Hopp til innhold

Mener finske «Star Wars-masker» bør forbys

De finske langrennsløpernes oksygentank-trening har vakt oppsikt i Nord-Italia de siste ukene. Fredrik Aukland mener det ikke bør være lovlig.

Nye Star Wars-inspirerte masker med oksygentank på ryggen er finnenes nye våpen i langrennsporet.

NRK var tilstede da finnene testet sitt nye våpen på breen i Val Senales på nærmere 3000 meters høyde. Masker ble plassert over munn og nese og lyden av oksygen tilført fra en oksygentank på ryggen gikk jevnt.

– Uvirkelig å se

NRKs nye langrennsekspert Fredrik Aukland mener finnens oksygentank-trening ikke hører hjemme i idretten.

Fredrik Aukland

KRITISK: Fredrik Aukland, NRKs nye langrennsekspert er skeptisk til finnenes nye våpen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Jeg syns selvfølgelig det er helt uvirkelig å se langrennsløpere gå med gassmaske og gassflaske på ryggen. Da har det gått for langt. Så jeg støtter at det ikke burde være lov, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland til NRK.

Aukland mener finnene må ha sett at dette har fungert under testing hjemme i Finland. Han tror de tester ut utystyret halvannet år før VM på hjemmebane for å se om det faktisk fungerer høyt oppe i fjellet før en mesterksapsfri sesong.

– Jeg ser det er vanskelig å kunne styre det med et regelverk. Fordi at vi vet at mange puster inn ren oksygen etter en hardøkt. Hvor går de etiske grensene? Det er en vanskelig debatt. Jeg støtter den norske modellen. Jeg forstår ikke hvorfor finnene gjør det, sier Aukland.

– Litt som Star Wars

For norske toppidrettsutøvere er bruk av kunstig tilførsel av oksygen ikke lov før, under og etter trening. For finnene er det annerledes som gjør alt dette og mener det fungerer. De fikk tillatelse til å bruke kunstig tilførsel av oksygen for to år siden.

At det vakte oppsikt på breen kunne også den finske løperen Matti Jylhäe bekrefte.

– Det er litt som Star Wars eller dykking. Vi får mange blikk fra andre nasjoner når vi går på ski med dette, men det er ikke noe spesielt, sa Jylhäe til NRK forrige uke.

Aukland er imidlertid meget skeptisk.

Morten Aa Djupvik

LURER PÅ VITSEN: Skiskytternes idrettssjef Morten Aa Djupvik skjønner ikke hvorfor finnene bruker oksygentanker i høyden.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er en grunn til å gjøre det. Det er å gå fortere på breen og at det ikke skal bli så seigt. Det skal bli mer likt som å gå på snø i lavlandet og man skal kunne gå hardøkter på nærmere 3000 meter. Så vidt jeg vet er det kun en som har gjort det med hell og det er Johan Mühlegg og han hadde ikke helt samme bensin som andre, sier Aukland med henvisning til dopingtatte Mühlegg som ble tatt etter å ha tatt tre OL-gull i Salt Lake City for snart 14 år siden.

Reagerer på finnene

Skiskytternes idrettssjef Morten Aa Djupvik la godt merke til maskene under trening på breen og mener finnens oksygentank-trening er unødvendig.

– For meg personlig virker dette rart. Men vi har et regelverk i norsk idrett som vi forholder oss til, sier Djupvik.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal