NRK Meny
Normal

Mener brikkenes utforming gir Carlsen psykologisk fordel

SOTSJI (NRK): Det psykologiske spillet rundt sjakk-VM har begynt. Pappa Henrik mener det er en fordel for Magnus Carlsen at spillerne bruker samme sjakksett som i fjor.

Henrik Carlsen og brettet

Slik ser VM-brettet og - brikkene ut. Henrik Carlsen (innfelt) mener det er bra for sønnen at settet er det samme som i fjor.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Erlend Aas / NRK/NTBscanpix

– Den eneste forskjellen er på hesten. I år smiler den, sier Ilya Merenzon til NRK.

VM-sjefen viser stolt fram sjakkbrettet som skal brukes i kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand.

Stormesterne skal spille med den samme typen sjakksett som ble spesialdesignet til VM i fjor, det såkalte «World Chess set», kun med noen bittesmå endringer.

VM-settet i sjakk

Slik ser brettet og brikkene ut.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Gode minner for Carlsen - ikke for Anand

– Vi har gode erfaringer med Chennai-brettet, sier Henrik Carlsen til NRK.

– Har det noe å si?

– Anand må nødvendigvis ha kampen fra i fjor i bakhodet, så det er et psykologisk aspekt her. Magnus kommer til å føle seg komfortabel med brettet og brikkene, sier Henrik Carlsen.

– Små detaljer kan være avgjørende

Både Carlsen og Anand har fått et eksemplar av det 50 centimeter brede sjakksettet på hotellrommet så de kan gjøre seg kjent med det.

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i New in Chess, synes pappa Carlsen har en interessant teori.

– Jeg har ikke hørt om noe sånt før, men man vet aldri. Små mentale detaljer kan være avgjørende for en VM-kamp, sier han til NRK.

NRKs Torstein Bae må le litt av teorien, men er ikke helt uenig.

– Det kan jo gi positive vibber og gi en positiv effekt. Alt som får frem minner om VM-kampen kan gi psykologiske muligheter, sier kommentatoren.

Begge prøver å framstå som avslappede

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen med tunga ut, a la Michael Jordan, på basketbanen foran hotellet i Sotsji.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det psykologiske spillet rundt VM har altså begynt. De siste dagene har spillerne nærmest konkurrert i å framstå som uaffisert.

Carlsen har lekt seg på basketbanen. Anand har tvitret som besatt. Carlsen har for det meste holdt seg unna fellesområdene på hotellet, mens Anand tilsynelatende uanstrengt spiser frokost med de andre gjestene.

– Det er klart psykologi er viktig. Det er blitt trukket fram at det kan være en utfordring å møte samme mann, men ikke glem at Anand ble slått grundig av Magnus i fjor, sier Henrik Carlsen.

Fredag er det åpningsseremoni og pressekonferanse. I fjor valgte Anand overraskende å fortelle hvem de hemmelige sekundantene hans var. Følg med på NRK.no lokken 19.00 for å se om det kommer nye avsløringer!

Magnus Carlsen - The year of the World Champion

VIDEO: Se NRKs videoportrett på Magnus Carlsen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting
EM ryttersport: Dressurridning og sprangridning