Hopp til innhold

Mener fiaskorenn reddet stafettgullet

HOLMENKOLLEN (NRK): Skiskytterkvinnenes gulloppskrift har bestått av skytetrening, psykologhjelp og å ikke snakke om medaljesjansene på stafetten.

BIATHLON-WORLD-NORWAY

GULLAGET: Synnøve Solemdal (f.h.), Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu ble verdensmestere på hjemmebane på stafetten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

For to dager siden var beste norske kvinne nummer 31 på normaldistansen - etter helsprekk på standplass. Også jaktstarten forrige helg endte med en real skytekollaps og Marte Olsbus 19. plass som beste norske.

Men fredag var stafettlaget uslåelig i Holmenkollen, både i sporet og foran blinkene. Dermed kunne fire lykkelige jenter ta imot hyllesten på hjemmebane ikledd nye gulljakker.

Helomvending

Skiskytterkvinner

GODT SAMARBEID: Hovedtrener Stian Eckhoff, skytetrener Joar Himle, Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland, Synnøve Solemdal og fysisktrener Steinar Mundal.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Og nettopp nedturen på både jaktstarten og 15 kilometeren tror laget kan ha bidratt til stafettsuksess.

– Jeg tror det var viktig at vi dreit oss på normalen. Da senker vi skuldrene og fokuserer på oss selv, forteller Synnøve Solemdal, som ble vraket fra normaldistansen.

– I dag klarte jeg å være offensiv, og det er jeg fornøyd med, sier Tiril Eckhoff etter å ha skutt to fulle hus på tredjeetappen.

Jentenes fysiske trener, Steinar Mundal, smilte fra øre til øre etter dagens helomvending.

– Egentlig var det gunstig, psykologisk sett, at det gikk dårlig. Vi har jo ikke lyst til å gå dårlig, men hvis vi kan vinne stafetten er det greit. De var revansjesugne, mener Mundal.

– Det var lettere å legge det bak seg og jobbe inn mot stafetten. Jeg tror det var sunt for oss å ikke levere på normalen, tilføyer hovedtrener Stian Eckhoff.

Pskologhjelp og skytetrening

Men revansjelysten var ikke den eneste delen av kvinnenes gulloppskrift. Etter svak gjennomføring på standplass i flere renn, har skytetrener Joar Himle jobbet iherdig.

– Joar har vært veldig tydelig med jentene og gitt noen få ting på skytinga de skal ta med seg, forteller trener-Eckhoff.

– For min del var jeg litt anspent i venstrearmen, så det tenkte jeg på i dag. At jeg måtte være avslappet. Det er kun avtrekksfingeren som skal jobbe, forklarer ankerkvinne Marte Olsbu.

Solemdal

TO FULLE HUS: Synnøve Solemdal takker psykologen for god skyting.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I tillegg har psykolog Tom Henning Øvrebø jobbet tett med kvinnene under VM.

– Jeg snakker konstant med ham. Han er veldig tilgjengelig. Tom Henning skal ta en del av æren for at vi står her i dag. Han er veldig flink til å få oss til å slappe av og fokusere på det vi skal gjøre, forklarer Solemdal etter 10 av 10 treff.

BIATHLON-WORLD-NORWAY
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Ingen medaljeprat

Det viktigste har likevel kanskje vært å ikke snakke om det uttalte medaljemålet på stafetten.

– Vi har sagt lite, og vært bevisste på hva vi har sagt, innrømmer Stian Eckhoff.

– Vi tok det helt rolig og koblet av med andre ting i går kveld, røper Mundal.

– Det har vært fokus på at vi bare skulle kose oss, senke skuldrene og ikke ha noe press på oss. Det tror jeg var nøkkelen til dagens suksess, bekrefter Solemdal.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal