NRK Meny
Normal

Ber om ny habilitetsvurdering av Brynildsen

Leder av NFFs valgkomite, Marianne Brynildsen, har blitt beskyldt for være inhabil. Valgkomiteen har i kveld kommet frem til at de mener hun er habil - men ber lovkomiteen også se på saken.

marianne

Valgkomiteen mener deres egen leder, Marianne Brynildsen, ikke er inhabil selv om hun har fått fire styreverv i NFFs datterselskaper.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Valgkomiteen har enstemmig kommet frem til at Marianne Brynildsen er habil, sier komitémedlem Torleiv Sandvik (Ørn Horten) til NRK.

Den siste tiden har det vært flere medieoppslag om lederen av valgkomiteen, Marianne Brynildsen. Det har blitt reist spørsmål om hvorvidt Brynildsen er inhabil fordi hun har fått tildelt fire styreverv i fotballforbundets datterselskaper de tre siste årene.

Valgkomiteen i Norges fotballforbund har i kveld sittet i møte for å diskutere habilitetsspørsmålet.

De sier blant annet følgende i en pressemelding:

«NFFs valgkomite har drøftet problemstillingene rundt Marianne Brynhildsens habilitet. Gjennom tre og et halvt års arbeid har vi ikke opplevd noen habilitetskonflikt ved at hun har styreverv i NFFs datterselskaper. Marianne har utført sitt verv med stor integritet i ulike spørsmål som har vært behandlet».

Selv om valgkomiteen har landet på at Brynildsen er habil, ønsker de at andre skal vurdere saken i tillegg.

«Fordi det er reist spørsmål har valgkomiteen besluttet å be NFFs lovkomite om å foreta en vurdering av habiliteten», står det i pressemeldingen.

– Overdimensjonert

Valgkomiteen Brynildsen er leder av skal innstille ny fotballpresident.

Det er forbundsstyret, med fotballpresident Yngve Hallén som leder, som velger hvem som skal sitte i styrevervene som Brynildsen har fått.

Brynildsen var selv med på å innstille Hallén til fotballpresident for tre år siden, og han er igjen en av kandidatene i denne runden.

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner uttalte for til fotballmagasinet Josimar at han «heller mot at hun er inhabil» på grunn av styrevervene hun har fått etter hun ble leder av valgkomiteen.

Ingen NRK har pratet med i valgkomiteen ønsker å uttale seg om saken utover det som står i pressemeldingen, men Sandvik sier følgende om medieoppslagene som har vært:

– Jeg har ikke lyst å kommentere det, men vi føler de har vært overdimensjonerte, sier han.

– Kan settes spørsmålstegn

Flere idrettsledere har uttalt seg om saken. Odd-leder Einar Håndlykken uttalte til VG for et par uker siden at han ønsker en grundig, ekstern vurdering av Brynildsens habilitet.

– For å unngå tvil bør man hente inn en ekstern vurdering. Det er idiotisk å velge en leder der det kan stilles spørsmålstegn i etterkant av et valg. Vi må få avklart dette nå. Det tar 14 dager fra man setter ut et slikt oppdrag til at et advokatkontor kan ha en konklusjon på det, sa Håndlykken.

Vålerenga-sjef Stig-Ove Sandnes sa følgende til VG om Brynildsens styreverv:

– Det åpner for at det settes spørsmålstegn ved Brynildsens habilitet. Det er uheldig, uttalte han.

Brynildsen ble valgt inn i valgkomiteen ved Fotballtinget i 2010, og siden 2012 har hun vært leder.

Siste nytt

 • Lyon henter Denayer

  Franske Lyon har signert Jason Denayer fra Manchester City. Prisen skal angivelig være på 96 millioner kroner. 23-åringen klarte aldri å slå ordentlig gjennom på Citys førstelag og har nå signert en fireårskontrakt med den franske Ligue 1-klubben.

  Jason Denayer
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP
 • NFF støtter Ceferin i UEFA-valget

  NFF og de fem andre nordiske fotballforbundene stiller seg bak nåværende UEFA-president Aleksander Ceferin under neste års presidentvalg i Roma i februar. Avgjørelsen ble tatt under et møte for de nordiske fotballforbundene i Helsingfors i helgen.

  SOCCER-WORLDCUP/CEFERIN
  Foto: Pierre Albouy / Reuters
 • Hodgson raser mot teatralsk Salah

  I kampen mellom Liverpool og Crystal Palace gikk Mohamed Salah over ende i feltet etter nærkontakt med Mamadou Sakho og fikk straffe. Palace-manager Roy Hodgson mener Salah falt lett. – Hvis det var et straffespark så har spillet endret seg til noe ugjenkjennelig.

  Premier League - Crystal Palace v Liverpool
  Foto: John Sibley / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag