Nakamura offer for nådeløse Carlsen: – Det var vondt å se på

ZÜRICH (NRK.no): Hikaru Nakamura gikk knallhardt ut i mediene - selv om han aldri hadde slått Magnus Carlsen. Så gjorde 26-åringen brøleren som kommer til å hjemsøke ham.

Hikaru Nakamura

Hikaru Nakamura kalte Magnus Carlsen Sauron under VM. På lørdag skulle han la brikkene snakke, men endte med å gjøre en utilgivelig tabbe.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Hikaru Nakamura

Hikaru Nakamura forsvant ut av spillelokalet rett etter partiet. Det eneste ordet han delte var 'no'.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

– Ja, vi må vel kunne si at han har et Carlsen-kompleks, sier Magnus Carlsen etter den nådeløse snuoperasjonen mot Hikaru Nakamura.

Nakamura, mannen som kalte Carlsen for «sjakkens Sauron», hadde gitt flere eplekjekke sitater til magasinet New In Chess før partiet.

Og han skulle få alle tiders sjanse til å følge opp uttalelsene med å rette opp sin forferdelige statistikk mot nordmannen.

Ifølge sjakk-datamaskinene hadde han 98 prosent sjanse til å vinne partiet da det var spilt 36 trekk.

– Det psykologiske overtaket mitt hjalp

Men så gikk det helt galt. Nakamura spilte feil, og plutselig hadde Carlsen overtaket – og vant.

Nordmannen mener amerikaneren var preget av at han aldri greier å slå det han selv kaller sin store rival.

– Jeg tror det psykologiske overtaket jeg har over ham hjalp. Jeg var i en relativt håpløs situasjon, og jeg tror det hjalp litt at han har tapt såpass mange ganger mot meg før. Det ble litt vanskeligere for ham å finne de gode trekkene for å avslutte.

Laster Twitter-innhold

Lykkes aldri mot Carlsen

Tapet svir ekstra mye fordi Nakamura fortsatt aldri har slått Carlsen. Totalt har det blitt åtte tap og 15 remiser.

– Det var veldig dramatisk, nesten vondt å se på. Dette var en liten tragedie for Hikaru. Dette burde han vunnet ni av ti ganger, sier redaktør Dirk Jan ten Geuzendam i sjakkbladet New In Chess.

De siste gangene Carlsen og Nakamura har møttes, har det virket som amerikaneren nærmet seg litt. Han spilte med solbriller i St. Louis, tilsynelatende for å slippe å se Magnus Carlsen i øynene, og greide to remiser.

Mener alt lå til rette for seier

Dermed lå det i lufta at han skulle få til en veldig etterlengtet seier mot verdensmesteren. Men slik skulle det ikke gå.

– Har Nakamura et Carlsen-kompleks?

– Jeg tror definitivt han har store problemer med Magnus. Det er vanskelig å nekte for det når du taper så mange partier! I dag var alt lagt perfekt til rette, men han kollapset. Jeg vet ikke om det var press eller en miskalkulering, sier nederlenderen til NRK.no.

Fedrene ser snuoperasjonen

Magnus Carlsens far, Henrik Carlsen (t.h.), og Hikaru Nakamuras far, Sunil Weeramantry (bak, i hvit genser), følger med på partiet på dataskjermen til sjakkentusiast Tarjei Joten Svensen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Faren gruer seg til å trøste sønnen

NRK.no stod sammen med fedrene til de to spillerne, Henrik Carlsen og Sunil Weeramantry, underveis i partiet. Nakamuras stefar ble mer og mer ivrig utover i partiet, og bøyde seg gang på gang ned for å følge partiet over skulderen på norske journalister og tilskuere.

Men gleden ble til forbauselse og skuffelse da partiet plutselig snudde.

– Uff, det blir vanskelig å få ham på beina igjen etter dette, for dette taper han, sa faren resignert til Henrik Carlsen rett etter den andre tabben.

– Du tror det? spurte pappa Carlsen.

– Ja, nå har han det veldig, veldig tungt, sa en resignert sjakkpappa mens sønnen ristet på hodet med et sjokkert blikk mot brettet.

Har skapt kontroverser

Tapet blir ikke lettere av at Nakamura har vært eplekjekk både i intervjuer og i sosiale medier.

Han har skapt overskrifter i Norge ved å kalle Magnus Carlsen for «Sauron», og denne uka kom uttalelsen på forsiden av New In Chess: at han var Carlsens største utfordrer, tross den beskjedne syvendeplassen på verdensrankingen.

– Kommer til å være preget av dette

Sjakk-kommentator Yannick Pelletier synes synd på Nakamura.

– Det er klart det er fryktelig skuffende. Han kommer nok til å være preget av dette i kveld, kanskje i noen dager. Man kommer ikke nærmere uten å vinne.

Likevel er stormesteren overbevist om at den rappkjefta amerikaneren kommer til å slå tilbake.

– Carlsen er overlegen ham i de fleste delene av spillet, men ikke så overlegen at det ikke skal være mulig å vinne et enkeltparti. Han er en kriger, kanskje mer enn noen annen i miljøet, sier Pelletier.

Nakamura forsvant rett ut av lokalet etter partiet. Han stirret rett framfor seg, og svarte kort «nei» da NRK.no spurte om han var villig til å gi en kommentar til partiet.

Nakamura mot Carlsen

Hikaru Nakamura og Magnus Carlsen på starten av lørdagens parti. De færreste kunne forutsett hvor dramatisk det skulle bli.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Målrush skjøv WBA mot nedrykk

  Jamie Vardy brøt måltørken og bidro også med en assist da Leicester tok tre viktige poeng i kampen for mesterligaspill med 3-0 over West Bromwich.

  Leicester innehar med seieren fortsatt tredjeplassen på tabellen, med syv poeng opp til Manchester United og fire poeng ned til Chelsea og West Ham.

  For West Bromwich er det verre. De har ni poeng opp til Burnley på rett side av streken, og det er bare seks kamper igjen.

  gldrIK3gKFw
  Foto: Michael Regan / AP
 • Zlatan forlenger med Milan

  Zlatan Ibrahimovic fortsetter karrieren i AC Milan - i hvert fall til sommeren 2022. Det kunngjorde Serie A-klubben torsdag kveld. Ibrahimovic, som fyller 40 år i oktober, har scoret 84 mål på 130 kamper for den italienske klubben.

  FILE PHOTO: Serie A - AC Milan v Torino
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Hovland og Ventura i ledelsen

  Kristoffer Ventura var i kjempeslag på åpningsrunden i parturneringen New Orleans Classic i golf. Sammen med Viktor Hovland leder han etter første dag.

  Ventura greide sju birdier mot Hovlands tre, men det var sistnevntes birdieputt på det siste hullet som sendte duoen opp i ledelse alene.

  Det spilles «fourball», eller «best ball» som betyr at spillerne spiller med hver sin ball, og at den beste spilleren på hvert hull teller.

  Duoen avsluttet runden ti slag under par. Nordmennene er ett slag foran tre amerikanske duoer.

  Turneringen fortsetter fredag og avsluttes søndag.

  Landslaget i golf
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal