Mener Bradford-brannen var påsatt

56 døde i den dramatiske brannen på Bradfords hjemmebane i 1985. En ny bok kaster sterke mistanker om at brannen var påsatt. Gjenopplev de dramatiske TV-bildene her.

Bradford-brann

NYE MISTANKER: En ny bok kaster nytt lys på Bradford-brannen i 1985, hvor 56 mennesker døde.

Det er den britiske avisen The Guardian som skriver om boken onsdag.

Brannen i Bradford er en av de største supportertragediene i engelsk fotballhistorie, og den eksplosive brannen har siden 1985 vært gjenstand for kontroverser. Ikke alle har trodd på forklaringene om at det hendelsen var et uhell.

(Se Dagsrevyens dramatiske TV-innslag fra Bradford i bunnen av artikkelen)

Bradford-brann2

DRAMATISK: Tilskuere måtte kaste seg over reklameskiltene for å komme seg unna brannen.

Det engelske politiet mente først at brannen var et resultat av guttungers lek med fyrstikker på den gamle tretribunen.

Men i en ny bok har forfatter Martin Fletcher, som har dedikert livet sitt til å etterforske brannen, funnet ut av flere mistenkelige forhold. Blant annet at styreformannen i Bradford på det tidspunktet, Stafford Heginbotham, var i store finansielle problemer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Britain Soccer League Cup Final

ALDRI GLEMT: Tragedien har satt sterke spor i Bradfords historie. Her markeres de 56 som døde før ligacupfinalen mot Swansea i 2013.

Foto: Sang Tan / Ap

I boka forteller Fletcher blant annet til at Bradford bare dager i forveien hadde fått beskjed om at de måtte oppgradere tribunene for to millioner pund. Det var penger Heginbotham ikke hadde, men gjennom boka viser forfatteren hvordan Heginbotham hadde håvet inn penger på forsikringsoppgjør fra hele åtte ulike branner fra 1967 til 1981.

Bradford-brann3

TOK FYR: Flere enn de 56 døde fikk brannskader.

– Jeg har aldri trodd på at det var en ulykke, og det kommer jeg aldri til å gjøre heller. Jeg tror ikke Stafford ønsket at folk skulle dø, men det gjorde de. Kun fordi han nok en gang gjorde noe som fikk ham ut av trøbbel, sier Fletcher til Guardian.

Martin Fletcher var 12 år gammel under brannen i 1985. Han mistet både sin lillebror Andrew (11), far John (34), onkel Peter (32) og bestefar Eddie (63) i ulykken.

Les NRKs sak om tragedien fra 2010.

56 mennesker omkom i brann på Valley Parade.

Se Dagsrevyens innslag fra 11. mai 1985.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal