Mener Norge mangler lederskikkelser uten Bardal og Jacobsen

Hopplandslaget mister dyrebar rutine når Anders Jacobsen (30) nå følger Anders Bardal (32) og legger opp, mener hoppekspert Johan Remen Evensen.

Anders Jacobsen

LAGTRIUMF: Anders Jacobsen og hopplandslaget lyktes endelig under VM i Falun og sikret VM-gull i laghopp.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Tirsdag morgen annonserte Jacobsen at han gir seg på landslaget. Hoppukevinneren fra 2006-07 har mistet gløden.

johan remen evensen

ETTERFØLGER: NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen tror kanskje Anders Fannemel kan bli en viktig person på landslaget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke lenger det givet og den motivasjonen som jeg vet at jeg trenger for å holde mål på dette nivået, sier han blant annet til NRK.

Dermed følger Jacobsen i fotsporene til vennen Anders Bardal som la opp som hopper i mars. NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen tror hopplandslaget vil savne rutinen til de to erfarne hopperne.

– Det å miste to så rutinerte hoppere, det vil merkes. Selv om det har grodd godt de siste årene i norsk hoppsport er det to gutter som har tilført mye rutine og kunnskap til de nye hopperne og fått de med seg opp, sier han.

Har hatt «papparolle»

– Hva vil hopplandslaget savne mest ved disse to?

– Det er nok den «papparollen» som Bardal og til dels Jacobsen har hatt. De er de mest rutinerte gutta som har tatt ansvar når ting har gått litt imot. Begge to har vært gjennom motgang og vet hvordan de kan løfte laget til neste renn, så det vil være et stort tap. Helt klart, påpeker han.

Remen Evensen synes det er tidlig å si hvem som nå skal fylle skoene til Bardal og Jacobsen, men peker på Anders Fannemel som en sterk kandidat.

– Det er vanskelig å si, men Anders Fannemel kan kanskje ta over. Han er en som tør å si ifra hvordan han vil ha det. Hvis han fortsetter å levere de resultatene som han gjorde

Clas Brede Bråthen

VIKTIG SKIHOPPER: Hoppsjef Clas Brede Bråthen mener Anders Jacobsen har betydd mye.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

denne sesongen, kan han bli en viktig brikke på hopplandslaget i tiden som kommer.

– Viktig skihopper

Hoppsjef Clas Brede Bråthen mener Anders Jacobsens vilje til å kjempe seg tilbake har vært et eksempel til etterfølgelse for andre hoppere.

– Han har betydd mye i forhold til alt som har med fighterinnstilling å gjøre og det å vise at det er mulig å komme tilbake. Han har også satt perspektiv på hvor viktig motivasjon er for å kunne drive med dette. Han har på mange måter vært en viktig skihopper, sier Bråthen til NRK.

Hoppsjefen er i likhet med Remen Evensen spent på hvem som blir den nye lederen på landslaget.

– Det er vanskelig å ta en lederrolle i det norske hopplaget uten å vinne mange skirenn, samtidig må du også være en ledertype. Vi får se, vi er nysgjerrige på det, forteller han og legger til:

– Vi er i den heldige situasjonen i Hopp-Norge i dag at det er mange som står utenfor døra og vil inn, men vi mister to utøvere nå med tilsammen 20-25 års tung erfaring. Vi mister noe, men vi bytter ut den erfaringen med ungdommelig pågangsmot, kommenterer han.

Anders Jacobsen vant hoppuka i 2006/2007.

VIDEO: Se video fra Jacobsens triumf i Hoppuka.

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut. Han var én av tre som spilte alle fem kampene.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal