ladet batteriene, sier treneren.

Han innrømmer at oppladningen kanskje kunne kommet tidligere. Samtidig forklarer han at de prøvde å forberede seg på den nye mediehverdagen før sesongen.

– Det handler om å kunne prate om ting uten å ta det innover seg. Det er som Tiril sier: I fjor kunne hun gå bak ryggen til Tora på dårlige dager, men i år står hun der selv. Det koster utrolig mye mer, sier treneren, som samtidig understreker at utøvere må tåle å svare på spørsmål på både gode og dårlige dager.

– Handler om rutine

Berger etterlyser en forståelse av at Eckhoff trenger tid til å stabilisere seg.

– Du prøver å ligge unna det negative, men så får du påminnelsene. Det er vanskelig hvis du ikke har trent på det, sier 33-åringen.

NRKs ekspert Liv Grete Skjelbreid tror Berger har rett i at overgangen har vært for brå for 24-åringen. Samtidig påpeker hun at presset alltid vil være der.

– Det kan hun ikke gjøre noe med. Det handler om hvordan hun håndterer det, sier Skjelbreid.

– Samtidig er ingenting mer krevende enn presset du legger på deg selv. Det er det viktigste å lære seg å håndtere, sier Skjebreid.

Eckhoff får nå fridager til å koble av før VM-oppkjøringen. Treneren understreker at optimismen er tilbake.

– Dette handler om rutine for Tiril sin del, og at hun får hjelp fra oss i støtteapparatet til å skjerme henne når hun trenger det.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Landslagsuttak for VM-kvalikkampene mot San Marino og Nord-Irland