Hopp til innhold

Mener det er tilfeldig at det ikke er flere «Sundby-saker»

Roald Bahr (58), medisinsk ansvarlig ved Olympiatoppen, hadde ikke nølt med å gi samme behandling som Martin Johnsrud Sundby (31) nå er utestengt for å ha mottatt.

forstøverapparat

SAKENS KJERNE: Landslagslege Knut Gabrielsen demonstrerte et forstøverapparat under gårsdagens pressekonferanse. Bruken av salbutamol i et sånt apparat gjørt at Martin Johnsrud Sundby (til venstre) er utestengt.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sjeflegen i Olympiatoppen er helt tydelig på at han ble forbløffet over tolkningen til Idrettens voldgiftsrett (CAS), som gjør at Martin Johnsrud Sundby nå er utestengt fra idretten, og overfor NRK erkjenner 58-åringen at det er tilfeldig at det ikke har skjedd med flere.

Roald Bahr

MEDISINSK ANSVARLIG: Roald Bahr.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg vil si det er en tilfeldighet at det ikke er flere utøvere som er blitt rammet av denne regelen i perioden som er gått, sier Bahr dagen etter offentliggjøringen av Sundby-dommen.

– Det er en tilfeldighet at det ikke er flere norske utøvere som er blitt rammet?

– Tilfeldighetene har villet ha det til at det ikke er noen andre som har trengt denne behandlingen i denne perioden. Men hadde de trengt det, så hadde ikke vi nølt med å gi salbutamol på forstøverapparat, svarer sjeflegen.

Har vært kjent med Sundby-saken

Og det er nettopp det som er sakens kjerne.

Sundby fikk astmamedisinen salbutamol på forstøverapparat, og Norges Skiforbund har forstått regelen slik at det er dosen som pustes inn i lungene, som er gjeldende. Verdens antidopingbyrå (WADA) mener det er dosen som legges inn i forstøverapparatet, som er avgjørende.

Det har ført til at Sundby mister sammenlagtseieren fra Tour de Ski i 2014/15, og seieren i verdenscupen sammenlagt samme sesong.

– Vi har vært kjent med denne saken noe tid. Og det er selvfølgelig ingen som har brukt salbutamol på forstøverapparat etter at vi ble kjent med denne saken. Når det er sagt, så er jo dette behandling som er forbeholdt de med aller mest alvorlig astma, og de er det jo ikke mange av i toppidretten, sier Bahr.

Han påpeker at ingen norske utøvere faktisk har brukt for høye doser, men det er altså helt tilfeldig.

– Vi har, nå som vi er kjent med denne saken, gjennomgått journalene til alle astmapasientene våre. Og det er ingen av dem som har brukt salbutamol på forstøverapparat på en måte som hadde kommet i konflikt med den tolkningen CAS nå har lagt til grunn av regelverket, avslutter Olympiatoppens sjeflege.

Tufte: – Jeg har hatt en helt annen kontroll på dosene

Olaf Tufte er én av utøverne som har brukt akkurat denne astmamedisinen på et forstøverapparat.

– Ja, det gjorde jeg sist i juni 2015. Forstøver bruker jeg hele tiden, men det var sist jeg brukte forstøver med salbutamol i, sier den OL-klare roeren.

Han synes det er urettferdig at langrennsløper Sundby nå er utestengt.

– Det er ikke Johnsrud Sundby som er tatt for å bruke det. Det er støtteapparatet hans som er tatt for å ikke tolke bruken riktig. Johnsrud Sundby har jo ikke gjort noe galt. Han har gjort det han ble anbefalt av det støtteapparatet han stoler blindt på, mener Tufte.

– Og du har gjort akkurat det samme?

– Jeg har ikke brukt så store doser, nei. Jeg har hatt en helt annen kontroll på dosene mine. Jeg har brukt mindre doser, fordi jeg har vært klar over at det er sånn som det kommer frem nå, understreker 40-åringen.

Det er bare en tilfeldighet at ikke andre norske utøvere er tatt for feil bruk av astmamedisin. Det sier Olympiatoppens sjeflege Roald Bahr. Han ville ikke nølt med bruke en såkalt forstøver om en utøver var like plaget som Johnsrud Sundby.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal