Hopp til innhold

Mener NFF har ødelagt karrieren hans: – Jeg har følt meg som en dømt person

Etter nesten fem år ble Saif Haydar Jafar frikjent etter å ha blitt tiltalt for kampfiksing. Nå vil han gå til sak mot NFF, som han mener har ødelagt fotballkarrieren hans.

Saif Haydar Jafar

FRIKJENT: Saif Haydar Jafar mener fotballkarrieren er blitt ødelagt av kampfiksingsaken, selv om han nå ble frikjent i lagmannsretten.

Foto: Jørn Tveter / NRK

I nesten fem år har Saif Haydar Jafar kjempet for å få renvasket navnet sitt.

Han er én av tre fotballspillere som onsdag ble frikjent i Borgarting lagmannsrett i den såkalte kampfiksingsaken, hvor to menn ble idømt fengselsstraffer på opptil to og et halvt år.

– Det har vært veldig mye vanskelig. Jeg har følt meg som en dømt person i en veldig lang periode. Man kan nesten ikke gjøre noe, når du ikke kan spille fotball, forteller 29-åringen til NRK.

Jafar ble først frikjent i tingretten i 2015, men saken ble anket av påtalemyndigheten. Nå er han igjen frikjent, denne gangen i lagmannsretten.

P3nyheter har laget denne forklaringen på kampfiksingsaken. Se videoen her.

Vil gå til søksmål mot NFF

De tidligere Follo-spilleren vil nå gå til sivilt søksmål mot Norges Fotballforbund (NFF).

Da saken pågikk, gikk forbundet ut til norske klubber og anbefalte dem å ikke bruke eller signere spillerne som var involvert i saken.

Det mener Jafar og hans advokat, Pål Eriksrud i Osloadvokatene, har ødelagt for fotballkarrieren hans.

– Dette har vært en belastning for min klient i nesten fem år. Det har vært direkte ødeleggende for hans fotballkarriere. På det tidspunkt dette skjedde, hadde han fått tilbud om en proffkarriere. I realiteten betydde det at han ble utestengt fra all fotball, sier advokaten.

Jafar mener han har gjort sitt beste for å samarbeide med både politiet og NFF for å bevise sin uskyld, men sier han ikke er blitt trodd.

– Når man kommer med en anbefaling om ikke å bruke disse spillerne før det har kommet en konklusjon, så er man dømt. Får du ikke gjort jobben din, så er du på en måte sparket, sier han.

3 av 5 spillere ble i dag frikjent i lagmannsretten i den mye omtalte kampfiksingsaken i fotball.
En av dem er Saif Haydar Jafar, som via advokaten sin, nå vil kreve erstatning av Norges Fotballforbund.

FERDIG: – Det er veldig godt å være ferdig, selv om karrieren har blitt ødelagt, sier Saif Haydar Jafar som nå er frikjent i kampfiksingsaken.

NFF: – Vi gjorde riktig

nils fisketjønn

ANGRER IKKE: Direktør for konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn, mener de har gjort rett, og sier at et eventuelt søksmål bør rettes mot påtalemyndigheten.

Foto: NRK

Fotballforbundet mener de ikke har gjort noe galt.

– Vi gjorde riktig og gikk til politiet med den informasjonen vi satt på. Vi angrer ikke på det i dag, og domfellelsen viser også at det var riktig, sier direktøren for NFFs konkurranseavdeling, Nils Fisketjønn.

Han understreker at de ikke påla klubbene forbud mot å signere de involverte spillerne, og at klubbene sto fritt til å følge henstillingen eller ikke.

– Jeg har stor forståelse for at dette er en påkjenning for spillerne, spesielt når det har dratt ut i så lang tid. Men det er politiet og politimyndighetene som har gått til tiltale, sier han.

Siste nytt

  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Utvalget skal fremover møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong. I høst skal de diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manuaene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters
  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal