NRK Meny
Normal

Mener det er tilfeldig at det ikke er flere «Sundby-saker»

Roald Bahr (58), medisinsk ansvarlig ved Olympiatoppen, hadde ikke nølt med å gi samme behandling som Martin Johnsrud Sundby (31) nå er utestengt for å ha mottatt.

forstøverapparat

SAKENS KJERNE: Landslagslege Knut Gabrielsen demonstrerte et forstøverapparat under gårsdagens pressekonferanse. Bruken av salbutamol i et sånt apparat gjørt at Martin Johnsrud Sundby (til venstre) er utestengt.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sjeflegen i Olympiatoppen er helt tydelig på at han ble forbløffet over tolkningen til Idrettens voldgiftsrett (CAS), som gjør at Martin Johnsrud Sundby nå er utestengt fra idretten, og overfor NRK erkjenner 58-åringen at det er tilfeldig at det ikke har skjedd med flere.

Roald Bahr

MEDISINSK ANSVARLIG: Roald Bahr.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg vil si det er en tilfeldighet at det ikke er flere utøvere som er blitt rammet av denne regelen i perioden som er gått, sier Bahr dagen etter offentliggjøringen av Sundby-dommen.

– Det er en tilfeldighet at det ikke er flere norske utøvere som er blitt rammet?

– Tilfeldighetene har villet ha det til at det ikke er noen andre som har trengt denne behandlingen i denne perioden. Men hadde de trengt det, så hadde ikke vi nølt med å gi salbutamol på forstøverapparat, svarer sjeflegen.

Har vært kjent med Sundby-saken

Og det er nettopp det som er sakens kjerne.

Sundby fikk astmamedisinen salbutamol på forstøverapparat, og Norges Skiforbund har forstått regelen slik at det er dosen som pustes inn i lungene, som er gjeldende. Verdens antidopingbyrå (WADA) mener det er dosen som legges inn i forstøverapparatet, som er avgjørende.

Det har ført til at Sundby mister sammenlagtseieren fra Tour de Ski i 2014/15, og seieren i verdenscupen sammenlagt samme sesong.

– Vi har vært kjent med denne saken noe tid. Og det er selvfølgelig ingen som har brukt salbutamol på forstøverapparat etter at vi ble kjent med denne saken. Når det er sagt, så er jo dette behandling som er forbeholdt de med aller mest alvorlig astma, og de er det jo ikke mange av i toppidretten, sier Bahr.

Han påpeker at ingen norske utøvere faktisk har brukt for høye doser, men det er altså helt tilfeldig.

– Vi har, nå som vi er kjent med denne saken, gjennomgått journalene til alle astmapasientene våre. Og det er ingen av dem som har brukt salbutamol på forstøverapparat på en måte som hadde kommet i konflikt med den tolkningen CAS nå har lagt til grunn av regelverket, avslutter Olympiatoppens sjeflege.

Tufte: – Jeg har hatt en helt annen kontroll på dosene

Olaf Tufte er én av utøverne som har brukt akkurat denne astmamedisinen på et forstøverapparat.

– Ja, det gjorde jeg sist i juni 2015. Forstøver bruker jeg hele tiden, men det var sist jeg brukte forstøver med salbutamol i, sier den OL-klare roeren.

Han synes det er urettferdig at langrennsløper Sundby nå er utestengt.

– Det er ikke Johnsrud Sundby som er tatt for å bruke det. Det er støtteapparatet hans som er tatt for å ikke tolke bruken riktig. Johnsrud Sundby har jo ikke gjort noe galt. Han har gjort det han ble anbefalt av det støtteapparatet han stoler blindt på, mener Tufte.

– Og du har gjort akkurat det samme?

– Jeg har ikke brukt så store doser, nei. Jeg har hatt en helt annen kontroll på dosene mine. Jeg har brukt mindre doser, fordi jeg har vært klar over at det er sånn som det kommer frem nå, understreker 40-åringen.

Det er bare en tilfeldighet at ikke andre norske utøvere er tatt for feil bruk av astmamedisin. Det sier Olympiatoppens sjeflege Roald Bahr. Han ville ikke nølt med bruke en såkalt forstøver om en utøver var like plaget som Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Per-Egil Flo klar for ny klubb

  Per-Egil Flo forlater tjekkiske Slavia Praha til fordel for sveitsiske FC Lausanne-Sport. Den tidligere Sogndal- og Moldespilleren har fem landskamper for Norge, og skal spille på nivå to i Sveits etter at FC Lausanne-Sport rykket ned fra førstedivisjon forrige sesong.

  Fotballandslaget trener.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hamilton forlenger med Mercedes

  Den britiske Formel 1-føreren, Lewis Hamilton, har forlenget sin kontrakt med Mercedes. Avtalen varer frem til 2020 og skal være verdt 40 millioner pund i året, ifølge BBC. Han er verdensmester i Formel 1 fire ganger.

  AUTO-PRIX-F1-ITA-QUALIFYING
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Fjorårets toer bryter Touren

  Rigoberto Urán trekker seg fra årets Tour de France etter å ha pådratt seg skader i en velt søndag. På onsdagens etappe rullet colombianeren i mål over 26 minutter bak etappevinner Geraint Thomas. I fjor ble 31-åringen nummer to i sammendraget.

  Uran
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale