Mener Høgmo burde gitt Samuelsen debuten

PORTO (NRK): Martin Samuelsen imponerte landslagssjef Per-Mathias Høgmo under sin første landslagssamling, men unggutten kom aldri på banen mot Portugal.

Samuelsen

SLAPP IKKE TIL: Martin Samuelsen var lenge i oppvarming i Braga, men 19-åringen ble værende på sidelinjen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Lise Klaveness

TRODDE PÅ DEBUT: NRK-ekspert Lise Klaveness.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Når han (Høgmo) benytter så mange debutanter, synes jeg det er litt rart at Samuelsen ikke får muligheten. Nettopp fordi han har vært så god på trening, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness etter 3-0-tapet i Porto.

Eksperten understreker at hun ikke tror 19-åringen ville endret kamputfallet i sluttminuttene, men hun påpeker at benkingen blir et antiklimaks for unggutten.

Samuelsen varmet lenge opp i 2.-omgang, og mange luftet sin frustrasjon i sosiale medier da 19-åringen ikke slapp til.

– Det er noe med fotballspillere og prestasjoner på trening. Du bygger opp forventninger og kan føle på en negativ, innelåst energi når du ikke kommer utpå banen. Rent fotballfaglig tror jeg ikke han hadde endret kampbildet på tampen, men når du likevel bytter inn og gir flere andre debutanter sjansen, tenker jeg at Samuelsen står foran i køen med tanke på det han viste på trening, sier Klaveness.

Samuelsen skapte overskrifter da han grep sjansen på sin aller første landslagstrening.

To mål og flere lekre detaljer lokket frem nye superlativer fra Høgmo.

– Mulighetene kommer nok

Landslagssjefen skulle imidlertid gi fem andre spillere sin debut: Anders Trondsen og Veton Berisha fra start, Iver Fossum (74. min), Niklas Gunnarsson (85. min) og Alexander Sørloth (85. min).

Ulrik Yttergård Jenssen (19) ble også værende på benken.

– Hva var hensikten med å hente Samuelsen hit, snakke ham opp etter trening, men ikke slippe han til? spurte NTBs reporter.

Høgmo

SKUFFET: Per-Mathias Høgmo gikk på sitt 13. tap som landslagssjef.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det kan vi si. Vi hadde fem debutanter i dag. Martin sin muligheter kommer nok før eller senere. Vi valgte å ikke bytte han inn i dag, svarte Høgmo.

– Fordi?

– Det var en vurdering vi gjorde underveis på hvem som fikk sjansen, sa Høgmo.

– Jeg ville ønsket debuten

Landslagssjefen fikk også høre ropene på Martin Ødegaard da den da 15 år gamle rekordjageren ble sittende på benken under 3-0-seieren over Malta i 2014.

– Han har en liten greie der. Jeg vet ikke helt hvorfor, og jeg mener ikke at det er skandaløst, men det er vanskelig å forstå hvorfor ikke, sier Klaveness.

Stefan Strandberg har forståelse for valget og mener landslagssjefen ikke kan bytte hele laget, og han peker på at det er en opplevelse og erfaring for nykommere bare å være en del av landslagstroppen.

Samuelsen selv var ikke tilgjengelig for pressen etter kampen, men kaptein Stefan Johansen kommenterer situasjonen slik:

– Jeg vet selv som spiller at hvis jeg først var her, ville jeg ønsket å få debuten, sier Celtic-spilleren NRK.

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal