Mener norsk bragd vil endre maktbalansen i Skandinavia

FRIENDS ARENA (NRK): Et mulig avansement ligger i potten når Sverige tar imot Norge. En norsk innersving til EM vil være en «game changer», ifølge svensk kommentator.

Norge

MEKTIG: Det er ventet over 40.000 tilskuere til nabooppgjøret på Friends Arena i Stockholm.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Laster innhold, vennligst vent..

Utgangspunktet for Lars Lagerbäck er like vanskelig som det er klart: Norge må vinne i Stockholm for å gå forbi Sverige og feste grepet om 2.-plassen bak Spania.

Hvis Norge taper, er EM-kvaliken i praksis over sett med norske øyne.

Det er også det mest sannsynlige. Ikke bare fordi Sverige er favoritter på hjemmebane, men også med tanke på Sveriges og Norges kvalik-historikk.

Svenskene har stått overfor liknende kamper mange ganger, og vunnet, mens Norge ikke har vært i et mesterskap siden Erling Braut Haaland ble født – i 2000.

I mellomtiden har Sverige reist til tre VM og fire EM.

– Regelen er at Sverige vinner. Revolusjonen er at Norge vinner, sier Aftonbladets fotballkommentator Simon Bank.

– En «game changer»

Der Sverige-sjef Janne Andersson ikke tror landslagenes historie har noen betydning før søndagens batalje, er Bank av en annen oppfatning.

Enkelt og greit fordi han tror erfaringen fra slike avgjørende kamper gir en trygghet. Sverige har gjort det så mange ganger før.

– Når man ser på den moderne historien, er Sverige et lag som spiller sluttspill, gjør gode kamper, vinner på hjemmebane og har bedre resultater enn Norge. Hvis Norge skulle slå Sverige og ta seg til EM, vil det være en «game changer». Det vil forandre maktbalansen i Skandinavia, mener Bank.

Simon Bank

FØLGER SVERIGE: Aftonbladet-kommentator Simon Bank.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Kommentatoren påpeker Norge har et veldig spennende landslag med mange gode, unge spillere, som naturlig nok kan bli enda bedre på sikt. Talentfabrikken i Norge er kanskje den største i moderne tid, mener Bank.

Han er overrasket, i positiv forstand, over at Lagerbäck har turt å slippe til mye ungt på A-landslaget.

Det motsatte oppgjøret på Ullevaal, hvor Norge rotet bort en tomålsledelse, viste også at det kan bli en jevn batalje i Stockholm.

NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg mener i likhet med Bank at det svenske overtaket først og fremst ligger i erfaringen.

– Det er flere spennende og yngre spillere på det norske laget, men i en sånn type kamp kan det være noe av utfordringen, sier Skjønsberg.

– Sverige er litt mer solide. De vet hva som skal til. De går i kampen og jobber steinhardt. Du vet hva du får, sier Skjønsberg.

– Kan slåss mot alle

Blant de mest rutinerte er Sverige-kaptein Andreas Granqvist (34). VM-helten fra 2018 har riktig nok ikke vært like imponerende det siste året, men svensken vet definitivt hva som kreves i slike kamper.

Granqvist

KAPTEIN: Andreas Granqvist.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

34-åringen trekker frem stabiliteten når han skal forklare hvordan Sverige gang på gang har nådd sluttspill med Norge på sidelinjen.

– Vi gjør sjelden dårlige kamper. Vi er gode hjemme. Vi er trygge og har fansen bak oss. Alle vet nøyaktig sine oppgaver. Det er en jevn gruppe som kan slåss mot alle lag, sier Granqvist.

Etter søndagens oppgjør har begge nasjoner følgende gjenstående kamper: Malta (borte), Spania (hjemme), Romania (b) og Færøyene (h).

Uansett resultat i Stockholm har både Sverige og Norge en ekstra mulighet til å nå EM-sluttspillet gjennom nasjonsligaen. Da venter en eventuell semifinale (én kamp) og finale (én kamp) til våren.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Hovland heng framleis med i teten

  Viktor Hovland gjekk tredje runde i PGA-turneringa i Wentworth i England på to slag under par, og er åtte under par samanlagt før siste runde.

  Han hadde fem birdiar og tre bogeyar på runden. Då han var ferdig, låg han på delt niandeplass, men ikkje alle var ferdige.

  Jon Rahm leier med 16 under par, framfor Danny Willett med 14 og Justin Rose med 13.

  Viktor Hovland
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • – Bra tempotrening, sa vinnaren

  Weldu Negash Gebretsadik var suverent best på 10 km under Oslo Maraton og vann på tida 29.21.

  – Bra tempotrening, sa Gebretsadik til NRK etter målgang.

  32-åringen skal springe maraton under VM i friidrett som opnar i slutten av neste veke.

  Gebretsadik kom til Norge frå Eritrea som asylsøkjar, og blei oppdaga då han trena ved asylmottaket i Hurdal. Han blei norsk statsborgar i 2017 etter personleg å ha spurt statsminister Erna Solberg om det. I august i fjor fekk han løyve til å konkurrere for Norge.

  Weldu Negash Gebretsadik
  Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK
 • Landslagskeeperen er tilbake

  Landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand er friskmeldt og tilbake i mål for serieleder LSK Kvinner. Hun måtte forlate banen med skade mot Klepp sist helg, og stod over mot Trondheims/Ørn på onsdag.

  LSK Kvinner møter Sandviken i toppkamp klokka 17.00. Kampen kan du se på NRK1 og nrk.no.

  Fiskerstrand
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal