NRK Meny
Normal

Ber om ny habilitetsvurdering av Brynildsen

Leder av NFFs valgkomite, Marianne Brynildsen, har blitt beskyldt for være inhabil. Valgkomiteen har i kveld kommet frem til at de mener hun er habil - men ber lovkomiteen også se på saken.

marianne

Valgkomiteen mener deres egen leder, Marianne Brynildsen, ikke er inhabil selv om hun har fått fire styreverv i NFFs datterselskaper.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Valgkomiteen har enstemmig kommet frem til at Marianne Brynildsen er habil, sier komitémedlem Torleiv Sandvik (Ørn Horten) til NRK.

Den siste tiden har det vært flere medieoppslag om lederen av valgkomiteen, Marianne Brynildsen. Det har blitt reist spørsmål om hvorvidt Brynildsen er inhabil fordi hun har fått tildelt fire styreverv i fotballforbundets datterselskaper de tre siste årene.

Valgkomiteen i Norges fotballforbund har i kveld sittet i møte for å diskutere habilitetsspørsmålet.

De sier blant annet følgende i en pressemelding:

«NFFs valgkomite har drøftet problemstillingene rundt Marianne Brynhildsens habilitet. Gjennom tre og et halvt års arbeid har vi ikke opplevd noen habilitetskonflikt ved at hun har styreverv i NFFs datterselskaper. Marianne har utført sitt verv med stor integritet i ulike spørsmål som har vært behandlet».

Selv om valgkomiteen har landet på at Brynildsen er habil, ønsker de at andre skal vurdere saken i tillegg.

«Fordi det er reist spørsmål har valgkomiteen besluttet å be NFFs lovkomite om å foreta en vurdering av habiliteten», står det i pressemeldingen.

– Overdimensjonert

Valgkomiteen Brynildsen er leder av skal innstille ny fotballpresident.

Det er forbundsstyret, med fotballpresident Yngve Hallén som leder, som velger hvem som skal sitte i styrevervene som Brynildsen har fått.

Brynildsen var selv med på å innstille Hallén til fotballpresident for tre år siden, og han er igjen en av kandidatene i denne runden.

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner uttalte for til fotballmagasinet Josimar at han «heller mot at hun er inhabil» på grunn av styrevervene hun har fått etter hun ble leder av valgkomiteen.

Ingen NRK har pratet med i valgkomiteen ønsker å uttale seg om saken utover det som står i pressemeldingen, men Sandvik sier følgende om medieoppslagene som har vært:

– Jeg har ikke lyst å kommentere det, men vi føler de har vært overdimensjonerte, sier han.

– Kan settes spørsmålstegn

Flere idrettsledere har uttalt seg om saken. Odd-leder Einar Håndlykken uttalte til VG for et par uker siden at han ønsker en grundig, ekstern vurdering av Brynildsens habilitet.

– For å unngå tvil bør man hente inn en ekstern vurdering. Det er idiotisk å velge en leder der det kan stilles spørsmålstegn i etterkant av et valg. Vi må få avklart dette nå. Det tar 14 dager fra man setter ut et slikt oppdrag til at et advokatkontor kan ha en konklusjon på det, sa Håndlykken.

Vålerenga-sjef Stig-Ove Sandnes sa følgende til VG om Brynildsens styreverv:

– Det åpner for at det settes spørsmålstegn ved Brynildsens habilitet. Det er uheldig, uttalte han.

Brynildsen ble valgt inn i valgkomiteen ved Fotballtinget i 2010, og siden 2012 har hun vært leder.

Siste nytt

  • NIF betalte 850.000 for omtale

    Norges Idrettsforbund betalte om lag 850.000 kroner for en avtale med nettsiden nettstedet Around the Rings i forkant av ungdoms-OL, skriver VG. Skribentparet Ed og Sheila Hula hadde som oppgave å skrive om arrangementet.

    – Vurderingen fra NIF var at man ønsket å få mest mulig og best mulig innhold i publikasjonen som leses av hele den olympiske familien, både sponsorer, medlemmer, komiteer og medieselskaper. Derfor valgte man å betale for reise og opphold for å få innholdet, sier Niels Røyne i Norges Idrettsforbund til avisen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Prøve-VM fotball: Semifinale