Hopp til innhold

Mener norsk bragd vil endre maktbalansen i Skandinavia

FRIENDS ARENA (NRK): Et mulig avansement ligger i potten når Sverige tar imot Norge. En norsk innersving til EM vil være en «game changer», ifølge svensk kommentator.

Norge

MEKTIG: Det er ventet over 40.000 tilskuere til nabooppgjøret på Friends Arena i Stockholm.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Laster innhold, vennligst vent..

Utgangspunktet for Lars Lagerbäck er like vanskelig som det er klart: Norge må vinne i Stockholm for å gå forbi Sverige og feste grepet om 2.-plassen bak Spania.

Hvis Norge taper, er EM-kvaliken i praksis over sett med norske øyne.

Det er også det mest sannsynlige. Ikke bare fordi Sverige er favoritter på hjemmebane, men også med tanke på Sveriges og Norges kvalik-historikk.

Svenskene har stått overfor liknende kamper mange ganger, og vunnet, mens Norge ikke har vært i et mesterskap siden Erling Braut Haaland ble født – i 2000.

I mellomtiden har Sverige reist til tre VM og fire EM.

– Regelen er at Sverige vinner. Revolusjonen er at Norge vinner, sier Aftonbladets fotballkommentator Simon Bank.

– En «game changer»

Der Sverige-sjef Janne Andersson ikke tror landslagenes historie har noen betydning før søndagens batalje, er Bank av en annen oppfatning.

Enkelt og greit fordi han tror erfaringen fra slike avgjørende kamper gir en trygghet. Sverige har gjort det så mange ganger før.

– Når man ser på den moderne historien, er Sverige et lag som spiller sluttspill, gjør gode kamper, vinner på hjemmebane og har bedre resultater enn Norge. Hvis Norge skulle slå Sverige og ta seg til EM, vil det være en «game changer». Det vil forandre maktbalansen i Skandinavia, mener Bank.

Simon Bank

FØLGER SVERIGE: Aftonbladet-kommentator Simon Bank.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Kommentatoren påpeker Norge har et veldig spennende landslag med mange gode, unge spillere, som naturlig nok kan bli enda bedre på sikt. Talentfabrikken i Norge er kanskje den største i moderne tid, mener Bank.

Han er overrasket, i positiv forstand, over at Lagerbäck har turt å slippe til mye ungt på A-landslaget.

Det motsatte oppgjøret på Ullevaal, hvor Norge rotet bort en tomålsledelse, viste også at det kan bli en jevn batalje i Stockholm.

NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg mener i likhet med Bank at det svenske overtaket først og fremst ligger i erfaringen.

– Det er flere spennende og yngre spillere på det norske laget, men i en sånn type kamp kan det være noe av utfordringen, sier Skjønsberg.

– Sverige er litt mer solide. De vet hva som skal til. De går i kampen og jobber steinhardt. Du vet hva du får, sier Skjønsberg.

– Kan slåss mot alle

Blant de mest rutinerte er Sverige-kaptein Andreas Granqvist (34). VM-helten fra 2018 har riktig nok ikke vært like imponerende det siste året, men svensken vet definitivt hva som kreves i slike kamper.

Granqvist

KAPTEIN: Andreas Granqvist.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

34-åringen trekker frem stabiliteten når han skal forklare hvordan Sverige gang på gang har nådd sluttspill med Norge på sidelinjen.

– Vi gjør sjelden dårlige kamper. Vi er gode hjemme. Vi er trygge og har fansen bak oss. Alle vet nøyaktig sine oppgaver. Det er en jevn gruppe som kan slåss mot alle lag, sier Granqvist.

Etter søndagens oppgjør har begge nasjoner følgende gjenstående kamper: Malta (borte), Spania (hjemme), Romania (b) og Færøyene (h).

Uansett resultat i Stockholm har både Sverige og Norge en ekstra mulighet til å nå EM-sluttspillet gjennom nasjonsligaen. Da venter en eventuell semifinale (én kamp) og finale (én kamp) til våren.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Svak avslutning sendte Hovland ut av tetstriden

  Golfprofilen Viktor Hovland kjempet i teten på den siste runden av PGA-turneringen i Fort Worth i Texas, men en svak avslutning sendte ham nedover på listene.

  Hovland spilte de seks siste hullene fem slag over par og var på delt 16.-plass da han hadde spilt ferdig, seks slag bak lederne. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Newgarden vant dramatisk Indy 500

  Josef Newgarden passerte tittelforsvarer Marcus Ericsson på siste runde og tok sin første seier i billøpsklassikeren Indianapolis 500.

  Foran 300.000 tilskuere så svenske Ericsson ut til å vinne løpet for annen gang på rad, men med tre runder igjen kom det røde flagget ut for tredje gang på de 16 siste rundene, og dermed måtte det omstart til.

  Det banet for et kort og vilt race til mållinjen over én runde da løpet ble startet om igjen. Ericsson fikk en god start og så ut til å skulle holde unna, men så kom Newgarden som en rakett forbi ham, og svensken rakk aldri å komme tilbake. (NTB)

  IndyCar Indy 500 Auto Racing
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Milan sikret mesterligaplassen – slo Juventus

  Milan vant 1-0 over Juventus og er sikret å bli topp fire i Serie A denne sesongen. Det betyr mesterligaspill kommende sesong.

  Olivier Giroud scoret kampens eneste mål på bortebane søndag. Med triumfen er Milan seks poeng foran femteplasserte Atalanta med én serierunde igjen.

  Dermed er det seriemester Napoli, Lazio, Inter og Milan som tok de italienske plassene i kommende sesongs puljespill i mesterligaen.

  Juventus var lenge med i kampen om mesterligaplass etter at en poengstraff ble trukket tilbake, men for en uke siden ble klubben likevel straffet med ti poengs trekk. Det gjorde at de falt utenfor topp-fire-kampen.

  Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

  Lazio slo nedrykksklare Cremonese 3-2 søndag etter en måldobbel av Sergej Milinkovic-Savic. Han ble dessuten matchvinner i det siste ordinære spilleminutt.

  Kristoffer Askildsen spilte fra start da Lecce sikret plassen i Serie A med 1-0-seier over Monza. Askildsen er på lån fra nedrykksklare Sampdoria.

  Seriemester Napoli spilte 2-2 borte mot Bologna. Leo Skiri Østigård satt hele kampen på benken for gjestene. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste