Hopp til innhold

Løfshus: – Northug har trent for dårlig

Landslagssjef Vidar Løfshus mener Petter Northugs nedtur skyldes «rufsete trening» gjennom flere år, men han tror Northug vil skjerpe seg etter OL-nedturen.

Løfshus_Northug

KRITISK: Landslagssjef Vidar Løfshus hevder Petter Northug har en del å gå på i treningsarbeidet. Her er landslagssjefen før årets Holmenkollen-renn, som Northug (avbildet på plakat) ikke fikk med seg på grunn av formsvikt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Northug

NEDTUR: Petter Northug fikk ikke med seg en eneste OL-medalje fra Sotsji. Her fra den avsluttende femmila, hvor trønderen ble nummer 18.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Den er vel langt under pari. Bortsett fra en førsteplass på en 10-kilometer i Val di Fiemme, er det ikke mye å skryte av ut fra de merittene Petter har fra før.

Slik oppsummerer landslagssjef Vidar Løfshus Petter Northugs første sesong utenfor landslaget overfor NRK.no, etter at Northug tirsdag bestemte seg for å avslutte sesongen før verdenscupfinalen i Falun.

Northug ble nummer fire i Tour de Ski, men klarte ikke å ta medalje under OL i Sotsji – etter å ha tatt gull i sine fem første internasjonale mesterskap.

Løfshus mener de sviktende resultatene skyldes at Northug har trent for dårlig. Delvis på grunn av sykdom, men ikke bare derfor.

Ikke like skjerpet

– Jeg har ikke nok innsikt i treningen hans. Men jeg vet jo at det har vært litt rufsete det siste året, og det var det for så vidt de to årene før han kom inn på sitt eget lag også. Det har vært litt for dårlig trening de siste årene, så det er nok hovedårsaken, sier Løfshus.

– Hva legger du i litt for dårlig trening?

– Han har hatt flere sjukdomsperioder og vært litt plaget med magen, og i år fikk han viruset – og han kom vel bare sånn passe i gang i vår, og da blir det for lange perioder uten god nok trening.

– Henger det også sammen med at han ikke er like skjerpet gjennom hele året som han var før OL i 2010 og VM i 2011?

– Ja, jeg tror ikke han klarer å være så «på». Du skal lete lenge etter en utøver som var så motivert og så til de grader inne i toppidrettsbobla som det Petter var helt fram til femmila i 2011.

– Er det forståelig at han ikke er like dedikert som han var før han nådde de målene?

– Det er klart det skal en del til å holde seg så motivert gjennom så mange år, men det viser seg jo at det er en del utøvere som Bjørndalen, Aamodt, Kjus og Bjørgen som klarer det. Men det er klart det er et tøft liv, og man kan ikke forvente at alle klarer å holde på så hardt i så mange år, sier Løfshus, som understreker at Northug begynte å leve et seriøst toppidrettsliv i yngre alder enn de fleste.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Northug

GULLMANN: Her er Petter Northug med de to gullmedaljene fra VM i Val di Fiemme i 2013 (15 km fristil og stafett). Sølvmedaljen fra sprinten «samler han ikke på».

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Fortsatt sulten

Petter Northug har ikke vært tilgjengelig for intervju etter at han tok avgjørelsen om å avbryte sesongen tirsdag, men har ikke lagt skjul på at han aldri kommer til å bli like motivert som han var før OL i Vancouver i 2010 og VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

– Jeg fant vel den roen etter VM i Oslo, egentlig. Jeg klarer nok å leve mer normalt nå. Jeg var veldig innestengt i meg selv før VM i Oslo. Jeg så på det som det viktigste mesterskapet – det viktigste året – i mitt liv. Jeg prøvde å tenke at «dette er de siste løpene jeg skal gå, de er viktige». Jeg levde innestengt og var veldig fokusert. Men etter det, føler jeg at jeg har vært mer avslappa, sa Northug til NRK.no under VM i Val di Fiemme i 2013.

Der klarte han å prikke inn en toppform som holdt til VM-gull på 15 km fristil. Men sesongen mellom VM i Oslo og VM i Val di Fiemme, slapp han seg langt ned. I tillegg måtte han avbryte sesongen tidlig med mageproblemer.

Eirik Myhr Nossum ble Northugs hovedtrener da trønderen brøt med landslaget våren 2013. Han skulle gjerne vært foruten sykdomsavbruddene før sesongen, men han mener Northug fortsatt har motivasjonen som kreves.

– Han er fortsatt sulten, sier Nossum, som ikke ønsker å kommentere sesongene før han tok over.

Nossum ønsker tid til å evaluere sesongen sammen med Northug før han kan peke på hva som gikk feil.

Landslagstrener Trond Nystad, som tok over herrene etter VM i Holmenkollen, mener Northugs motivasjon går i bølgedaler.

– Hans motivasjon går opp og ned som andre sin, men jeg merker ikke at han er umotivert, sier Nystad.

– Nå har han vært en del sjuk, og så får vi se om han kan gjøre noe med det. Han har en utmerket trener som hjelper ham. De skal evaluere sesongen, og så får vi se om det står på motivasjonen eller andre ting, sier Nystad.

– Utfordringer på ulike plan

Som i 2011 roet Northug også ned en periode på vårparten etter VM i Val di Fiemme. Så fikk han to måneder spolert av virussykdom i fjor høst.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener trønderen ikke kom opp på et høyt nok nivå til OL.

– I forhold til god, gammel Petter Northug-form var han ikke i form under OL i Sotsji, konstaterer Løfshus, som likevel ga trønderen tillit på fem distanser.

– Føler du at Petter var ærlig i tilbakemeldingene til dere i landslagsledelsen om sin egen form underveis i OL?

– Ja, det føler jeg. Og nå var det ikke andre løpere utfra resultat som var bedre kvalifisert, så det er ikke noe problem. Men det er klart, han mister litt referansene, han også. Det er ei god stund siden han har vært i superform. Teknisk henger han heller ikke helt sammen. Da blir det utfordringer på ulike plan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Northug

USTOPPELIG: Petter Northug ble VM-kongen i Holmenkollen i 2011 med tre gull og to sølv. Her fra feiringen etter femmila.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vil ikke tvinge Northug tilbake

– Hadde han fått en bedre sesong hvis han hadde blitt værende på landslaget, og eventuelt hvorfor?

– Det blir jo bare en påstand fra min side. Jeg tror jo trenerkorpset vårt er bedre og at trenerkorpset vårt er bedre, og da kunne vi kanskje – jeg sier kanskje – klart å ta noen andre grep under sykdomsperioden hans. Men samtidig skal du ta med at det som motiverte Petter denne sesongen var å stå utenfor landslaget, så da blir det et brokete bilde, erkjenner Løfshus.

Under OL varslet Løfshus at Northug, som en formalitet, vil bli tatt ut på landslaget igjen til våren. Samtidig er han ingen tilhenger av å tvinge verken Northug eller andre til å være på et landslag mot sin vilje.

– Det tror jeg ikke er gunstig. Da sliter vi med motivasjonen til flere løpere, så jeg tror aldri vi kommer i den situasjonen, sier Løfshus, som kommer til å ha et personlig møte med Northug og hans personlige støttespillere før landslagsuttaket.

– Tror han skjerper seg

– I år har Petter hatt friplass i verdenscupen som regjerende verdenscupvinner. Neste år må han kvalifisere seg for norske lag. Hva innebærer det for Petter?

– I år har han hatt friplass og kommet utenfra. Neste år blir han mer likestilt med andre løpere hvis han ikke velger å være på landslag, og da må han kvalifisere seg. Men det åpner i Kuusamo med sprint og et distanserenn, og det skal forundre meg mye om ikke Petter Northug klarer å kvalifisere seg på Beitostølen helga før, sier Løfshus.

De samme kravene vil også gjelde under VM i Falun – der Northug har friplass som tittelforsvarer på 15-kilometeren.

– Tror du vi igjen får se Petter Northug som verdens beste skiløper?

– Ja, jeg håper jo det. I forhold til motivasjon, som han er veldig annerledes på, så tror jeg det er ting som gjør at han blir veldig revansjesugen, ikke minst VM i Falun neste år. Jeg tror han skjerper seg, sier landslagssjef Løfshus.

– Er det bra for Norge som skinasjon å ha en revansjesugen Petter Northug på ankeretappen på stafetten i Falun?

– Ubetinget ja!

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal