NRK Meny
Normal

Mener Norges uttak kan svekke Klæbos gullsjanser: – Ikke i hans beste interesse

PYEONGCHANG (NRK): Alex Harvey holder Johannes Høsflot Klæbo som den største favoritten til å vinne åpningsdistansen i OL, men tror norsk taktikk kan gjøre det vanskeligere.

Verdenscup Nordiske grener Lillehammer

DUELLANTER: Kanadiske Alex Harvey er en av få som kanskje kan utfordre Johannes Høsflot Klæbo i en spurt etter tre mil.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger går søndagens 30 km fellesstart med skibytte for Norge.

En av deres tøffeste utfordrere blir Alex Harvey fra Canada. Overfor NRK innrømmer den regjerende verdensmesteren på femmil at han er overrasket over det norske uttaket.

– Det er kanskje ikke i Klæbos beste interesse, sier Harvey.

– De tre andre er rake motsetninger til Klæbo, men det er kanskje sånn de vil spille kortene sine. For meg ser det ut som plan A er å kjøre veldig hardt fra tidlig i løpet, med Holund og Krüger som setter fart tidlig, og etter hvert Martin, analyserer kanadieren.

Spår fyrverkeri

Johannes Høsflot Klæbo har lekt med resten av verdenseliten i spurter det siste året. Lav fart og massespurt ville sånn sett gjort ham til storfavoritt.

Skal de tre andre norske vinne, er de avhengige av å riste av seg flest mulig – og definitivt Klæbo. Den interessen deler de med alle andre i feltet. Selv ikke Alex Harvey har gode erfaringer med å spurte mot det norske stjerneskuddet.

Derfor regner Harvey med stor fart.

– Det er mange ulike scenarioer, men det mest sannsynlige scenarioet er fyrverkeri på de to siste rundene i skøyting, med Martin som sjef. Men vi må tilpasse oss til det som skjer, påpeker han.

– Norge viser kortene

– Er du overrasket over det norske uttaket?

– Jeg er overrasket over at de bare har én spurter. De viser kortene. De kommer til å gjøre det hardt med de tre andre, sier Harvey.

Han trodde Finn-Hågen Krogh ville få sjansen:

– Jeg så tremila i NM på TV, jeg så at Finn-Hågen virket veldig sterk. Han ble bare nummer tre, men han hadde et uhell tre kilometer før mål, og Sundby stakk akkurat da han tok igjen gruppa. Jeg så en plass for ham på laget. Men spørsmålet er: hvem sparker du ut? Simen har vunnet verdenscup, Martin må du ha på laget og Hans Christer var på pallen på denne distansen i verdenscupen på Lillehammer, så det er et luksusproblem.

Selv om den norske taktikken paradoksalt nok kan gjøre det vanskeligere for Norges unge superstjerne å vinne OL-gull, holder Harvey en knapp på Klæbo som den største favoritten.

– Vi prøvde å gjøre det hardt for ham i tremila på Lillehammer, men vi kunne ikke kvitte oss med Johannes. Jeg vet ikke hvor hardt det må være for å bli kvitt ham, så kanskje er det den beste taktikken Norge har valgt, sier Alex Harvey.

Siste nytt

 • – Lukter trolig på mentolsalve

  Flere TV-seere la merke til at de russiske spillerne luktet på noe i spillertunellen før andre omgang. I NRKs VM-studio forklarte ekspert Carl Erik Torp hva de trolig luktet på:

  – Det er sannsynligvis en mentolsalve som de lukter på for å åpne litt luftveier og kvikne litt ekstra til. Dette har vi sett ofte med forskjellige idrettsutøvere, sier Torp.

  VM-studio fra Kontraskjæret.
 • West Ham sikret seg franske Diop

  West Ham har signert den franske midtstopperen Issa Diop. 21-åringen hentes fra Toulouse og har signert en femårskontrakt. Premier League-klubben har ikke oppgitt overgangssummen, men ifølge britiske medier er den rundt 22 millioner pund (238 millioner kroner).

   Issa Diop
  Foto: Regis Duvignau / Reuters
 • Salah starter mot Russland

  Ifølge Egypts lagoppstilling er Mohamed Salah i startoppstillingen til Egypts kamp mot Russland i kveld. Liverpool-spilleren har vært ute med en skulderskade, og spilte ikke da Egypt tapte 0-1 for Uruguay.

  Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Veien til VM: Portugal og Australia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Saudi-Arabia
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Spania