Mener mosjonslisensen er sløsing av løpernes penger

Klubber reagerer på at Norges Friidrettsforbund skal bruke løpernes penger på noe som allerede eksisterer.

Oslo Maraton

Friidrettsforbundet ønsker å utvikle arrangementsystem for de nye lisenspengene, men friidrettsklubbene mener det er unødvendig at løperne skal betale for system de allerede har tilgang til.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen var blant verdens beste langdistanseløpere på slutten av 1980-tallet. Her tar hun VM-gull på 10.000-meter i Roma i 1987.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

– Vi har brukt masse penger på å utvikle vårt eget arrangementsystem, og nå må vi satse på friidrettsforbundets egen utvikling. Det er uheldig. Vi vet ikke hvordan det nye systemet blir, sier Vegard Henriksen, daglig leder i Tjalve IL, til NRK.no.

NRK.no har tidligere skrevet om den nye engangslisensen som alle ikke-medlemmer må betale for å delta i mosjonsløp fra neste år.

Nå skal du betale 20 prosent mer i startkontingent (maks 100 kroner) per løp du deltar i. Hvis du vil bli medlem av en klubb, må du betale 375 kroner i tillegg til klubbkontingenten.

Forbundet argumenterer blant annet med at de vil utvikle ulike arrangementsverktøy som terminlister, påmeldingsløsninger og statistikksystem.

– Vi sitter med følelsen av at vi må hjelpe til med å finansiere forbundets nye resultatordning. Lisensen skal også dekke forsikring, men en stor del går til det nye systemet. Vi har allerede slike system på plass, sier Henriksen.

Tjalve IL er ansvarlig for Holmenkollstafetten, som i fjor lokket nesten 40.000 deltakere til startstreken (se faktaboks).

– Tar sterk avstand

Tre av de fire største mosjonsløpene er underlagt Norges Friidrettsforbund, og til sammen vil forbundets fem største løp skaffe lisensinntekter fra nesten 70.000 løpere.

Tony Isaksen, daglig leder i Sportsklubben Vidar som arrangerer Oslo Maraton, har ingen forståelse for forbundets nye lisensordning.

– Vi tar sterk avstand fra det forbundet nå tvinger igjennom. Vi har allerede gode systemer, og det er egentlig bare tull det forbundet sier. Det er jo ikke behov for forsikring på enkeltbasis, og nå skal de i tillegg utvikle arrangementssystemer som allerede er ivaretatt hos de aller fleste seriøse arrangører, sier Isaksen, og peker på at de aller fleste har egne helseforsikringer.

– Vi mener løping skal være en lavterskelidrett hvor det ikke er lommeboka som styrer hvem som skal delta. Det skal bare være et par joggesko og et indre driv til å løpe og selv ta vare på sin helse.

– Er det ikke gunstig for løperne å få sentralisert systemene?

– Nei, det er det ikke. Løperne får uansett de opplysningene de trenger fra arrangøren.

Også friidrettsklubben BUL, som arrangerer Sentrumsløpet i Oslo, er skeptiske til den nye ordningen.

Friidrettsstjerne: – Virker dumt

Ingrid Kristiansen er tidligere langdistanseløper og verdensmester på både 10.000-meter og terrengløp.

Hun mener mosjonister ikke har bruk for verktøyene friidrettsforbundet nå vil utvikle.

– Den vanlige mosjonisten er jo ikke interessert i statistikkføring. Det er kun et fåtall som er opptatt av at det skal gå så fort. Det er ikke så interessant for de aller fleste om man blir nummer 50 eller 100, sier Kristiansen.

Kjetil Hildeskor

Kjetil Hildeskor er generalsekretær i Norges Friidrettsforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Verdensmesteren frykter lisensordningen går utover de som deltar i løpene kun for å holde seg i form.

– Løping har alltid vært en enkel og billig idrett. Men hvis det blir avgifter for alle som skal være med, får vi kanskje ikke med dem vi er på jakt etter: De som deltar i løpene som motivasjon for en bedre helse, sier Kristiansen.

Vet ikke hvor mye inntekter lisensen vil gi

Inntektene fra den nye lisensordningen vil avhenge av hvor mange som deltar i hvert løp, og prisen på hver kontingent.

Friidrettsforbundet har ennå ingen oversikt over hvor mye de anslår å tjene fra og med 2014, ifølge generalsekretær Kjetil Hildeskor.

– Vi har ikke laget budsjett for 2014 ennå. Vi vet ikke hvor mye penger det vil gi. Det er mange ting som ikke er på plass, og vi skal blant annet forhandle frem forsikringsavtaler.

– Så dere har ikke anslått hvor mye penger dere kan tjene?

– Nei, det vet vi ikke ennå. Vi har gjort noen estimat, men vi vet det ikke før alt er klart. Det er ikke noe vi vil gå ut med før vi vet det, svarer Hildeskor.

Han sier at et eventuelt overskudd skal brukes «innenfor Norges Friidrettsforbund».

– Hvis det blir overskudd, skal vi bruke det på hele organisasjonen. Det skal brukes til aktivitet på alle organisasjonsnivå i Norges Friidrettsforbund, sier Hildeskor.

– Hva betyr det?

– Vi kan bruke midlene til aktiviteter på alle nivå, men det er arrangementsystemutvikling som er prioritert, og som vi vil bruke mest på nå, svarer Hildeskor.

Han avviser klubbenes påstander om at de ikke ble informert om lisensforslaget i tide.

– Forslaget ble lagt ut tre uker før vedtaket. Vi har også tatt det opp med kretsene flere ganger i løpet av det siste året. Det har vært en dialog om statistikksystemet over lengre tid, sier Hildeskor, og legger til:

– Lisens er helt vanlig i norsk idrett. De fleste særforbund har dette, og det er ikke noe spesielt i friidretten.

Siste nytt

 • City-forsvarer ute med skade

  Manchester City-forsvarer Benjamin Mendy må belage seg på et opphold på sidelinen etter at han onsdag ble operert i kneet. Det opplyser klubben. Det opplyses ikke hvor lenge franskmannen er satt ut av spill.

  Benjamin Mendy
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
Sport i dag: VM sjakk 2018
VM sjakk: Parti 5 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana