Hopp til innhold

Mener norsk bragd vil endre maktbalansen i Skandinavia

FRIENDS ARENA (NRK): Et mulig avansement ligger i potten når Sverige tar imot Norge. En norsk innersving til EM vil være en «game changer», ifølge svensk kommentator.

Norge

MEKTIG: Det er ventet over 40.000 tilskuere til nabooppgjøret på Friends Arena i Stockholm.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Laster innhold, vennligst vent..

Utgangspunktet for Lars Lagerbäck er like vanskelig som det er klart: Norge må vinne i Stockholm for å gå forbi Sverige og feste grepet om 2.-plassen bak Spania.

Hvis Norge taper, er EM-kvaliken i praksis over sett med norske øyne.

Det er også det mest sannsynlige. Ikke bare fordi Sverige er favoritter på hjemmebane, men også med tanke på Sveriges og Norges kvalik-historikk.

Svenskene har stått overfor liknende kamper mange ganger, og vunnet, mens Norge ikke har vært i et mesterskap siden Erling Braut Haaland ble født – i 2000.

I mellomtiden har Sverige reist til tre VM og fire EM.

– Regelen er at Sverige vinner. Revolusjonen er at Norge vinner, sier Aftonbladets fotballkommentator Simon Bank.

– En «game changer»

Der Sverige-sjef Janne Andersson ikke tror landslagenes historie har noen betydning før søndagens batalje, er Bank av en annen oppfatning.

Enkelt og greit fordi han tror erfaringen fra slike avgjørende kamper gir en trygghet. Sverige har gjort det så mange ganger før.

– Når man ser på den moderne historien, er Sverige et lag som spiller sluttspill, gjør gode kamper, vinner på hjemmebane og har bedre resultater enn Norge. Hvis Norge skulle slå Sverige og ta seg til EM, vil det være en «game changer». Det vil forandre maktbalansen i Skandinavia, mener Bank.

Simon Bank

FØLGER SVERIGE: Aftonbladet-kommentator Simon Bank.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Kommentatoren påpeker Norge har et veldig spennende landslag med mange gode, unge spillere, som naturlig nok kan bli enda bedre på sikt. Talentfabrikken i Norge er kanskje den største i moderne tid, mener Bank.

Han er overrasket, i positiv forstand, over at Lagerbäck har turt å slippe til mye ungt på A-landslaget.

Det motsatte oppgjøret på Ullevaal, hvor Norge rotet bort en tomålsledelse, viste også at det kan bli en jevn batalje i Stockholm.

NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg mener i likhet med Bank at det svenske overtaket først og fremst ligger i erfaringen.

– Det er flere spennende og yngre spillere på det norske laget, men i en sånn type kamp kan det være noe av utfordringen, sier Skjønsberg.

– Sverige er litt mer solide. De vet hva som skal til. De går i kampen og jobber steinhardt. Du vet hva du får, sier Skjønsberg.

– Kan slåss mot alle

Blant de mest rutinerte er Sverige-kaptein Andreas Granqvist (34). VM-helten fra 2018 har riktig nok ikke vært like imponerende det siste året, men svensken vet definitivt hva som kreves i slike kamper.

Granqvist

KAPTEIN: Andreas Granqvist.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

34-åringen trekker frem stabiliteten når han skal forklare hvordan Sverige gang på gang har nådd sluttspill med Norge på sidelinjen.

– Vi gjør sjelden dårlige kamper. Vi er gode hjemme. Vi er trygge og har fansen bak oss. Alle vet nøyaktig sine oppgaver. Det er en jevn gruppe som kan slåss mot alle lag, sier Granqvist.

Etter søndagens oppgjør har begge nasjoner følgende gjenstående kamper: Malta (borte), Spania (hjemme), Romania (b) og Færøyene (h).

Uansett resultat i Stockholm har både Sverige og Norge en ekstra mulighet til å nå EM-sluttspillet gjennom nasjonsligaen. Da venter en eventuell semifinale (én kamp) og finale (én kamp) til våren.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal