Hopp til innhold

Mener Norge vraker den største medaljekandidaten

OSLO (NRK): Stortalentet Jakob Ingebrigtsen er at av de fremste medaljehåpene i OL i Tokyo 2020, mener NRKs eksperter. Likevel er ikke 16-åringen en del av satsingsgruppen til Norges Friidrettsforbund frem mot lekene.

Henrik og Jakob Ingebrigtsen

STERKE BRØDRE: Henrik Ingebrigtsen og lillebroren Jakob under friidretts-NM i 2016. Sistnevnte er ikke med i forbundets satsing mot OL i 2020.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Det er en halvannen uke siden Jakob Ingebrigtsen parkerte feltet i U20-klassen i EM i terrengløp og tok gull. Han er bare 16 år, men kanskje Norges største friidrettshåp.

Onsdag ble Norges satsing frem mot Tokyo i 2020 offentliggjort, men stortalentets navn var ikke å se blant utøverne i «Team Tokyo», satsingsgruppen frem mot lekene. Derimot fikk 16-åringen plass i «Team Berlin», satsingsgruppen frem mot EM i den tyske hovedstaden i 2018.

Vraker veteranene

Det får NRK-kommentator Jann Post til å reagere.

– Hvis man skal ha en ung profil på et ungt lag bør man kanskje ha med den største medaljekandidaten Norge har.

– Er du overrasket eller er det naturlig?

– Man vil kanskje tenke at han er for ung, men begge brødrene hans er der og han er en mann som kan gjøre det veldig bra i Tokyo. Han har gjort det svært bra på seniornivå allerede. For min del kunne de ha tatt ham ut, sier Post til NRK.

Jann Post2

NRK-KOMMENTATOR: Jann Post

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

I onsdagens uttak var det flere veteraner som Ezinne Okparaebo, Jaysuma Saidy Ndure og Ingvill Måkestad Bovim som ble vraket til «Team Tokyo». Post mener at det symboliserer at de har tatt ut et lag for fremtiden.

– Hvis man først skulle gjøre det mener jeg at det største medaljehåpet ikke er der. Nemlig Jakob Ingebrigtsen. Han er 16 år og vil være 20 år i Tokyo. Hvis man mener alvor med at man vil ta medalje i Tokyo, synes jeg han kunne vært med allerede nå, forteller Post.

Rodal: – Litt igjen

NRK-ekspert Vebjørn Rodal forstår at Ingebrigtsen er utelatt.

Rodal

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Til tross for godt nivå er det litt igjen før han er en internasjonal utøver i seniorsammenheng. I 2020 er han fortsatt en ung utøver i seniorsammenheng, men hvis han fortsetter utviklingen kan han være kandidat i Tokyo. Han har vist potensialet, sier Rodal.

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, forsvarer utelatelsen av 16-åringen, og sier at han kan få sjansen i OL dersom han er god nok. Selv om Jakob Ingebrigtsen ikke er med i «Team Tokyo» håper Tjørhom at han kan flyttes opp om ting endrer seg.

– Han viste en enorm styrke senest i terreng-EM i Italia. Det er klart at vi vil følge med ham. Alder er ingen begrensning, forteller Tjørhom til NRK.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal