NRK Meny
Normal

– Hundrevis av millioner har spilt sjakk i flere tusen år. Av alle disse er Magnus den fremste

NRKs sjakkekspert mener Magnus Carlsen er historiens største sjakk-geni. Nå spør kjennere over hele verden seg om hvordan lille Norge kunne få verdens beste spiller.

Torstein Bae og Magnus Carlsen

NRKs sjakkekspert Torstein Bae (innfelt) mener Magnus Carlsen er det fremste fenomenet mennesket har greid å produsere etter tusenvis av år med sjakk.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

– Det er utrolig og nesten uten forklaring, sier sjakkekspert Torstein Bae begeistret.

Bae skal være ekspert i studio under NRKs massive sendinger fra VM-kampen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen.

Den internasjonale sjakkmesteren har fulgt sporten tett i en årrekke, men er fortsatt forbløffet over at en 22-åring fra et lite land nesten helt uten sjakktradisjoner kan være verdens beste spiller.

– Hvis man ser på det i lenger perspektiv, så er dette spillet utviklet av mennesket gjennom noen tusen år. Det sies at sjakk spilles av rundt 600 millioner i dag, kanskje enda flere. Av alle disse 600 millionene, og av alle de som har spilt opp gjennom de siste århundrene, er Magnus Carlsen det fremste produktet mennesket har greid å frembringe. Det er unikt, sier Torstein Bae til NRK.no.

– Regnes av de fleste som det fremste geniet

Sjakken har hatt mange store navn. Bobby Fischer er et av de første som dukker opp, mens også Garri Kasparov er en av de virkelig store.

Carlsen spilte remis (uavgjort) med Kasparov allerede som 13-åring. Siden det har han tatt enorme steg.

– Carlsen regnes nå av de fleste som det største geniet sjakken har sett, sier Bae.

Simen Agdestein, en av Norges aller beste sjakkspillere, sliter også med å forklare hvordan Norge kan ha verdens beste sjakkspiller.

– Det er veldig spesielt. Sjakk er gamle Sovjets nasjonalgren. Det var der de var best, hamlet opp med USA og viste frem kommunismen. De tradisjonene lever videre. De beste sjakkspillerne kommer fra Armenia, Russland, Kina og India - svære nasjoner i øst. Det finnes nesten ikke vestlige spillere i verdenstoppen, og så kommer det en fra Norge, sier Simen Agdestein.

Torstein Bae

Torstein Bae (til høyre) sammen med Simen Agdestein (midten) og en 14 år gammel Magnus Carlsen. Agdestein får kongepokal etter å ha slått Carlsen i NM-finalen i sjakk.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Best, men ikke størst?

Tidenes kanskje beste sjakkhjerne til tross - den norske 22-åringen er ikke nødvendigvis tidenes mest suksessrike spiller. Han har satt verdensrekord i rakning med 2857,4 poeng, men han har aldri vært verdensmester. Det er avgjørende om man skal bli husket som den største, ikke bare den beste.

Derfor kan VM-kampen mot Anand sende Carlsen opp på nivå med de aller største, mener Simen Agdestein.

– Det som gjør VM-kampen ekstra stor, er at Magnus er så suveren ener på verdensrankingen, men at han ikke er verdensmester. Nå håper man å krone den nye kongen av sjakkverdenen. Det har ikke vært noen klar ener siden Kasparov, sier Agdestein.

– Magnus skal ha æren selv

Agdestein er gamletreneren til Carlsen og har drevet sjakklinja på toppidrettsgymnaset NTG.

Han mener forholdene har ligget til rette for det sjakktalentet Carlsen både i form av trygge familierammer og sjakklinje, men at fenomenet Magnus Carlsen først og fremst handler om et unikt talent.

– Magnus Carlsen hadde ikke vært der han er i dag uten NTG og familien, det er det ingen tvil om. Men Magnus er spesiell. Han spiller sjakk på en helt annen måte og vinner. Han er best. Det er Magnus selv som er gullkalven og som skal ha æren, sier Agdestein.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Se NRKs mini-dokumentar om hvordan Magnus Carlsen gikk fra supertalent til verdensstjerne.

Selv Carlsen forstår ikke hvordan det er mulig

Simen Agdesteins bror, Espen Agdestein, er Magnus Carlsens manager. Han er altså blant dem som er tettest på sjakk-ikonet, men heller ikke han kan forklare hvordan akkurat Norge har fått frem en så sterk spiller.

– Det er jo 1000-kronersspørsmålet. Selv Magnus greier ikke svare på det. Det er mye som har klaffet. Mange forhold har ligget til rette selv om vi ikke er en sjakknasjon, men jeg tror unikumet Magnus Carlsen kunne blitt født hvor som helst i verden, sier Espen Agdestein.

– Hvor overraskende er det at verdens beste spiller kommer fra Norge?

– Det er jo helt vanvittig. Ingen fra Vesten har vært verdensmester på årevis. Så det spørsmålet er noe som fascinerer mennesker over hele verden, sier Espen Agdestein.

Mens Magnus Carlsen kobler av i ro og fred utenfor Chennai før Sjakk-VM, er det kaos i kulissene på arrangør-hotellet i den indiske byen. Arenaen for begivenheten er en ren byggeplass to dager før VM åpner.
Reproter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Mens Magnus Carlsen kobler av i ro og fred utenfor Chennai før sjakk-VM, er det kaos i kulissene på arrangør-hotellet i den indiske byen.

Siste nytt

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Stoch leder

  Kamil Stoch leder etter første omgang i skiflyvningen i Planica. Robert Johansson hoppet 245 meter og ligger på andreplass, 4,9 poeng bak. Johann André Forfang ligger på tredjeplass. Andre omgang starter ca klokken 1610.

  Robert Johansson
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Solberg til Siofolk

  Silje Solberg ble i dag offisielt presentert som Siofolk-spiller. Den ungarske klubben har også bekreftet at de har ansatt Tor Oddvar Moen som trener. Klubben fortsetter å forsterke for å ta opp kampen mot Gyør i den ungarske ligaen.

  solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia
VM kunstløp: Friløp kvinner