Mener ingen er like utspekulert - savner likevel Fourcades «skitne» triks

POKLJUKA (NRK): Martin Fourcades taktiske spill falt ikke alltid i like god jord hos konkurrentene, men de norske skiskytterne er likevel glad han har en arvtaker til intense dueller.

Fourcade og Thingnes Bø

TO STORE: Martin Fourcade var en løper med en rekke triks oppe i ermet. Det synes Johannes Thingnes Bø bare var imponerende.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det er få gode skiskyttere de siste årene som ikke har en historie om en spesiell kamp mot Martin Fourcade.

– Han er den mest utspekulerte skiskytteren jeg har konkurrert mot, men han holdt seg jo alltid innenfor reglene. Han likte litt det spillet der, mener Tarjei Bø.

– Han var en uforutsigbar løper. Han brukte både skitne triks og andre helt rettferdige triks, og prøvde å skape en usikkerhet hos konkurrentene, minnes Emil Hegle Svendsen.

Han møtte franskmannen i en rekke dueller opp igjennom årene, og husker én gang han ble forbannet. Fourcade gikk tett i rygg på ham inn på siste skyting under en jaktstart i Kontiolahti i 2017. Det endte med at begge snublet inne på matta. Seieren i rennet glapp for begge to, etter påfølgende bomskudd. Etter rennet ble det en liten oppvask.

– Det var helt bevisst for å sette meg ut. Han mener jo ikke å gå på skia mi, men det kommer av at han går tett på. Når begge bommer, blir det litt for dumt, sier Svendsen.

Komm.: Andreas Stabrun Smith, Halvard Hanevold og Ola Lunde.

TAKLING: Martin Fourcade måtte si unnskyld til Emil Hegle Svendsen etter dette uhellet i Kontiolahti for fire år siden.

– Jeg var ikke perfekt

Fourcade sier seg enig i at han kunne ha en spesiell måte å angripe spesielt fellesstarter og jaktstarter på, siden han ikke var den sterkeste spurteren. Men han synes ikke selv at han gikk for langt, selv om han både kunne tråkke på ski, ta innersvinger og sperre for andre i kamp om seieren.

– Nei, jeg tror ikke det. Når man ser detaljer i en og en konkurranse, så kan man finne noe som ikke var perfekt. Jeg var ingen perfekt mann. Men når man ser det totale bildet så er det greit å gå på skiene til noen en gang eller to, men noen ganger skulle man ikke gjort ting som man gjorde.

– Har det kostet vennskap?

– Jeg tror ikke jeg mistet venner på grunn av taktikken min. Jeg kranglet litt med noen. Det er adrenalin når man er i konkurranse, så snakker man sammen etter på. Jeg har også sagt unnskyld.

Bø-brødrene og Fourcade

JAGET: Martin Fourcade hadde en egen evne til å posisjonere seg under konkurranser. Her foran brødrene Bø.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP

– Gal og arrogant

De norske skiskytterne lot seg først og fremst seg imponere av den sterkeste konkurrentens taktikkeri.

– Han har holdt seg i gråsona innenfor det som har vært lovlig, men han har gjort det for å klare å komme først over mål. Jeg vil hylle ham for det., sier Johannes Thingnes Bø.

– Savner du disse triksene?

– Jeg tror det er alltid bra med action i løypa, med litt intriger oss imellom.

Det får de fortsatt. For selv om Emilien Jacquelin fikk gå mye alene på jaktstarten, så har han flere ganger «fintet ut» motstanderne sine.

– Jeg vil leke hvis jeg kan. Jeg ønsker bare å være meg selv. Skyte raskt, angripe og ta litt risiko. Kampene og duellene viser lidenskapen, sier den franske verdensmesteren.

– Han er kanskje en litt lik type, men ikke fullt så brutal i sine taktiske valg før en spurt, forteller Thingnes Bø.

– Men han leker med oss til tider på de siste 100 meterne. Han er litt gal og arrogant på samme måte. Selv om vi vil cruise inn til gull, så vil vi ha slike folk med fra start. Det er bra vi har byttet ut en franskmann med en annen, fastslår storebroren.

Siste nytt

 • Kontrabeskjed: Svahn vrakes

  Først ble det meldt av Aftonbladet at Linn Svahn skulle gå kvinnenes 10 kilometer tirsdag.

  Men på pressekonferansen med det svenske landslaget var ikke Svahn å se. De som er tatt ut er Maja Dahlquist, Charlotte Kalla, Frida Karlsson og Ebba Andersson.

  Linn Svahn
  Foto: Emmi Korhonen / AFP
 • Mørk kan miste OL-kvalik

  Nora Mørk er med i den norske troppen til OL-kvalifiseringen i håndball i Montenegro om snaut tre uker, men det er usikkert om hun reiser med laget.

  Vipers-spilleren pådro seg for ikke lenge siden en kneskade i en Champions League-kamp. Klubb- og landslagsledelse skal ta en vurdering rundt Mørk om noe tid.

  Norge møter Montenegro og Romania i tidsrommet 19.-21. mars. Det blir bare disse tre lagene i turneringen da Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ikke klarer å fylle den opp med et lag fra Asia. Det ble offentliggjort mandag. (NTB)

  Håndball EM for kvinner 2020 i Danmark: Ungarn Norge (21-32)
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Vant verdenscupen etter ett renn

  Tara Geraghty-Moats har vunnet verdenscupen sammenlagt i kombinert for kvinner denne sesongen. Det har hun gjort ved å vinne det eneste verdenscuprennet som har blitt gjennomført i år.

  Rennet ble avholdt i østerrikske Ramsau 18. desember.

  FIS har bestemt seg for å avlyse resten av kombinertsesongen for kvinnene på grunn av usikkerheten rundt koronaviruset.

  Hun fikk glasskula som bevis på bragden under VM i Oberstdorf.

  Gyda Westvold Hansen havnet på andreplass i verdenscupen, mens Anju Nakamura fra Japan tok tredjeplassen.

  Tara Geraghty-Moats
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal