Solbakken raser over Ødegaard-avgjørelse: – Fransk arroganse

Ekspertene er ikke i tvil: Martin Ødegaard og Norge ble snytt for et soleklart straffespark mot Spania, som til slutt vant komfortabelt. Norge sløste med sjansene og raknet fullstendig.

Martin Ødegaard

TOK TELLING: Her har Martin Ødegaard akkurat blitt taklet av Rodri innenfor 16-meteren.

Norge kjempet lenge tappert og hadde flere enorme muligheter, men spanjolene var effektive og vant til slutt 3–0.

Samtidig kunne Norge og Ødegaard fort fått et straffespark på stillingen 1–0 kun 15 minutter ut i kampen.

Drammenseren ble taklet tøft av Rodri etter å ha skutt. Da landslagssjef Ståle Solbakken fikk se situasjonen i reprise, utbrøt han overfor TV 2:

Fotball, EM-kvalifisering: Spania - Norge

SKUFFET: Norges kaptein Martin Ødegaard.

Det var litt fransk arroganse ute og gikk der.

Til NRK utdyper han hva han mener:

– Da vi spilte fotball, og taklet ballen først, var det lov å fullføre og det ble aldri dømt. Men det er derfor vi har VAR, og vi har gått bort fra det. Du kan ikke takle gjennom, være på ballen og så skremme livet av motspillere. Han takler Martin rett ned. Dommeren ser ikke det, men hvis ikke de i VAR-vogna ser det, blir litt fransk arroganse for meg.

Hovedpersonen selv var oppgitt over at det ikke ble dømt. I pressesonen etter kampen slår kapteinen fast overfor NRK at det var «soleklar straffe».

Han kommer med knottene rett i anklene mine, så jeg trodde det var straffe, sa Ødegaard til TV 2.

– Hva synes du om dommeren?

Jeg kan ikke snakke om han, sa Ødegaard.

– Uforståelig

Midtstopper Leo Skiri Østigård er heller ikke videre imponert over lørdagens dommerteam.

Når NRK trekker frem at stopperkollega Stefan Strandberg mener Norge kan bli enda tøffere på banen, svarer han:

– Jo, men altså, hadde vi vært tøffere i dag, så hadde vi sikkert røket på et rødt kort med den måten dommeren dømte kampen på. Vi går jo inn i taklingene i dag, men vi får jo frispark imot hver gang. Så det var ganske åpenbart at han holdt med Spania i dag, dommeren, og det er sånn det er. Vi skulle hatt straffe, og de burde hatt rødt kort. Da hadde kampen vært helt annerledes, sier Østigård.

Han gir følgende dom over dømmingen:

– Det er altfor dårlig. Toppkamp i EM-kvalik, så selvfølgelig er det kjipt. Men nå står vi her, og har tapt, så vi må tenke på neste, sier Østigård.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg er klinkende klar på at Norge og Ødegaard ble bortdømt.

– Soleklart straffespark, skriver han i en melding til NRK og mener også at det burde blitt gitt gult kort til Rodri for «hensynsløs takling».

Reaksjonene rant inn etter situasjonen.

– Fullstendig sjanseløst at det ikke blir blåst straffe der! Nå skjønner jeg ingenting, skriver tidligere målsnik Ole Martin Årst på Twitter.

– Norge burde hatt et straffespark da Ødegaard ble «høvlet» ned i 16-meteren, konkluderer TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Klar straffe. Norge snytt, sier Rosenborg-trener Kjetil Rekdal i VGTVs studio.

TV-seerne fikk ingen informasjon om at VAR (videodommerne) vurderte situasjonen, men ifølge Uefa konkluderte VAR med at det ikke var straffespark.

Landslagets assistenttrener Kent Bergersen sier de så på situasjonen i pausen.

Vi syntes den ser veldig klar ut, sa han til TV 2.

Store Norge-sjanser

Norge leverte en meget god førsteomgang til tross for at det ble hverken straffespark eller scoring. Gjestene var nemlig svært nær ved flere anledninger. Nærmest var Fredrik Aursnes som klinket til på volley.

Solbakkens menn festet et ordentlig grep i starten av 2.-omgang. Etter ti minutter med norsk dominans var Marcus Holmgren Pedersen kun tilfeldigheter unna å sikre en utligning, men skuddet, som gikk via Nacho, ble med nød og neppe avverget på streken av Kepa Arrizabalaga.

Totalt telte NRK seks gode sjanser til Norge borte mot Spania.

– Det er jo ikke helmørkt?

Resultatmessig blir det helmørkt, sier Solbakken til NRK og fortsetter:

Vi blir spilt lave noen ganger, og vi sliter jo i perioder som alle lag gjør. Men samtidig har vi en god miks med å tørre å holde i ballen, og det har vi gjort hele uka på trening. Derfor spilte vi med den indre treeren der i dag. Vi fikk lange angrep. Da fikk vi spilt oss til sjanser. Og så hadde vi også et par-tre giftige kontringer.

Solbakken mener det eneste Norge kan være skuffet over lørdag kveld, er at de ikke fikk mer ut av cornerne – og at de ikke scoret.

Dani Olmo

SCORET: Dani Olmo.

Som kjent er det de to beste lagene i gruppa som går direkte til EM i Tyskland 2024. Spania ventes å vinne gruppa, men med poeng på tirsdag vil Norge ha kommet godt i gang med jakten på den gjeve andreplassen.

Spania har ikke tapt en hjemmekamp i en EM- eller VM-kvalik siden 0–1 mot Hellas i 2003. Siden år 2000 har de bare spilt uavgjort fem ganger på hjemmebane i en kvalikkamp til mesterskap.

Norges EM-kvalik fortsetter med bortekamp mot Georgia tirsdag kveld.

Kommer Norge til EM i 2024?

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner