Hopp til innhold

Rodal om dopingdømt Gay: – Feil å la ham konkurrere

Vebjørn Rodal er kritisk til at Tyson Gay kan gjøre comeback etter kun ett års utestengelse. Gay løper mot tidligere dopingdømte Justin Gatlin i Lausanne i kveld.

France Athletics Diamond League

Justin Gatlin (t.v.) og Tyson Gay, begge med dopingdommer, møtes til duell på 100 meter i sveitsiske Lausanne i kveld.

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Tyson Gay

Tyson Gay ble tatt i dopingprøve sommeren 2013.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

– Moralen burde gått foran kommersielle hensyn, sier NRKs friidrettsekspert.

Det er to tidligere juksemakere som møtes til duell på 100 meter under Diamond League i Lausanne torsdag. Sprinterne Tyson Gay og Justin Gatlin er begge dømt for doping.

Omstridte Gay gjør sitt comeback på friidrettsbanen torsdag etter å ha vært utestengt fra all idrett i ett år.

Amerikaneren skulle egentlig hatt to års utestengelse, men slapp unna med kun ett års straff - til manges overraskelse. Han kan også delta i kommende OL og VM.

– Feil av arrangøren

Den offisielle forklaringen til straffereduksjonen er at han har samarbeidet med det amerikanske antidopingbyrået USADA. Et samarbeid få andre enn Gay og antidopingbyrået vet noe om.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal liker ikke at Gay er tilbake på friidrettsarenaen etter kun ett år. Han mener de ulike arrangørene bør vurdere om det er riktig å la amerikaneren få stille til start.

– Jeg mener at det er feil av arrangøren i Lausanne å la ham konkurrere, sier han.

– En annen ting er også om han virkelig kan kalles dopingfri etter et år. Det er nok ikke spor av doping i blodprøver, men hva med den effekten og fordelene som den tidligere dopingbruken ga ham, spør han.

Gatlin i toppform

Vebjørn Rodal

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal mener det er for tidlig å la Tyson Gay konkurrere.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det slo ned som en bombe da Tyson Gay ble avslørt som juksemaker før friidretts-VM i 2013.

I Lausanne løper han mot en annen tidligere dopingutestengt utøver, Justin Gatlin.

Den tidligere verdensrekordholderen ble utestengt fra idretten fra 2006 til 2010 for brudd på dopingreglene.

Nå er han tilbake, åpenbart i toppform. 17. juni løpte han på 9,86 – den nest raskeste tiden i 2014.

I tillegg til Gatlin løper også Mike Rodgers fra USA 100 meter, amerikaneren testet positivt i 2011 og ble utestengt i ni måneder.

– Tror det blir merkelig stemning

Det vil nok likevel bli mest fokus på Tyson Gay foran torsdagens konkurranse.

Sprinteren hadde vært en ivrig talsmann mot doping i idretten, men innrømmet etter hvert å ha brukt et anabolt steroid ved tre tilfeller fra 15. juli 2012 til 2013 etter å ha avlagt positive dopingprøver. Forklaringen hans var at «jeg stolte på noen jeg ikke burde ha stolt på».

23. juni i år hadde han allerede sonet ferdig dopingdommen, og torsdag kveld stiller han altså som deltager på 100 meter i Lausanne i Sveits.

– Det er veldig spesielt. Jeg tror det blir en merkelig stemning på stadion i kveld, sier Vebjørn Rodal.

Gay gleder seg

Fjorårets løp i Lausanne ble Gays siste før dopingskandalen. Da vant han 100 meter på 9,79, og var regnet som en reell utfordrer til Usain Bolt i VM. Slik gikk det ikke.

– Lausanne har alltid vært et av mine favorittsteder, og jeg er svært glad over at jeg får løpe mitt første løp i 2014 her. Jeg har løpt raskt her, og har trent hardt i flere måneder, sier han i en uttalelse.

Asafa Powell, som avla positiv dopingprøve i fjor sommer, hadde opprinnelig meldt seg på stevnet i Paris lørdag. Jamaicaneren har nemlig fått tillatelse av idrettens forliksråd CAS til å konkurrere frem til apellsaken blir behandlet.

Han har imidlertid trukket seg fra konkurransen, får NRK opplyst.

Foruten duellen mellom Gay og Gatlin, kan det være verdt å følge med på Henrik Ingebrigtsen på 1500 meter.

Jays løper også 200 meter under kveldens stevne. Der møter han blant andre Yohan Blake - nok en utøver med en tidligere dopingdom. Jamaicaneren ble tatt for doping i 2009, og utestengt i tre måneder.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal