NRK Meny
Normal

Rodal om dopingdømt Gay: – Feil å la ham konkurrere

Vebjørn Rodal er kritisk til at Tyson Gay kan gjøre comeback etter kun ett års utestengelse. Gay løper mot tidligere dopingdømte Justin Gatlin i Lausanne i kveld.

France Athletics Diamond League

Justin Gatlin (t.v.) og Tyson Gay, begge med dopingdommer, møtes til duell på 100 meter i sveitsiske Lausanne i kveld.

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Tyson Gay

Tyson Gay ble tatt i dopingprøve sommeren 2013.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

– Moralen burde gått foran kommersielle hensyn, sier NRKs friidrettsekspert.

Det er to tidligere juksemakere som møtes til duell på 100 meter under Diamond League i Lausanne torsdag. Sprinterne Tyson Gay og Justin Gatlin er begge dømt for doping.

Omstridte Gay gjør sitt comeback på friidrettsbanen torsdag etter å ha vært utestengt fra all idrett i ett år.

Amerikaneren skulle egentlig hatt to års utestengelse, men slapp unna med kun ett års straff - til manges overraskelse. Han kan også delta i kommende OL og VM.

– Feil av arrangøren

Den offisielle forklaringen til straffereduksjonen er at han har samarbeidet med det amerikanske antidopingbyrået USADA. Et samarbeid få andre enn Gay og antidopingbyrået vet noe om.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal liker ikke at Gay er tilbake på friidrettsarenaen etter kun ett år. Han mener de ulike arrangørene bør vurdere om det er riktig å la amerikaneren få stille til start.

– Jeg mener at det er feil av arrangøren i Lausanne å la ham konkurrere, sier han.

– En annen ting er også om han virkelig kan kalles dopingfri etter et år. Det er nok ikke spor av doping i blodprøver, men hva med den effekten og fordelene som den tidligere dopingbruken ga ham, spør han.

Gatlin i toppform

Vebjørn Rodal

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal mener det er for tidlig å la Tyson Gay konkurrere.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det slo ned som en bombe da Tyson Gay ble avslørt som juksemaker før friidretts-VM i 2013.

I Lausanne løper han mot en annen tidligere dopingutestengt utøver, Justin Gatlin.

Den tidligere verdensrekordholderen ble utestengt fra idretten fra 2006 til 2010 for brudd på dopingreglene.

Nå er han tilbake, åpenbart i toppform. 17. juni løpte han på 9,86 – den nest raskeste tiden i 2014.

I tillegg til Gatlin løper også Mike Rodgers fra USA 100 meter, amerikaneren testet positivt i 2011 og ble utestengt i ni måneder.

– Tror det blir merkelig stemning

Det vil nok likevel bli mest fokus på Tyson Gay foran torsdagens konkurranse.

Sprinteren hadde vært en ivrig talsmann mot doping i idretten, men innrømmet etter hvert å ha brukt et anabolt steroid ved tre tilfeller fra 15. juli 2012 til 2013 etter å ha avlagt positive dopingprøver. Forklaringen hans var at «jeg stolte på noen jeg ikke burde ha stolt på».

23. juni i år hadde han allerede sonet ferdig dopingdommen, og torsdag kveld stiller han altså som deltager på 100 meter i Lausanne i Sveits.

– Det er veldig spesielt. Jeg tror det blir en merkelig stemning på stadion i kveld, sier Vebjørn Rodal.

Gay gleder seg

Fjorårets løp i Lausanne ble Gays siste før dopingskandalen. Da vant han 100 meter på 9,79, og var regnet som en reell utfordrer til Usain Bolt i VM. Slik gikk det ikke.

– Lausanne har alltid vært et av mine favorittsteder, og jeg er svært glad over at jeg får løpe mitt første løp i 2014 her. Jeg har løpt raskt her, og har trent hardt i flere måneder, sier han i en uttalelse.

Asafa Powell, som avla positiv dopingprøve i fjor sommer, hadde opprinnelig meldt seg på stevnet i Paris lørdag. Jamaicaneren har nemlig fått tillatelse av idrettens forliksråd CAS til å konkurrere frem til apellsaken blir behandlet.

Han har imidlertid trukket seg fra konkurransen, får NRK opplyst.

Foruten duellen mellom Gay og Gatlin, kan det være verdt å følge med på Henrik Ingebrigtsen på 1500 meter.

Jays løper også 200 meter under kveldens stevne. Der møter han blant andre Yohan Blake - nok en utøver med en tidligere dopingdom. Jamaicaneren ble tatt for doping i 2009, og utestengt i tre måneder.

Siste nytt

 • Tøff VM-trekning for ishockeygutta

  Norge skal spille i gruppe B i neste ishockey-VM i Slovakia. Ishockeygutta skal ut mot Sverige, Russland, Tsjekkia, Sveits, Latvia, Østerrike og Italia.

  – En tøff gruppe sett med norske øyne, med VM-vinnerne fra Sverige og tapende finalist Sveits, var landslagssjef Petter Thoresens reaksjon overfor NTB etter at gruppefordelingen ble klar.

  VM i ishockey 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

Sendeplan

Kl. Program Kanal