Mener presset på Eckhoff er altfor stort

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Tidligere lagvenninne Tora Berger (33) synes det er urealistiske forventninger til Tiril Eckhoff (24).

Tora Berger Tiril Eckhoff

DEN GANG DA: Tiril Eckhoff (t.v.) konkurrerte lenge i skyggen av Tora Berger – før hun overrasket med OL-bronse i fjor.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

– Hun har tatt store steg, men hun får ikke den opplevelsen når omgivelsene forventer at hun skal vinne. Hun trenger mer tid, sier Tora Berger til NRK.

Siden Berger og Ann Kristin Flatland la opp i fjor, har Eckhoff vært langt mer ettertraktet denne sesongen. Hun har av mange blitt utpekt som Norges nye skiskytterdronning.

Eckhoff

GJENNOMBRUDDET: Her står Tiril Eckhoff med bronsemedaljen fra fellesstarten i Sotsji.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

24-åringen merket at hun var mentalt sliten allerede i januar. Denne uken sa det stopp, ifølge landslagstrener og bror Stian Eckhoff.

– Koster utrolig mye mer

– Hun har virkelig brukt masse energi på å være i balanse før konkurransene. Mental slitasje koster det også – du blir utladet og da er det viktig å få ladet batteriene, sier treneren.

Han innrømmer at oppladningen kanskje kunne kommet tidligere. Samtidig forklarer han at de prøvde å forberede seg på den nye mediehverdagen før sesongen.

– Det handler om å kunne prate om ting uten å ta det innover seg. Det er som Tiril sier: I fjor kunne hun gå bak ryggen til Tora på dårlige dager, men i år står hun der selv. Det koster utrolig mye mer, sier treneren, som samtidig understreker at utøvere må tåle å svare på spørsmål på både gode og dårlige dager.

– Handler om rutine

Berger etterlyser en forståelse av at Eckhoff trenger tid til å stabilisere seg.

– Du prøver å ligge unna det negative, men så får du påminnelsene. Det er vanskelig hvis du ikke har trent på det, sier 33-åringen.

NRKs ekspert Liv Grete Skjelbreid tror Berger har rett i at overgangen har vært for brå for 24-åringen. Samtidig påpeker hun at presset alltid vil være der.

– Det kan hun ikke gjøre noe med. Det handler om hvordan hun håndterer det, sier Skjelbreid.

– Samtidig er ingenting mer krevende enn presset du legger på deg selv. Det er det viktigste å lære seg å håndtere, sier Skjebreid.

Eckhoff får nå fridager til å koble av før VM-oppkjøringen. Treneren understreker at optimismen er tilbake.

– Dette handler om rutine for Tiril sin del, og at hun får hjelp fra oss i støtteapparatet til å skjerme henne når hun trenger det.

Siste nytt

 • Berg mister toppkampen mot Molde

  Bodø/Glimts Patrick Berg er uaktuell til seriefinalen mot Molde onsdag, men mandag kom det likevel positive nyheter rundt kneskaden han har pådratt seg.

  Berg gikk av banen etter å ha fått seg smell i kampen mot Strømsgodset søndag. Umiddelbart ble det fryktet en alvorlig kneskade.

  Mandag var Berg på MR-undersøkelse. På egne nettsider omtaler Glimt skaden som mindre alvorlig enn fryktet.

  – Vi må se an Patrick fra dag til dag. Det er for tidlig å si noe om når han er tilbake, men det er gode nyheter at det ikke er like alvorlig som mange fryktet, sier klubblege Morten Sørgård.

  Patrick Berg og Alfons Sampsted mot Roma
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Dropper høydesamling

  De svenske OL-håpene Frida Karlsson, Linn Svahn, Maja Dahlqvist og Calle Halfvarsson dropper sesongoppkjøringens siste høydesamling.

  Det bekrefter Sveriges skiforbund på sine nettsider mandag.

  Karlsson, Svahn, Dahlqvist og Halfvarsson blir alle hjemme når landslagskollegene reiser til italienske Val Senales denne uken.

  Ifølge landslagssjef Anders Byström er det «individuelle vurderinger» som ligger til grunn for at de fire OL-medaljekandidatene ikke reiser til høyden.

  De norske langrennslandslagene for menn og kvinner befinner seg i øyeblikket på treningssamling i Livigno.

  Frida Karlsson
  Foto: NRK
 • Moi mister cupkamp mot Chelsea

  Mohamed Elyounoussi går mandag gjennom et lite inngrep i tommelen. Det gjør landslagsprofilen uaktuell til Southamptons ligacupmøte med Chelsea.

  Southampton bekrefter operasjonen på sine nettsider. Premier League-klubben opplyser at Elyounoussi trenger noen dagers hvile etter at tommelen er fikset.

  Sist uke fortalte Elyounoussi til TV 2 at han skadet tommelen da han scoret det første av sine to mål for Norge mot Montenegro i VM-kvalifiseringen. Han trodde et inngrep vil gjøre at han kom til å miste flere kamper. Så ille ser det ikke ut til å bli.

  Southampton regner med at Moi vil være klar igjen allerede mot Watford lørdag.

  Norge har viktige landskamper mot Latvia og Nederland neste måned.

  Mohamed Elyounoussi
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal