– De norske kantspillerne er feige

Gunnar Pettersen mener det har vært tydelig gjennom hele VM at Norges kantspillere ikke tør å ta åpne skuddsjanser. Det ville han spekulert i hvis han var motstandertrener.

Linn Kristin Riegelruth, Camila Herrem og Amanda Kurtovic

Linn Kristin Riegelruth, Camilla Herrem og Amanda Kurtovic er tre av de norske spillerne som får kritikk fordi de ikke er tøffe nok i avslutningsvalgene. Spesielt er det Herrem som får gjennomgå.

Foto: Scanpix

Gunnar Pettersen

Gunnar Pettersen, her som herrelandslagstrener, mener det er en stor ulempe for Norge at kantene er anonyme.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Amanda Kurtovic

Amanda Kurtovic og resten av Norges kantspillere har god uttelling, men få avslutninger i VM.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– De norske kantspillerne er feige. De skal ha meget god vinkel før de går inn. Kantspillerne på de andre lagene går inn på langt dårligere sjanser, sier Gunnar Pettersen, tidligere herrelandslagstrener i håndball, til NRK.no.

Norge slo Kroatia komfortabelt i onsdagens kvartfinale, men snart venter langt vanskeligere motstand.

Da må kantspillerne bli tøffere mot etablert forsvar, mener Pettersen.

– Det er en klar ulempe for Norge. Hvis jeg var motstandertrener, ville jeg spekulert i det. Jeg hadde bedt spillerne mine gi blaffen i de norske kantene, sier den mangeårige håndballtreneren.

Han har fulgt de norske kantspillerne med argusøyne i de siste VM-kampene, og tror Norges offensive spill kan åpne seg om de er litt tøffere.

– Hvis kantene går inn fra en litt dårlig vinkel og lykkes, må forsvaret ta hensyn til det og dekke opp. Dermed blir det mer rom for de andre spillerne, og spesielt backene, sier Gunnar Pettersen.

God uttelling - få skudd

I tirsdagens kvartfinale mot Kroatia ble bare ett av Norges 30 mål scoret fra kant.

Den offisielle VM-statistikken viser at Norge har scoret 26 mål på 42 kantskudd i løpet av mesterskapet. Herrem og co scorer altså på 60 prosent av kantskuddene sine, noe som er nest best uttelling i hele VM.

Likevel er ikke de norske jentene i nærheten av å score like mange kantmål som de beste, rett og slett fordi de ikke skyter like ofte fra kant.

Brasil har for eksempel scoret nesten dobbelt så mange kantmål som Norge. I tillegg viser trolig statistikken en del av Norges kontringsmål som kantmål.

Thorir har tatt saken

Landslagstrener Thorir Hergeirsson innrømmer at kantspillet bør bli bedre i semifinalen mot Spania og i en eventuell finale. Han har allerede tatt opp problemstillingen med spillerne.

– Jeg vil ikke kalle dem feige, men jeg har utfordret kantene på det, sier Hergeirsson til NRK.

Han forteller også at landslaget vil spille mer pasninger til kantene i det øyeblikket et motstanderlag gjør taktiske endringer for å utnytte det manglende kantspillet.

– Jeg er ikke bekymret når vi scorer så mye som vi gjør, men jeg er klar på at de sjansene må vi ta når motstanderene begynner å pakke i midten. Den dagen det skjer, skal ballen mer til kant, sier landslagstreneren.

– Bryr meg ikke om hva han sier

Camilla Herrem

Dette trick-skuddet fra Camilla Herrem imponerte håndball-verdenen tidligere i mesterskapet. Gunnar Pettersen mener at Herrem må vise fram mer enn bare triks hvis Norge skal lykkes i semifinalen og finalen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Gunnar Pettersen, som følger godt med på kvinnehåndball selv om han først og fremst er kjent som herretrener, mener først og fremst det er de norske venstrekantene som er feige.

– Jeg synes det er rart at Camilla Herrem klager på lite utspill, også velger hun å ikke gå inn på de sjansene hun får, sier Pettersen.

Herrem selv nekter å ta seg nær av kritikken, og fyrer tilbake.

– Pettersen får se på noen av trick-skuddene mine. Der hopper jeg fra dårlig vinkel. Jeg bryr meg ikke om hva han sier, sier Herrem til NRK.

– Vi jobber med det, men vi går ikke på på 20 centimeters vinkel, sier venstrekanten fra Sola.

Høyrekant Amanda Kurtovic innrømmer at landslagskantene har en del å gå på.

– Vi har hatt det som arbeidsoppgave. Jeg kan sikkert hoppe på flere sjanser. Det handler ikke bare om antallet pasninger, vi kan også ta initiativ selv og hoppe på det vi får, sier Kurtovic til NRK.

Kan Norge gå helt til topps i VM? Diskutér i kommentarfeltet!

Siste nytt

 • Hazard nedprioriteres i Madrid

  Real Madrids belgiske stjerne Eden Hazard må finne seg i at treneren velger andre spillere selv om han nå er kampklar igjen.

  Real Madrid-trener Carlo Ancelotti sier rett ut at han foretrekker andre spillere. Ancelotti sier Hazard er en toppspiller som har alt.

  – Han må finne seg i det. Han spiller ikke, men har alt det en Real Madrid-spiller skal ha. Noen ganger er det sånn at treneren foretrekker andre. Det gjør treneren nå. Det viktige er at han er motivert og klar for å jobbe, sier Ancelotti. (NTB)

  FILE PHOTO: Hazard with the match ball after Real Madrid's Champions League Group D match against Sheriff Tiraspol
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Kosovo-siger i Norges gruppe

  Med scoring tre minutt før full tid sikra Liridona Syla 1-0 for Kosovo over Armenia i botnkampen i Norges gruppe i VM-kvalifiseringa.

  Kosovo er framleis nest sist med 4 poeng, etter mellom anna 0-3 for Norge tidlegaree i haust. Armenia har verken mål eller poeng så langt.

  Kosovo fotball
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Barmen mister viktige kampar

  Aalesund vil mangle Kristoffer Barmen i delar av opprykksracet til Eliteserien. Han pådrog seg ein strekk i kampen på søndag mot Sandnes Ulf.

  Den tidlegare Brann-spelaren måtte bytast ut etter 35 minutts spel.

  «Barmen har en strekk og blir nok ute en stund. Det er litt usikkert hvor lenge, men han er kanskje klar til de to siste kampene», skriv Nilsen i ein SMS til Sunnmørsposten.

  28-åringen kom til Aalesund tidlegare i haust. Han forlét Brann etter den mykje omtalte stadionfesten i august.

  AaFK ligg på tredjeplass i førstedivisjon.

  Kristoffer Barmen i Bergen
  Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal