Mener Norge mangler lederskikkelser uten Bardal og Jacobsen

Hopplandslaget mister dyrebar rutine når Anders Jacobsen (30) nå følger Anders Bardal (32) og legger opp, mener hoppekspert Johan Remen Evensen.

Anders Jacobsen

LAGTRIUMF: Anders Jacobsen og hopplandslaget lyktes endelig under VM i Falun og sikret VM-gull i laghopp.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Tirsdag morgen annonserte Jacobsen at han gir seg på landslaget. Hoppukevinneren fra 2006-07 har mistet gløden.

johan remen evensen

ETTERFØLGER: NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen tror kanskje Anders Fannemel kan bli en viktig person på landslaget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke lenger det givet og den motivasjonen som jeg vet at jeg trenger for å holde mål på dette nivået, sier han blant annet til NRK.

Dermed følger Jacobsen i fotsporene til vennen Anders Bardal som la opp som hopper i mars. NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen tror hopplandslaget vil savne rutinen til de to erfarne hopperne.

– Det å miste to så rutinerte hoppere, det vil merkes. Selv om det har grodd godt de siste årene i norsk hoppsport er det to gutter som har tilført mye rutine og kunnskap til de nye hopperne og fått de med seg opp, sier han.

Har hatt «papparolle»

– Hva vil hopplandslaget savne mest ved disse to?

– Det er nok den «papparollen» som Bardal og til dels Jacobsen har hatt. De er de mest rutinerte gutta som har tatt ansvar når ting har gått litt imot. Begge to har vært gjennom motgang og vet hvordan de kan løfte laget til neste renn, så det vil være et stort tap. Helt klart, påpeker han.

Remen Evensen synes det er tidlig å si hvem som nå skal fylle skoene til Bardal og Jacobsen, men peker på Anders Fannemel som en sterk kandidat.

– Det er vanskelig å si, men Anders Fannemel kan kanskje ta over. Han er en som tør å si ifra hvordan han vil ha det. Hvis han fortsetter å levere de resultatene som han gjorde

Clas Brede Bråthen

VIKTIG SKIHOPPER: Hoppsjef Clas Brede Bråthen mener Anders Jacobsen har betydd mye.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

denne sesongen, kan han bli en viktig brikke på hopplandslaget i tiden som kommer.

– Viktig skihopper

Hoppsjef Clas Brede Bråthen mener Anders Jacobsens vilje til å kjempe seg tilbake har vært et eksempel til etterfølgelse for andre hoppere.

– Han har betydd mye i forhold til alt som har med fighterinnstilling å gjøre og det å vise at det er mulig å komme tilbake. Han har også satt perspektiv på hvor viktig motivasjon er for å kunne drive med dette. Han har på mange måter vært en viktig skihopper, sier Bråthen til NRK.

Hoppsjefen er i likhet med Remen Evensen spent på hvem som blir den nye lederen på landslaget.

– Det er vanskelig å ta en lederrolle i det norske hopplaget uten å vinne mange skirenn, samtidig må du også være en ledertype. Vi får se, vi er nysgjerrige på det, forteller han og legger til:

– Vi er i den heldige situasjonen i Hopp-Norge i dag at det er mange som står utenfor døra og vil inn, men vi mister to utøvere nå med tilsammen 20-25 års tung erfaring. Vi mister noe, men vi bytter ut den erfaringen med ungdommelig pågangsmot, kommenterer han.

Anders Jacobsen vant hoppuka i 2006/2007.

VIDEO: Se video fra Jacobsens triumf i Hoppuka.

Siste nytt

 • Ullvang på 3. plass - får ny sjanse

  Padleren Lars Magne Ullvang (27) ble nummer 3 i forsøksheatet i sin OL-debut. Det betyr en ny sjanse til å ta seg til semifinalen om få timer.

  Han gikk rett i tet fra start. Ledelsen holdt han til over halvveis i løpet før han ble passert av Alex Jurenia og Dojan Zdelar fra Serbia, som ble de to som gikk direkte til finale. Ulvang kom i mål 3,8 sekunder bak Jurenia.

  Kvartfinalene går klokken 6 norsk tid.

  Lars Magne Ullvang
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Ny norsk rekord og finaleklar

  Sleggekaster Eivind Henriksen kastet 78,79 meter allerede i første forsøk i kvalifiseringsrunden i slegge. Med det satte han ny norsk rekord med over en halv meter.

  Kastet gjorde til at han tok seg direkte til finalen, og den går onsdag.

  Henriksens personlige beste før konkurransen var 78,25, som var norsk rekord og ble satt under et friidrettsstevne i Tyskland i 2019. Hans tidligere rekord var på 76,86 og ble satt et drøyt år før rekordkastet i Tyskland.

  Eivind Henriksen
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters
 • Vant heat etter fall

  Nederlandske Sifan Hassan var involvert i et fall i siste runde på kvalifiseringsløpet på 1500 meter mandag, men reiste seg opp igjen og startet opphentinga.

  Hun løp inn på tiden 4:05.17, først av alle.

  – Det er ingen andre som hadde klart det der, sier friidrettsekspert Ingvill Måkestad Bowim på Disoverys sending.

  NRKs ekspert Vebjørn Rodal mener det er en umenneskelig prestasjon.

  Hassan skal løpe finale på 5000 meter seinere i dag.

  Sifan Hassan
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal