NRK Meny
Normal

Mener Krogh-straffen viser juryens problem: – Ikke rettferdig

LILLEHAMMER (NRK): Langrennsløperne etterlyser mer konsekvent dømming etter at Finn-Hågen Krogh ble straffet og plassert sist i sitt heat under sprinten på Lillehammer.

World Cup 10 km menn på Lillehammer.

BLE ARG: Finn-Hågen Krogh ble disket på fredagens sprint. Nå etterlyser langrennsløpere klarere regler for når løpere skal diskes.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Problemet er at systemet er veldig inkonsekvent. Det blir litt som i fotball, der en forseelse blir dømt for en gang, men ikke en annen gang, sier Pål Golberg.

Han støtter kompisen Finn-Hågen Krogh, som var svært frustrert over å bli plassert sist i sitt heat på fredagens sprint i klassisk stil.

Krogh ble egentlig nummer to, men juryen på Lillehammer mente tok et ulovlig skøytetak på oppløpet her:

Krogh med fantasitisk sluttspurt i sprinten.

Ser du skøytetaket? Finn-Hågen Krogh mener juryen var for streng da de ga ham gult kort og plasserte ham sist i heatet.

Treneren: – Dette var feil

golberg

Pål Golberg mener diskingen av Krogh var i strengeste laget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Golberg har tidligere uttalt at han er helt for at man slår ned på såkalt «snikskøyting» i klassisk langrenn. Han mener imidlertid juryen har en utfordring når det kommer til å dømme likt fra gang til gang.

– Man må kunne stole på at de er rettferdige gjennom en sesong, men i går var det ikke rettferdig, forklarer Golberg.

Den norske sprinttreneren Arild Monsen er enig i det. Han mente først at avgjørelsen om Krogh var helt grei, men etter å ha sett video og hørt juryens forklaring har han skiftet mening.

– Som regel er ikke utøverne enige i disse avgjørelsene uansett, men også jeg synes straffen mot Finn er usedvanlig streng, sier Monsen.

– Er det vanskelig å vite hvor grensa går?

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen

Sprinttrener Arild Monsen medgir at det innimellom er vanskelig å vite hva som vil bli dømt på og ikke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ja, det blir det, sier sprinttreneren, og utdyper:

– Gutten (Krogh, red. anm) var ikke ute av balanse. Han trykte ikke ut med noen høyreski. Det var ikke noe skøytetak. Det er sånn at hvis man ikke vet hva man skal se etter her, ville ingen oppdaget hva han blir dømt for.

Renndirektøren forstår Krogh

Krogh selv medgir at straffen irriterer ham.

– Det er veldig strengt hvis man skal legge seg på den lista. Da er det ikke mange som får gå ferdig i klassisk, sier han.

Renndirektør Pierre Mignerey forstår at Krogh er oppgitt.

– Det var en vanskelig beslutning. Jeg forstår at de er uenige. Vi følger våre regler og må gå gjennom mange spørsmål, og det første er om de gjør feil eller ikke. På det spørsmålet har vi ikke samme mening, sier han.

– Mange utøvere synes det er vanskelig å vite hvor grensen går, og synes det er forskjellig fra uke til uke. Forstår du det?

– Jeg forstår det, og det er derfor vi i forrige vedtok å la renndirektøren og teknisk direktør sette reglene. Det betyr at vi absolutt vil ha mer like avgjørelser enn vi har hatt før. Da har vi måttet ta beslutningen med fem jurymedlemmer, så nå vil det være åtte forskjellige personer som tar avgjørelsene. Derfor mener vi det vil være like avgjørelser enn tidligere, sier Mignerey.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal