Mener Froome dreper spenningen i touren

Det føles som Tour de France nettopp har startet, men NRKs sykkelkommentator Jann Post tror bare uhell skal til for at Froome ikke vinner sammenlagt.

Chris Froome

Chris Froome ikler seg den gule trøya for første gang. Den skal det bli vanskelig å ta fram ham.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Jann Post

Sykkelkommentator Jann Post.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Sky-rytteren Chris Froome smadret nemlig konkurrentene på den aller første fjelletappen.

Han innfridde favorittstempelet da han syklet helt uforstyrret over målstreken i Ax 3 Domaines etter en maktdemonstrasjon i Pyreneene.

Gøy for den nøytrale seer – men nå kan man spørre seg om hvor morsom touren egentlig blir fremover hvis Froome skal være så overlegen.

– Ødelegger dette spenningen i Tour de France?

– Ja. Dette sa vi nærmest på forhånd. Med den formen han har vist i år, må det uhell eller sykdom til for at han ikke skal vinne. Og det ser vi et bevis på i dag. Han er langt bedre enn sine konkurrenter, sier sykkelkommentator Jann Post.

Den Kenya-fødte briten rullet over mål 51 sekunder foran lagkamerat Richie Porte. Ingen på andre lag ligger nærmere enn ett minutt.

– Jeg kunne ikke vært gladere enn det jeg er nå, sa Froome etter dagens etappe.

– Maktdemonstrasjon

Det spørs om ikke Froome er enda gladere 21. juli på Champs-Élysées. For det skal altså mye til for at 28-åringen ikke ender opp i gult i den franske hovedstaden, mener Post.

– Dette er så overbevisende at hvis alt går som normalt, vinner han soleklart. Men det er et treukers ritt, så det er mye som kan skje. Alt spenning er ikke ute, men normalt vinner han enkelt, påpeker Post.

På lørdagens etappe var det hjelperytteren Richie Porte som slo til i den siste stigningen før mål – og han dro med seg Froome, som etter hvert syklet forbi.

Froome kunne dermed strekke armene i været å juble for sin andre etappeseier i touren i karrieren.

Alberto Contador

Alberto Contador har ikke imponert så langt i Tour de France.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– Det er en maktdemonstrasjon han leverer – og dét på første mulighet og første fjelletappe. Han knuser feltet sønder og sammen. Det at hjelperytteren Richie Porte er neste mann over målstreken, sier alt om det Sky fikk til i dag, mener Post.

– Uoffisielt har jeg hørt at han ikke er langt bak Lance Armstrongs tider opp det fjellet. Det er vanvittig kjøring.

Skuffet over Contador

I fjor var Froome Skys fremste hjelperytter og var mye av grunnen til at Bradley Wiggins vant sammenlagt. Froome ble selv nummer to sammenlagt.

I år måtte Wiggins stå over Touren på grunn av skade, men Post tror likevel det er store muligheter for at Sky får to ryttere på podiet i år også.

– Richie Porte ser uhyre sterk ut, men heldigvis virker Froome enda sterkere, slik at vi ikke får noen konflikt som vi fikk i fjor mellom Wiggins og Froome, sier han.

Det var spådd på forhånd at Alberto Contador, som vant rittet sammenlagt i 2007 og 2009, skulle gi Froome mest kamp. Lørdag viste spanjolen og resten av sammenlagtfavorittene parkert.

– Den største overraskelsen i dag er at Contador er såpass dårlig som han er. Jeg trodde han skulle være litt bedre. Hjelperytterne hans måtte jo vente på han, sier Post.

– Jeg hadde trodd han skulle vært innenfor halvminuttet til Froome, men det ble nærmere to minutter.

Søndag venter nok en fjelletappe. Da skal rytterne sykle 168,5 kilometer fra Saint-Girons til Bagnères-de-Bigorre. Dette er den siste fjelletappen i Pyreneene under rittet.

Siste nytt

 • Marerittkveld for PSG

  PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappé måtte begge gå av banen med skade for henholdsvis Brasil og Frankrike i kveldens landskamper. Neymar tuslet av banen etter 8 minutter mot Kamerun, mens Mbappé gikk av før pause mot Uruguay.

  Neymar
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Sverige rykket opp

  Sverige måtte slå Russland i den siste nasjonsligakampen for å vinne gruppen, og også rykke opp til øverste nivå. Victor Lindelöf sendte svenskene i føringen tidlig, og Marcus Berg punkterte kampen i 2. omgang. Dermed rykker Sverige opp.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Serbia trolig Norges motstander

  Skottland sørget med seier over Israel for at de er beste gruppevinner i C-divisjonen i nasjonsligaen. Norge er da nummer to, og møter 3.-rangerte Serbia til omspill om EM-plass, med mindre de tar seg videre gjennom den vanlige EM-kvalifiseringen.

  UEFA Nations League - League C - Group 4 - Serbia v Lithuania
  Foto: Marko Djurica / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Line med sjakkekspertene
VM sjakk: Parti 9: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 9 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana