Hopp til innhold

– Hundrevis av millioner har spilt sjakk i flere tusen år. Av alle disse er Magnus den fremste

NRKs sjakkekspert mener Magnus Carlsen er historiens største sjakk-geni. Nå spør kjennere over hele verden seg om hvordan lille Norge kunne få verdens beste spiller.

Torstein Bae og Magnus Carlsen

NRKs sjakkekspert Torstein Bae (innfelt) mener Magnus Carlsen er det fremste fenomenet mennesket har greid å produsere etter tusenvis av år med sjakk.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

– Det er utrolig og nesten uten forklaring, sier sjakkekspert Torstein Bae begeistret.

Bae skal være ekspert i studio under NRKs massive sendinger fra VM-kampen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen.

Den internasjonale sjakkmesteren har fulgt sporten tett i en årrekke, men er fortsatt forbløffet over at en 22-åring fra et lite land nesten helt uten sjakktradisjoner kan være verdens beste spiller.

– Hvis man ser på det i lenger perspektiv, så er dette spillet utviklet av mennesket gjennom noen tusen år. Det sies at sjakk spilles av rundt 600 millioner i dag, kanskje enda flere. Av alle disse 600 millionene, og av alle de som har spilt opp gjennom de siste århundrene, er Magnus Carlsen det fremste produktet mennesket har greid å frembringe. Det er unikt, sier Torstein Bae til NRK.no.

– Regnes av de fleste som det fremste geniet

Sjakken har hatt mange store navn. Bobby Fischer er et av de første som dukker opp, mens også Garri Kasparov er en av de virkelig store.

Carlsen spilte remis (uavgjort) med Kasparov allerede som 13-åring. Siden det har han tatt enorme steg.

– Carlsen regnes nå av de fleste som det største geniet sjakken har sett, sier Bae.

Simen Agdestein, en av Norges aller beste sjakkspillere, sliter også med å forklare hvordan Norge kan ha verdens beste sjakkspiller.

– Det er veldig spesielt. Sjakk er gamle Sovjets nasjonalgren. Det var der de var best, hamlet opp med USA og viste frem kommunismen. De tradisjonene lever videre. De beste sjakkspillerne kommer fra Armenia, Russland, Kina og India - svære nasjoner i øst. Det finnes nesten ikke vestlige spillere i verdenstoppen, og så kommer det en fra Norge, sier Simen Agdestein.

Torstein Bae

Torstein Bae (til høyre) sammen med Simen Agdestein (midten) og en 14 år gammel Magnus Carlsen. Agdestein får kongepokal etter å ha slått Carlsen i NM-finalen i sjakk.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Best, men ikke størst?

Tidenes kanskje beste sjakkhjerne til tross - den norske 22-åringen er ikke nødvendigvis tidenes mest suksessrike spiller. Han har satt verdensrekord i rakning med 2857,4 poeng, men han har aldri vært verdensmester. Det er avgjørende om man skal bli husket som den største, ikke bare den beste.

Derfor kan VM-kampen mot Anand sende Carlsen opp på nivå med de aller største, mener Simen Agdestein.

– Det som gjør VM-kampen ekstra stor, er at Magnus er så suveren ener på verdensrankingen, men at han ikke er verdensmester. Nå håper man å krone den nye kongen av sjakkverdenen. Det har ikke vært noen klar ener siden Kasparov, sier Agdestein.

– Magnus skal ha æren selv

Agdestein er gamletreneren til Carlsen og har drevet sjakklinja på toppidrettsgymnaset NTG.

Han mener forholdene har ligget til rette for det sjakktalentet Carlsen både i form av trygge familierammer og sjakklinje, men at fenomenet Magnus Carlsen først og fremst handler om et unikt talent.

– Magnus Carlsen hadde ikke vært der han er i dag uten NTG og familien, det er det ingen tvil om. Men Magnus er spesiell. Han spiller sjakk på en helt annen måte og vinner. Han er best. Det er Magnus selv som er gullkalven og som skal ha æren, sier Agdestein.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Se NRKs mini-dokumentar om hvordan Magnus Carlsen gikk fra supertalent til verdensstjerne.

Selv Carlsen forstår ikke hvordan det er mulig

Simen Agdesteins bror, Espen Agdestein, er Magnus Carlsens manager. Han er altså blant dem som er tettest på sjakk-ikonet, men heller ikke han kan forklare hvordan akkurat Norge har fått frem en så sterk spiller.

– Det er jo 1000-kronersspørsmålet. Selv Magnus greier ikke svare på det. Det er mye som har klaffet. Mange forhold har ligget til rette selv om vi ikke er en sjakknasjon, men jeg tror unikumet Magnus Carlsen kunne blitt født hvor som helst i verden, sier Espen Agdestein.

– Hvor overraskende er det at verdens beste spiller kommer fra Norge?

– Det er jo helt vanvittig. Ingen fra Vesten har vært verdensmester på årevis. Så det spørsmålet er noe som fascinerer mennesker over hele verden, sier Espen Agdestein.

Mens Magnus Carlsen kobler av i ro og fred utenfor Chennai før Sjakk-VM, er det kaos i kulissene på arrangør-hotellet i den indiske byen. Arenaen for begivenheten er en ren byggeplass to dager før VM åpner.
Reproter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Mens Magnus Carlsen kobler av i ro og fred utenfor Chennai før sjakk-VM, er det kaos i kulissene på arrangør-hotellet i den indiske byen.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal